75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

26 листопада 2015 р.

Горять свічки пам’яті Небесним Ангелам !

           
    Україна  плакала в журбі …

    Майдан пам’ятає героїчних сердець височінь ! Ми пам’ятаємо Героїв Небесної сотні ! Шануємо учасників Майдану – Героїв Революції Гідності !
     В літературно – мистецькому залі Каланчацької центральної районної бібліотеки проведено літературно - тематичний вечір до другої річниці революції Гідності «Україна  плакала в журбі …», він  став даниною пам’яті всім учасникам Майдану, Героям Небесної Сотні.  На захід, за покликом серця, з сумом в душі, з гордістю за свої героїв,  прийшли постійні читачі бібліотеки, молодь, учні, вчителі, учасники читацького об’єднання «Дивослово», жителі громади. Проведення заходу надало можливість його учасникам - людям, різним за віком, поглядами, життєвими позиціями дати детальніше зрозуміти,  осмислити, висловити свою думку та ставлення до тих буремних подій, які розпочалися на майдані Незалежності рівно два роки тому.


    Ведуча заходу - бібліотекар Ірина Добровольська, бібліотекарі Олена Гриценко, Наталя Яковлєва, Маргарита Молдован та Наталя Хребір в прозі та віршах, з залученням відеоматеріалів відтворили тривожну хроніку подій на Майдані, з болем в душі день за днем  прослідкували ці страшні події…
     Літературно - тематичний розпочався з Гімну України й не тільки тому,  що це державний символ, не тільки тому, що на Майдані його співали щогодини і вдень і вночі, а й тому, що слова «душу й тіло ми положим за нашу свободу» для цих людей важили набагато більше, а ніж просто поетична метафора й тепер важать для нас.
   Ведуча зауважила, що коли Україна жила надією вступу до Євросоюзу, надією жити за сучасними цивілізованими європейськими законами, європейськими стандартами та цінностями …  Кабінет Міністрів України на таємній частині свого засідання ухвалив постанову, якою призупинив процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом, У соцмережах поширились заклики вийти на Майдан на знак протесту.  Й небайдужі люди з усієї країни піднялися на мітинг за свою волю… Затаївши подих, присутні на заході слухали послідовні розповіді  героїчних та трагічних подій, розповіді  ведучих перепліталися фото та відео - кадрами з Майдану, піснями, вони настільки зворушливі, що не залишили нікого байдужим …
     Послідовно відтворюються в пам’яті етапи революції  -  як у Києві відбувається стотисячна хода «За європейську Україну!». Євромайдани проходять  у багатьох європейських містах.  Відбулися перші сутички з міліцією, яка застосувала гумові кийки, слізогінний газ, світло - шумові гранати…  Беркут … Кривавий розгін…  Ця подія стала однією з ключових у мирному спротиві активістів. Нові хвилі протестів набули ще більшого розмаху.  Створено Штаб національного спротиву, основною вимогою якого була відставка Кабінету Міністрів,  а також проведення позачергових виборів Президента й уряду.  Всеукраїнське віче…  Активісти наголошують на правах людини та принципах свободи і демократії…  Марш мільйонів  за європейське майбутнє України …
   Далі ведучі заходу нагадали присутнім, як було ухвалено «диктаторські закони, проголосовані Верховною Радою 16 січня…  », які  обмежували права громадян, надавали органам державної влади більшої свободи дій у сфері покарання учасників акцій протесту.
   Бібліотекар продовжила розповідь про те, що далі знов нова хвиля протестів на Майдані, кривавий  День Соборності… Загострення конфлікту між майданівцями та силовиками… Україна в вогні… масові розстріли мітингувальників. За різними даними в День скорботи 20 лютого загинуло від 70 до 100 українців...  21 лютого упізнано тіла 67 загиблих мітингувальників і 12 правоохоронців.  Втеча Януковича…  Екскурсія до Межигір’я…  Неділя жалоби…
    Україна плакала в журбі …Страшне лихо, чорним птахом, пролетіло над нашою країною, залишивши слід смутку, болю і печалі. У вирій вічності відійшли найкращі. Небесна сотня борців за волю вкарбувала свої імена в історію нашої країни…
Хвилина мовчання за загиблими героями… Ми, схиляємо голови перед їх світлою пам’яттю…
   Майдан, очима історика і правознавця – своїми роздумами поділилася з учасниками заходу вчитель історії і права Каланчацької ЗОШ I-III ст. № 2, наш активний читач, учасник читацького об’єднання «Дивослово»  Галина Нігачова. Зокрема, Галина Дмитрівна сказала, що Майдан – це наша незалежність, наше майбутнє, наша єдність. Справжня непідкупна єдність українського народу. Маленькою частиною майдану міг стати кожен, саме тут можна було відчути колорит українського народу  у справжніх його барвах. Майдан – це свідчення того, що українцям набридло  свавілля влади…»  Галина Нігачова говорила про феномен Майдану, не тільки як творча особистість, а як історик. Присутні слухали Галину Дмитрівну затамувавши подих, багато чого  почули нового, цікавого, вражаючого… Вона наводила факти, цифри, висловлювання відомих людей та уривки з виступів учасників тих подій, з оптимізмом та вірою  розмірковувала про щасливе майбутнє нашої держави.  
  Далі ведучі нагадали, що на Майдані пліч-о-пліч стояли люди різних віросповідань і різних національностей. Так вже сталося, що першими життя за свободу  України віддали не етнічні українці, а  вірменин Сергій Нігоян і білорус Михайло  Жизневський. А  потім пішли інші імена, інші Герої …
     Свою любов до України, віру в її щасливе майбутнє висловив постійний і активний член клубу «Дивослово» А.С. Суганяк. Анатолій Степанович поетичним словом віддав данину світлої пам’яті Героям Небесної Сотні. Своїми поетичними образами він наблизив до сердець та душ присутніх на заході ті події, учасники зустрічі  повернулись на два роки в минуле, заново пережили хвилюючі моменти Євромайдану.
     На огляд присутніх на заході були представлені  виставка статей   з періодичних   видань «Я вірю в України, як в  її  життя» та виставка  «Речі – свідки подій на Майдані», гілочки калини, горіли жовто – блакитні свічки… Вірші Галини Нігачової та Анатолія Суганяка  представлені на книжкових закладках, які бібліотека виготовила до другої  річниці Революції Гідності.
      На виставці представлена книжка «Зима, що нас змінила…», подарована нашій бібліотеці, вона видана Збаразькою районною бібліотекою й присвячена подіям на Майдані і двом загиблим героям - землякам, один із них той самий хлопчина в голубій касці –  19 – річний Устим Голоднюк і наймолодший із Небесної Сотні - Назарій Войтович. Бібліотекар Наталя Яковлєва розповіла про цей збірничок. Адже Устим Голоднюк – це  він просив у разі небезпеки кричати «Небо падає», щоб не наполохати людей і одночасно дати зрозуміти, що Майдан  у небезпеці. Останнє, що він  написав на сторінці в соцмережі: „Рабів до раю не пускають!“. Таких, як він, туди запрошують, Герої потрібні всюди… Тримай для нас небо, хлопче!»
Ведуча заходу,бібліотекар Ірина Добровольська  зачитала лист «Матусю, запам’ятай мене живого», який викликав трепет душі, сум, біль  кожного з присутніх в залі.  Лист – крик душі лунав  на фоні пісень «Мамо, не плач !» та «Білими хустинами».           А ще ведуча читала вірші Дмитра Павличка, Анастасії Дмитрук, присвячені подіям Революції Гідності і невідомих авторів, чиї вірші сміливо звучали зі сцени Майдану. 
     Присутні на заході також мали змогу та залюбки ознайомитися з незвичайною виставкою «Речі - свідки подій на Майдані», ці речі були надані нашими земляками, активними учасниками протестних акцій. Ця виставка їх  вразила, що, навіть, в такому далекому  від Києва селищі Каланчак на Херсонщині є речові «свідки» тих подій.  Довго розглядали, мацали, брали до рук, обурювались…
     Герої не вмирають …
Вони відійшли у вічність, наші сини - герої, залишивши батькам, рідним та друзям невигойну рану і страшенний біль, який нічим не вгамувати.
     Герої не вмирають. Вони відлітають від нас у небесну блакить, щоби там у вселенському безмежжі янгольськими сотнями захищати рідний край від демонів зла. 
        Засідання закінчилось на високій патріотичній ноті з поглядом та надією на якомога скоріший мир, на процвітання нашої єдиної незалежної  держави Україна.  Всі учасники об’єднання та гості розходились прощаючись патріотичними гаслами: «Слава Україні !» та «Героям слава !»
     Не залишилися осторонь й наші сільські книгозбірні, в сільських та селищних бібліотеках – філіях оформлені виставки – присвяти та перегляди статей з періодичних видань, проведені інформаційні та патріотичні  Години «Україна – моя душа», «Герої не вмирають. Вони відлітають від нас у небесну далечінь», «Злетіли в небо, наче зірки…», «Україна плакала в журбі…», «Горять свічки пам’яті Небесним Ангелам !» та інші. 
                            Будьмо достойними наших небесних ангелів !

Вічна пам’ять Героям !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *