75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

31 липня 2015 р.

Просуваємо нове в законодавстві України

      
      Нове в законодавстві України  – вивчаємо та популяризуємо серед жителів громади !
     Що нового в законодавстві України ? Це питання хвилює кожного, це питання стосується кожного, це потрібно знати кожному.
     Правова освіта населення завжди в полі зору Каланчацької центральної районної бібліотеки. Ось й днями на черговому засіданні читацького об'єднання людей поважного віку «Спілкуймось !» було розглянуто питання «Що нового в законодавстві України ?», а проведено заняття у формі Дня правових знань.
    До засідання в літературно – мистецькому залі була оформлена виставка статей з періодичних видань та інформації з всесвітньої мережі інтернет «Нове в законодавстві: вивчаємо, дотримуємося, популяризуємо».
  На зустріч з учасниками клубу, активними відвідувачами бібліотеки прийшли Каланчацький селищний Голова  В.К.Зінчук, керівник управління соціального захисту населення В.В.Рильська, начальник відділу призначення пенсій пенсійного фонду України В.М.Шендрик.
  Про нове в законодавстві України щодо Закону України «Про надання субсидій» проінформувала присутніх В.В.Рильська. Вікторія Володимирівна розповіла про зміни, спрощення щодо подання та призначення субсидій, про два терміни надання субсидій – з 01.10. по 01.05 та 03.05 по 01.10 відповідно, опалювальний та неопалювальний періоди.
    Вона зауважила, що новим є те, що для розрахування при призначенні субсидій, беруться до уваги доходи громадян за три останні місяці до звернення про надання субсидій. Вікторія Володимирівна наголосила, що у декларації про доходи потрібно вказувати лише джерело та вид доходу, субсидії подаються на кількість прописаних людей на момент звернення.
   Вікторія Володимирівна розповіла, що вже більшість мешканців домоволодінь, яких проживає у нашій громаді майже 9 тисяч, вже звернулися про допомогу в оформлені субсидій на житлово-комунальні послуги, працівники відділу працюють в інтенсивному режимі, щоденно обслуговують по 200 - 300 жителів селища, надають консультації, роз’яснюють, допомагають. Мова йшла й про соціально – побутові пільги, кому й в яких розмірах вони надаються.
    Далі ведуча заходу Т.Д.Петруненко надала слово Віталіні Миколаївні Шендрик, яка детально зупинилася на змінах до Закону України в пенсійному забезпеченні, роз’яснила присутнім про перерахунки по підвищенню пенсій у відповідності до прожиткового мінімуму. Віталіна Миколаївна  пояснила про оподаткування пенсій, які перевищують три прожиткових мінімуми, тобто складають більше ніж 3654 гривні при сьогоднішній мінімальній заробітній платі 1218 гривень.
   Далі мова йшла про пільгові пенсії, жвавий інтерес викликало питання накопичення пенсій, створення спец рахунків, коли відрахування з заробітної плати акумулюються на спеціальному рахунку.
    Каланчацький селищний Голова Володимир Зінчук у своєму виступі зупинився на питаннях децентралізації у відповідності до Конституції України. Він детально роз’яснив положення статей про вибори до місцевої влади, які відбудуться 25 жовтня 2015 року, специфіці виборчої системи, адже вибори в об’єднаних громадах проводитимуться на п’ять  років, а в необ’єднаних – на два роки.
    Володимир Калинович розповів про впровадження закону про деякі особливості утримання багатоповерхових  будинків, який передбачає утворення комітетів співвласників багатоповерхівок, або утворення домоуправлінь.
    Всіх присутніх на заході хвилювала проблема підтоплення, адже багато вулиць нашого селища потерпають з-за відсутності чи неякісної роботи дренажних систем. Селищному Голові була надана  наполеглива пропозиція – вирішити питання про налагодження роботи щодо оперативного та своєчасного відведення води з подвір’їв громадян, щоб всі 19 дренажних насосних станцій працювали якісно, злагоджено,  протягом тривалого часу, тоді впевнено можна буде надіятися на ефективність.
    Учасники засідання разом з селищним головою обговорили питання перейменування вулиць та провулків у відповідності до Закону України від 09 квітня 2015 року № 317- VIII, присутні висловили своє бачення, свої пропозиції щодо майбутніх назв.
   Володимир Калинович розповів про принципи встановлення податку на нерухомість, скільки платитимуть мешканці за свої квартири, будинки в залежності від площі приміщень. Селищний Голова повідомив про рішення сесії Каланчацької селищної ради - звільнити від оподаткування господарські споруди жителів громади.
   Засідання читацького об’єднання «Спілкуймось !» пройшло в жвавому обговоренні нововведень в законодавстві України,яке так чи інакше стосується кожного. Питання задавали Н.В.Федкевич, Г. К.Панасюк,   Т.Ф.Андрєєва, І.П.Добровольська, О.О.Гриценко.
    Зустріч з представниками місцевої влади організувала керівник клубу «Спілкуймось !» Т.Д.Петруненко, вона була й ведучою заходу.
   Присутні щиро дякували за цікавий захід, вичерпні відповіді на запитання, за те, що такі зустрічі з керівниками районних служб в центральній районній бібліотеці проводяться доволі часто, заслуховуються, а погоді й вирішується більшість нагальних питань. Влада знає, що хвилює жителів громади, які є проблеми й по мірі можливості намагається їх вирішити.   
    По закінченні заходу директор бібліотечної системи Надія Федкевич запросила всіх залишитися в бібліотеці до 17.00 години для участі  у Всеукраїнському вебінарі з теми : «Децентралізація:  обговорення реформи з урядовцями та представниками громад». Надія Василівна пояснила, які питання розглядатимуться на вебінарі, це:  Що таке децентралізація? Чи потрібна Україні така реформа? Чим саме відрізняється запропонована децентралізація від федералізації? Хто контролюватиме органи місцевого самоврядування? Як реформа впливатиме на місцеві громади та забезпечення їх ресурсами?  Ключовими  спікерами будуть:  заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода, директор Місії Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні Джед Бартон, та виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик. Вона зауважила, що усі бажаючі матимуть змогу долучитися до події в режимі On-line, підчас якої є чудова можливість поставити питання стосовно особливостей реформи децентралізації та її впливу на життя місцевих громад.
Нове в законодавстві   –  вивчати, знати та дотримуватися !
У співпраці з місцевою владою – наша сила, наш успіх, наше благополуччя !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *