75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

9 березня 2016 р.

Іван Дніпровський - велична постать України !

        
      Іван Дніпровський – наш земляк, наша гордість !
         В роботі  Каланчацької центральної  районної  бібліотеки почесне місце займає просування матеріалів про  Івана Дніпровського (Івана Даниловича Шевченка) – видатного українського письменника, поета та драматурга, нашого земляка та проведенням масових заходів відзначили 121 річницю з Дня його народження.
     Далеко за межами Херсонщини славиться Каланчацька земля своїми талановитими людьми. Звідси  у велику дорогу пішло багато відомих  імен – лікарів,  педагогів, інженерів, є герої війни та праці ...
    Серед  великих постатей нашого краю є й ім’я Івана Даниловича Дніпровського, він є фундатором, стоїть у витоків літературного процесу нашого Таврійського краю.
„У райдузі,в листку, у корені, в риллі
Я буду жить, то мирний, то шалений,
Бо я - матерія, я – син землі,
І смерть, як небуття, не писана для мене”
Ці пристрасні вірші належать
його перу.  
    Серед жителів району не знайдеться людини, яка б не чула   ім'я «Іван Дніпровський», але, можливо, не всі знають, що справжнє прізвище нашого великого земляка - Шевченко і народився він теж 9 березня, як і Великий Кобзар - Тарас Григорович Шевченко. 
     Іван Данилович Шевченко увійшов в історію української літератури, історію рідного краю під псевдонімом «Іван Дніпровський».
     І.Д. Дніпровський ставився до літературної діяльності як до великої і священної справи, про що свідчить хоча б той факт, що своє справжнє прізвище – Шевченко він так і не зважився поставити під жодним своїм твором. Автор іноді підписувався псевдонімами «Т.Кобзаренко», «Жан»,», «Сам», «Кожушко», «І.Ш.», але основні його твори були відомі читачеві, як твори Івана Дніпровського. Цей псевдонім Іван Данилович Шевченко вибрав не випадково.  Адже народився Іван Данилович Дніпровський в нашому селищі Каланчак, виріс на Херсонщині, поблизу Дніпра минули його дитячі та шкільні роки, в містечку Олешки (було перейменовано в м. Цюрупинськ, тепер повернуто його стару назву,  розташовано місто  на березі р. Дніпро, біля м. Херсон)
   Іван Данилович Дніпровський не довго підписував свої твори іменами  Т. Кобзаренко, Жан, Сам, Кожушко, І.Ш, ...  Ім'я «Іван Дніпровський» витіснило всі інші. Словосполучення «Іван Дніпровський» у нас часто на вустах, його ім'я присвоєно районному будинку  культури, Каланчацькій загальноосвітній школі I-III ступенів № 2, є і вулиця в центрі селища, яка носить  ім'я Івана Дніпровського, на ній встановлено пам’ятник нашому видатному письменникові.    
     В Каланчацькій ЗОШ  I-III ступенів № 1 створена музейна експозиція про життєвий та творчий шлях Івана Дніпровського,  яку відвідало вже не одне покоління учнів, викладачів шкіл, вихователів дитячих садочків, батьків і, просто, пересічних жителів району та гостей краю.
    Популяризації життєвого та творчого шляху Івана Дніпровського та просуванню його творчої спадщини Каланчацька центральна районна  бібліотека повсякчасно приділяє велику увагу. На нашому бібліотечному блозі «Каланчак літературний» створена окрема сторінка «Іван Дніпровський».
    Чим знаменитий наш земляк, чим прославив він своє ім'я, за які заслуги увійшов в історію української та світової літератури, який слід залишив на цій землі? ...
   У  першому номері  альманаху місцевих письменників та поетів «Каланчак літературний»,  який підготувала до друку та видала Каланчацька центральна районна бібліотека, чільне місце посіла розповідь про нашого видатного земляка, його біографічні дані, уривки з його творів, список його літературного надбання та публікацій про його життєвий та творчий шлях. 
   З великою  шаною в ці березневі дні ми відзначаємо 121 – річницю від дня його народження. В бібліотеку йдуть і йдуть відвідувачі щоб познайомитися з творчістю нашого знаменитого земляка, переглянути його твори - поеми
 «Донбас», «Плуг», п'єс «Любов і дим», «Яблуневий полон» , «Шахта «Марія», збірки оповідань і повістей «Заради неї », «Долина угрів», «Анатема», «Анабазис», «Андрій Хомут», «Березень», «Яхта «Софія»,  «Фаланга», «Ацельдама », «Дніпро закутий», збірки творів у  3-х томах та інші твори.
     На жаль, не всі твори є бібліотеці в паперовому варіанті,  тож пропонуємо користувачам завітати до нашого інтернет – центру, де складено список сайтів  та до послуг відвідувачів будь – який матеріал про Івана Дніпровського та його твори.
    В літературно – мистецькому залі представлена книжкова виставка «Відомий та невідомий Іван Дніпровський», складений рекомендаційний список літератури «Я – син землі …» та рекомендаційний список статей з періодичних видань «Вшануймо пам’ять величного земляка!».
    Працівники  та підоблікові  Каланчацького  районного відділу кримінально – виконавчої інспекції  УДПтСУ в Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі взяли участь в інформаційній годині «Драматургічний доробок Івана Дніпровського» та ознайомилися з пам’яткою читачеві «Наш земляк – Іван Дніпровський». Бібліотекарі Олена Гриценко та Наталя Яковлєва розповіли відвідувачам, що  п'єси Івана Дніпровського - "Любов і дим", "Яблуневий полон", "Шахта" Марія "  з великим успіхом ставилися на сценах багатьох українських театрів й досі в полі зору деяких театрів України.  Іван Дніпровський  не опублікував всі свої написані твори, тому що кожну річ старанно переписував від руки по декілька разів.
   Відвідувачі з цікавістю слухали про те, що І. Дніпровському пощастило уникнути політичних репресій, але ім'я письменника на кілька десятиліть було викреслено з нашої літератури. Його твори, відразу після смерті автора, були вилучені з бібліотек і книгосховищ, а історики літератури писали про них з великою обережністю. 
     Читацький клуб за інтересами «Старшокласник» провів засідання по темі «Відомий і невідомий Іван Дніпровський». Керівник читацького об’єднання, бібліотекар Ольга Качур підготувала цікаву презентацію «Я сам розшукую свою душу …» . 
    Ольга Пантеліївна відзначила, що Іван Дніпровський - письменник - романтик за світосприйняттям, один із засновників української літератури свого часу, він вніс величезний внесок у скарбницю української літератури, зокрема його п’єса «Яблуневий полон» стала етапним твором в мистецтвознавчому житті України, а також сприяла величезній популярності української літератури за межами нашої країни. Ця п’єса та й інші твори письменника і сьогодні хвилюють читачів і глядачів.
   Керівник клубу зауважила, що його творчість ще повністю не досліджена і не зовсім відома і зрозуміла сучасному читачеві. Учасники клубу дізналися багато нового,  обговорили деякі твори письменника, переглянули презентацію, подякували бібліотеці за гарний захід. 
     Івана Дніпровського не стало 1 грудня 1934 року. Він помер перебуваючи в Ялті, а похований Іван Данилович у місті Харкові.
    А ми пишаємось, що саме наш багатий талантами край подарував Україні і світові чудового письменника і драматурга Івана Дніпровського, ми вшановуємо пам'ять про нього і пропагуємо його літературну спадщину.
     Матеріали, документи, твори, фактографічні дані,  статті з періодичних будівель,  пам'ятки читачеві,  рекомендаційні списки  зібрані в папці-досьє «Видатні люди Херсонщини», в літературному куточку «Каланчак наш літературний», на виставці «Наш земляк - Іван Дніпровський»,  які до послуг наших читачів,  відвідувачів бібліотек,  жителів району та гостей краю.
     На нашому бібліотечному блозі «Каланчак літературний» створена окрема сторінка «Іван Дніпровський», на ній представлена широка палітра документів про нашого славного земляка.


     

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *