75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 квітня 2015 р.

Врятуймо Землі життя !

                       
                        За чисте довкілля в наших громадах !
       Бібліотеки Каланчацької централізованої бібліотечної системи взяли активну участь в проведенні в районі  Всеукраїнського місячника «Чисте довкілля».
     В центральній районній бібліотеці оформлено книжкову виставку «Врятуй  Землі життя !». Для відвідувачів літературно – мистецького залу проведено еко – бесіду - обговорення «Зробимо нашу громаду чистою», присутні ознайомились з матеріалами, представленими на виставці «Врятуй  Землі життя !» та з рекомендаційним списком літератури та сайтів у всесвітній мережі інтернет «За чисте довкілля».  

    Екологічний калейдоскоп «Чому нас радує весняний спів зими?» проведено для учасників читацького клубу за інтересами «Чомучка» в районній бібліотеці для дітей.  З учнями 1 – 4 класів Каланчацьких ЗОШ № 1 та 2 проведено пізнавальну гру – вікторину  «Мої улюблені звірі та птахи». Всі восьмикласники Каланчацької ЗОШ № 1 цікаво, змістовно, захоплююче подорожували літературно – екологічним круїзом «Знову нас зібрала Матінка Природа», який відбувся  в районній бібліотеці для дітей.
     Працівники сільських та селищних бібліотек - філій представили своїм користувачам літературу з екології, флори та фауни на виставках та переглядах.  «Бережи природу! Не розорюй гнізд! Не ламай гілок ! Не кидай сміття !»  - тема виставки в Мирненській філії ЦБС.  В Привільській філії оформлена виставка «Про дива і таємниці природи - чарівниці!».  Олександрівська  сільська бібліотека організувала книжково – ілюстративну виставку «Нехай земля квітує всюди, природу збережемо, люди !», яка користується великою увагою у різних категорій відвідувачів книгозбірні. Тематичні полиці «Увійди в природу другом» оформлено в Новоолександрівській та Горьківській філіях. 

     В сільських книгозбірнях проведені  Інформаційні Години та Години цікавих повідомлень для юних користувачів та підлітків «Турбота про природу – турбота про самих себе» (Новокиївська), «Природне – значить натуральне» (Макарівська), «Про що співає земля» (Новопавлівська), а Олексіївська бібліотека провела з учнями молодших класів конкурс малюнків «Чисте довкілля».
    Олександрівська сільська бібліотека провела для учнів старших класів експрес – інформацію «Земля просить порятунку», А Хорлівська філія – інформаційну бесіду – обговорення «Чи збережемо природу для нащадків ?».
     Крім популяризації літератури та інформації по бережливому ставленню до оточуючого середовища, вихованню екологічної культури, працівники бібліотек разом зі своїми користувачами  взяли активну участь у озелененні, прибиранні та благоустрої свої громад, а 25 квітня 2015 року - у  Всеукраїнській акції «За чисте довкілля».
      Члени бібліотечного об'єднання людей поважного віку «Спілкуймось!» центральної районної бібліотеки внесли пропозицію Каланчацькому  селищному Голові  В.К.Зінчуку ініціювати проведення в селищі акції «Квітуча садиба - квітуча громада !»
    Така чудова акція успішно проведена  в Новопавлівській сільській громаді за ініціативи сільського бібліотекаря Лариси Шаваровської та при  підтримці Новопавлівського сільського голови Віктора Труби  й є тепер щорічною постійно – діючою.
      В рамках Всеукраїнського місячника «Чистого довкілля» та до 29 річниці Чорнобильської катастрофи  у літературно – мистецькому залі центральної районної бібліотеки відбулось чергове засідання читацького клубу за інтересами  «Старшокласник» по темі «Врятуй Землі життя !»
     Учасники об’єднання пригадали страшні події, цифри, факти тієї  масштабної катастрофи ХХ століття, передивились відео – фільм  «Пропусти Чорнобиль крізь серце» та ознайомились з виставкою «Врятуй Землі життя !». 
    На заході, його учасники разом з бібліотекарем обговорили питання екологічної культури та благоустрою своєї громади особистим прикладом, про необхідність брати участь у Місячнику, Тижнях, Декадах та Днях  екології, прибирання вулиць, паркових зон, прибудинкових територій у своїй громаді, висаджувати дерева, кущі, квіти … Й, немаловажно,  самому ніколи не смітити…
    За ініціативи керівника клубу О.П.Качур на завершення  заходу відбувся невеличкий екологічний десант у сквері біля районного будинку культури – старшокласники посадили дерево та зобов’язались постійно про нього піклуватись.
  Учні закликали однолітків берегти природу та примножувати її багатства. 
    Ідею керівника та членів читацького клубу «Старшокласник» підтримали й учасники творчого  літературного об’єднання «Дивослово» й також висадили гарне дерево – стрункого ясеня в парковій зоні біля районного палацу культури. 
А сьогодні працівники центральної районної та районної бібліотек для дітей взяли участь в екологічному десанті - вапнуванні дерев при біля нашого селища.     Гарний почин !
 Підтримаймо та піклуймося за нашими зеленими насадженнями, адже зелена природа – це життя !
     Всеукраїнська акція «Чисте довкілля» нехай стане нормою нашого повсякчасного життя !!!
     За чистоту в наших душах, в наших оселях, 
на нашій планеті !!!  



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *