75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

11 березня 2015 р.

Іван Дніпровський – наш земляк, наша гордість !

           
        Іван Данилович Дніпровський – письменник, поет, драматург - наш земляк, наша гордість ! 
        Днями в Каланчацькій центральній районній бібліотеці відбулися заходи по відзначенню 120 - річчя від  Дня народження Івана Дніпровського (Івана Даниловича Шевченка) – видатного українського письменника, поета та драматурга, нашого земляка.
     Славиться Каланчацька земля своїми людьми. Звідси  у велику дорогу вийшло немало відомих лікарів, педагогів, інженерів...
    Серед цих великих постатей є й ім’я Івана Даниловича Дніпровського, він стоїть у витоків літератури нашого Таврійського краю.
„У райдузі,в листку, у корені, в риллі
Я буду жить, то мирний, то шалений,
Бо я - матерія, я – син землі,
І смерть, як небуття, не писана для мене”
Ці пристрасні вірші належать
його перу.  
    Серед жителів району не знайдеться людини, яка б не чула   ім'я «Іван Дніпровський», але, можливо, не всі знають, що справжнє прізвище нашого великого земляка - Шевченко і народився він теж 9 березня, як і Великий Кобзар - Тарас Григорович Шевченко. 
     Іван Данилович Шевченко увійшов в історію української літератури, історію рідного краю під псевдонімом «Іван Дніпровський».
     І.Д. Дніпровський ставився до літературної діяльності як до великої і священної справи, про що свідчить хоча б той факт, що своє справжнє прізвище – Шевченко він так і не зважився поставити під жодним своїм твором. Автор іноді підписувався псевдонімами «Т.Кобзаренко», «Жан»,», «Сам», «Кожушко», «І.Ш.», але основні його твори були відомі читачеві, як твори Івана Дніпровського. Цей псевдонім Іван Данилович Шевченко вибрав не випадково.  Адже народився Іван Данилович Дніпровський в нашому селищі Каланчак, виріс на Херсонщині, поблизу Дніпра минули його дитячі та шкільні роки, в містечку Олешки (тепер це м. Цюрупинськ на березі р. Дніпро, біля м. Херсон)
   З гордістю і шаною в ці березневі дні ми відзначаємо 120 – річчя від Дня його народження.
     Згодом ім'я «Іван Дніпровський» витіснило всі інші. Словосполучення «Іван Дніпровський» у нас часто на вустах, його ім'я присвоєно районному Палацу культури, Каланчацькій загальноосвітній школі I-III ступенів № 2. 
     Є і вулиця в центрі селища, яка носить  ім'я Івана Дніпровського, на ній встановлено пам’ятник письменникові. В Каланчацькій ЗОШ  I-III ступенів № 1 створена музейна експозиція про життєвий та творчий шлях нашого видатного земляка, яку відвідало вже не одне покоління учнів, викладачів шкіл, вихователів дитячих садочків, батьків і, просто, пересічних жителів району та гостей краю.
    Популяризації життєвого та творчого шляху Івана Дніпровського та просуванню його творчої спадщини наша бібліотека повсякчасно приділяє велику увагу. На нашому бібліотечному блозі «Каланчак літературний» створена окрема сторінка «Іван Дніпровський». Вийшов з друку перший номер альманаху місцевих письменників та поетів «Каланчак літературний», в якому чільне місце посіла розповідь про нашого видатного земляка, його біографічні дані, уривки з його творів, список його літературного надбання та публікацій про його життєвий та творчий шлях.
    Чим знаменитий наш земляк, чим прославив він своє ім'я, за які заслуги увійшов в історію української та світової літератури, який слід залишив на цій землі? ...
   Зробимо короткий екскурс в його життєвий та творчий шлях…
   Як відомо, народився Іван Дніпровський 9 березня 1895 року в родині сільських трудівників.  Батько - колишній солдат - поселенець, став комерсантом, любив вільне життя, перепродував коней на великих ярмарках, був жорстокий відносно дружини і дітей. Мати загинула під час операції, хлопчик ріс напівголодним, у важких матеріальних умовах. Він з друзями - ровесниками "дерли" горобців смажили і їли, збирали пташині яйця, цвіт акації ...
    Свій перший вірш майбутній поет написав ще в 13-ти річному віці. Він щосили тягнувся до знань. "Простягніть до мене руку порятунку, - благав він, звертаючись до Льва Толстого, візьміть мене до себе і буду другим Горьким".
    Першими наставниками маленького Іванка Дніпровського було подружжя - сіячі доброго, розумного, вічного - Тетяна Іванівна та Никифор Данилович Хохулі, а за рахунок благодійної установи він навчався  в Олешківській гімназії (зараз це м. Цюрупинськ на березі р. Дніпро, біля м. Херсон), був активним кореспондентом рукописних журналів, про себе він писав: "Моя душа пройшла через жандармське чистилище, обвіяний димом окопів", тоді ж  уперше спробував свої сили у віршуванні.
    Однокласником і другом дитинства у нього був Микола Куліш - майбутній відомий письменник - драматург. В літературу він прийшов демобілізувавшись з лав Червоної Армії разом з А.Головком, П. Панчем, Н.Кулешем. Вони разом будували свої літературні плани на майбутнє, щиру дружбу пронесли через усе своє життя.
    Учасник громадянської війни, Іван Дніпровський в хвилини затишшя писав свої «Окопні пісні», фронтові нариси, друкуватися почав з 1916 року. Він автор збірки віршів, поем «Донбас» (1922), «Плуг» (1924), п'єси «Любов і дим »(1925),« Яблуневий полон », збірки оповідань і повістей «Заради неї »(1927), « Долина Угрів»(1928), «Анатема», «Анабазис», «Андре і Хомут», «Березень», «Яхта «Софія»(1930), «Балет у Главковерха», «Фаланга »(1931), «Ацельдама », «Дніпро закутий»(1932), збірки творів у  3-х томах (1931-1933) та інші.
     Іван Дніпровський закінчив Кам'янець-Подільський інститут народної освіти, був призначений секретарем Кам'янецького повітового виконавчого комітету, активний учасник асоціації молодих письменників, далі - редактор Державного видавництва України у справах друку, секретар суспільно-політичного та літературного журналу "Червоний шлях".
    Помітну роль він зіграв в процесі становлення і розвитку української літератури і театральної культури першого післявоєнного десятиліття. Широкий діапазон його творчості, це - проза, поезія,  драматургія. Відступ з позицій старого і настання нового - головна тема всієї  його творчості. Ідея боротьби за нову людину, нову еру є визначальною в його творах. 
    П'єси Івана Дніпровського - "Любов і дим", "Яблуневий полон", "Шахта" Марія "- з великим успіхом ставилися на сценах багатьох  українських театрів.
    Опублікував Іван Дніпровський набагато менше своїх творів, чим створив, тому що кожну річ старанно переписував від руки по кілька разів.
    І. Дніпровському пощастило уникнути політичних репресій, але ім'я письменника на кілька десятиліть було викреслено з нашої літератури. Його твори, відразу після смерті автора, були вилучені з бібліотек і книгосховищ, а історики літератури писали про них з великою обережністю. Крім того, значна частина рукописної спадщини письменника потрапила до фондів спецохорони і основним «аргументом» при цьому послужила його приналежність до ВАПЛІТЕ (Вільної Академії Пролетарський літератури), лідером якої був Микола Хвильовий.
  1 грудня 1934 року…  Івана Дніпровського не стало.  Він помер перебуваючи в Ялті, похований Іван Данилович у місті Харкові.
     Письменник -  романтик за світосприйняттям, один із засновників української літератури свого часу, Іван Дніпровський вніс величезний внесок у скарбницю українського мистецтва, зокрема його  «Яблуневий полон» став етапним твором в мистецтвознавчому житті України, а також сприяв величезній популярності української літератури за межами нашої країни. П’єси та й інші твори письменника і сьогодні хвилюють читачів і глядачів.
    Іван Дніпровський - найзагадковіша постать початку ХХ сторіччя. Однак його творчість ще повністю не досліджена і не зовсім відома і зрозуміла сучасному читачеві.
    А ми горді, ми пишаємось, що саме наш багатий талантами край подарував Україні і світові чудового письменника і драматурга Івана Дніпровського, ми вшановуємо пам'ять про нього і пропагуємо його літературну спадщину.
     Матеріали, документи, твори, фактографічні дані, статті з періодичних будівель, пам'ятки читачеві, рекомендаційні списки  зібрані в папці-досьє «Видатні люди Херсонщини», в літературному куточку «Каланчак наш літературний», на виставці «Наш земляк - Іван Дніпровський», які до послуг наших читачів, відвідувачів бібліотек, жителів району та гостей краю.
     Ми ласкаво запрошуємо Вас до нашої книгозбірні і радимо прочитати книги Івана Даниловича Дніпровського:
І. Дніпровський І. Д. Яблуневий полон: Вибрані твори/ передм. М.Наенка . – К.: Дніпро, 1985. – 359с.; іл. 
-   Поезії: „Моя муза”, „Ми йдемо”, „Безпритульні”, „1922”, „Не на майдан, не на редут...”, „Одпливають мережані баржі...”,
-   Поеми: „Добридень,  „Плуг”,
-   Драми: „Любов і дим”, „Яблуневий полон”,
-   Оповідання: „Долина Угрів”, „Анабазис”, „Яхта „Софія”, „Анатема”.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *