75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

29 січня 2014 р.

Ой, радуйся земле !


        Читацьке  об’єднання за інтересами людей поважного віку Спілкуймось !» відкрило  цей рік святковим дійством, щоб відсвяткувати  всі  три свята  - Різдво, Святого Василя та Водохреща.
     
Водохреще - це третє найбільше свято, яке завершує цикл Різдвяних свят.   Хрещення Господнє  хрещення Іваном Хрестителем Ісуса Христа на річці Йордан, а також велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке  православні та греко-католицькі християни відзначають щорічно 19 січня.
«Радуйся !  Ой радуйся земле ! Син Божий народився !» - ці слова звучали в кожній українській оселі, бо в кожну сім’ю прийшли три празники в гості.
Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. 
В цей день у всіх містах і селах, де є церкви, освячують  воду. Віддавна в народі, посвячену на Водохреще воду,  вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг.  Нею напувають хворих, освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що водохрещенська вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.


       Учасники  читацького об’єднання дізнались про цілющі властивості священної води, про те, як святили воду наші предки. Актив клубу приготували для своїх одноклубників багато смачних пісних блюд. Це були шедеври – чудесні витвори кулінарії. Всі поділилися  рецептами виготовлення цих блюд і гостинно пригощали друзів.

На   святі згадали також про дівочі гадання. Учасниками драматичного гуртка Корягіна Ліза, Комулєва Свєта з дитячо-юнацького центру,  яким керує Наталя Походай,  була показана сценка гадання з поеми „Світлана”  В.А. Жуковського. 


У образі Оксани   („Ніч перед Різдвом” М.В. Гоголя) виступила Валентина Гончарова, бібліотекар районної  дитячої бібліотеки.



А Лідія Єгорівна Дем’янова – заслужений працівник культури України привітала всіх колядками, щедрівками,  їй  підспівували  всі учасники клубу

 Одноклубники читацького  об’єднання «Спілкуймось !»  щиро привітали  з  Днем народження свою колегу - Надія Акимівну Полив’яну, нагородили   Почесною грамотою  та   символічним подарунком на літо – щоб жила довгії  літа  при міцному здоров’ї   та  великому щасті.


Гарно, тепло, змістовно відсвяткували наші постійні читачі свято Водохреща в читальному залі центральної районної бібліотеки.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *