75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

12 червня 2013 р.

Книга мандрує Херсонщиною


Каланчацька ЦБС,  взявши  активну участь в обласній акції  «Книга  мандрує                        Херсонщиною» ,  організувала  «Буккруїз  Каланчацьким  рідним  краєм».

 Довгоочікувана зустріч з поетичною збірочкою доцента кафедри української літератури Херсонського державного університету, кандидата філологічних наук, поета, літературознавця Василя Загороднюка «Формула Сократа» нарешті відбулася з читачами та бібліотекарями  Каланчацької ЦБС. 
Гостювання  ліричного посібника в Каланчаку було  з 31 травня по 10 червня,  адже 11 червня  2013 року книжечку   вже чекали  колеги та користувачі з містечка Скадовська,  відвідування було недовгим,   але насиченим подіями, заходами та зустрічами,  -  захоплюючим, цікавим  та  змістовним  !   Зустрічали ми її радо,  на місцевій автостанції, прибула вона раненько,  десь о 9.20, транзитним автобусом  з  Чаплинки.

Ми  її  зразу ж зареєстрували, познайомилась та приділила їй увагу  директор бібліотечної системи Надія Федкевич, з 1 по 2 червня познайомився з нею і  весь колектив центральної районної бібліотеки, тепло привітали та побажали щасливого круїзу по гостинній Каланчацькій землі,  поселили її в нашу  світлу,  гарно оформлену читальну залу – там їй буде зручно та комфортно,  ознайомили  з перебігом подій, зустрічей,  заходів, відвідин, подорожей, які на неї чекають протягом наступних десяти днів,  закріпили   супроводжуючих з фотоапаратами  на весь час  перебування  в  Каланчацькій ЦБС.  
 3 червня  розмістилась  «Формула Сократа»  зручненько  на інформаційній виставці  «А ви це читали? „Поет тихої, ніжної   інтонації», яка зразу ж стала центром  уваги в бібліотеці.
А  наступного дня, 4 червня,  користуючись вже великим попитом і авторитетом, заслужено  запретендувала  на особисте  визнання,  вподобала більш почесне місце. Для неї була оформлена персональна виставка однієї книги „Формула Сократа” В.Загороднюка.  … А далі пішли один за одним різноманітні  заходи - літературна п’ятихвилинка „Спливає  тихо  вечір”,  зустрічі  з відомим місцевим  поетом Анатолієм Суганяком, автором більше десяти книг, місцевою поетесою, вчителем історії та правознавства  Каланчацької  ЗОШ I-III ступенів № 2  Галиною Нігачовою, яка написала віршований відгук,  працівником Каланчацького територіального Центру обслуговування одиноких непрацездатних громадян Ольгою Кишиневською,
 а ще з  членами та активістами читацького клубу людей поважного віку «Спілкуймось !» Валентиною Кучеровою, Валентиною Данько та Надією Куць та іншими читачами книгозбірні.   Доречі, Надія Павлівна так захопилась читанням, що почала читати вірші вголос, декламуючи для інших відвідувачів читального залу. Бібліотекарі зробили цікавий  відеозапис.  Познайомитись з почесною гостею  - "Формулою
 Сократа»   приїхали  і   
                                                       бібліотекарі  сільських та  селищних філій Олена Ляшко, 
 Світлана Частило,  Наталя  Митковська  та Ольга  Войтюк. 
Цього ж дня відбулась хвилююча незабутня зустріч  з директором  Каланчацького краєзнавчого музею Галиною Зінчук.  Галині Пантеліївні  вірші дуже сподобались, припали до душі, вона  так розхвилювалась, що ледь не розплакалась. Працівники читального залу  також  записали  відеоролик.
Наступного дня, 5 червня,  відбулось засідання літературного об’єднання «Дивослово»,  що  вже  багато років поспіль  працює при центральній районній  бібліотеці, з участю нашої почесної гості «Формули Сократа», і звісно ж,  вся увага була приділена їй.

Учасники клубу Анатолій Суганяк, Галина Нігачова,  Валентина Кучерова, Наталя Шелест та інші  гаряче обговорювали  теплі та лагідні,  хвилюючі  та зворушливі  вірші Василя  Степановича, які пробуджують  благородні пориви душі творити прекрасне,  вселяють віру та надію,  допомагають жити та  творити добро…
 А  «Формулі Сократа» стало тіснувато в стінах книгозбірні  і  бібліотекарі організували для неї  районну акцію – подорож «Бібліотека     йде в люди». Бібліотекарі відділу обслуговування Олена Гриценко та Наталя Яковлєва  разом з гостею – «Формулою Сократа»  «пішли в люди», перша зупинка  відбулась безпосередньо біля Палацу культури – знайомили пересічних  жителів з обласною акцією та почесною гостею селища, запросили взяти участь, зачитували по декілька віршів Василя Степановича, а водії  з великим задоволенням  «прокатнули» її на своїх машинах. 

Далі маршрут проліг до центрального  парку, почитали вірші, поспілкувались  серед  гарних декоративних дерев та кущів, вдихнули пахощі трав – таких ніжних, співзвучних гарним ліричним віршам гості краю. З парку до автостанції рукою подати, поспішили туди. На автостанції з вдячністю, з  великим задоволенням та насолодою вірші  читали прибулі  та  від’їжджаючі пасажири…,  а  юна читачка Інна Качур навіть в автобусі не могла розстатись з книжкою і бібліотекарі вирішили розширити рамки районної акції – організували читаючий автобус – подорожуємо стежками наших читачів «Книга мандрує автобусом !»    
    
 А  на вечір  «Формула Сократа» пішла в гості по  домівкам  активних читачів,  її запросили  на чаювання  родини  Бабічевих, Гуцалюк, Єрьоменків, Лебеденків, Радченків, Тишевських, Фоменкових, Яковлєвих,  Яроцьких …

 Вона разом з господарями милувалась красою, вдихала аромат запашних троянд в приватних садибах та оселях, відчула гармонію єднання, адже її стан душі  перегукується з красою чаруючих око квітів, гостинності  родин…
 А ввечері  її  читали  вже  родинами і по одному, вголос і  подумки, для себе, і навіть, молодшим братикам та  сестричкам …

А рано-вранці 6 червня на дорогу гостю вже чекали юні користувачі – учні Каланчацьких  ЗОШ I-III ступенів  № 1 та № 2  та   читацького об’єднання за інтересами  «Старшокласник».
 Для них був організований перегляд відеопрезентації  „Василь Загороднюк презентує нову збірку «Формула Сократа».  Учні  довго не  розходились, перечитували, обговорювали, сперечались, занотовували …    Потім,  протягом дня,  для всіх інших  відвідувачів книгозбірні проведено ліричні читання  „От би поглядом зустрітись – очі в очі !”.
А  7 червня вранці  бібліотекар Наталя Хребір  так  уміло та професійно розповіла про акцію, так зацікавила відвідувачів інтернет – центру, що присутні забажали  ширше ознайомитись  з життєвим та творчим шляхом, віршами  збірничка, іншими творами Василя Загороднюка.  Бібліотекар Ольга Гавран  за допомогою інтернету протягом усього дня  задовольнила всі запити відвідувачів, серед  них того дня були і представники етнічних меншин, що проживають в районі.   Ольга Анатоліївна  знайшла цікавий матеріал про автора «Формули Сократа», інші  твори поета та роздрукувала  всім бажаючим.  


А ввечері та вихідними днями 8 та 9 червня  «Фортуна Сократа» знов була бажаною гостею вже в інших родинах наших читачів.

На 10 червня бібліотекарі  разом з  юними читачами для їх ровесників  підготували лірично-музичну композицію „Задивляюсь я на клин прощально”.  
Виставки, заходи, зустрічі, подорожі, цікаві знахідки … Скільки їх відбулося за декілька днів !  Швидко промайнув час …
Надвечір,  перед від’їздом,  книжечка ще відвідала «Книжкову лікарню» та салон краси,  трішечки підлікувалася та  підправила свою  гарну зовнішність.
За такий короткий  термін перебування в районі,  висока гостя на  ім’я  «Формула Сократа» знайшла багато друзів,  шанувальників,  прихильників у більше ніж  200 жителів  Каланчацького краю.  Не хотілось відпускати дорогу гостю, вона зачарувала, припала до душі всім, хто з нею познайомився та потоваришував, підкорила своєю щирістю почуттів та відвертістю висловлювання, ліричною теплотою та  задушевною привітністю…   Але  вона…   помандрувала  далі  - обраним для неї шляхом,  до наших дорогих сусідів з славного містечка Скадовська…, прихопивши з собою часточку Каланчацької гостинності та зворушливі відгуки  користувачів центральної районної бібліотеки …    
 

Щасливої тобі дороги,  дорогенька  поетична  збірочко  на  ім’я   «Формула Сократа» !!!





2 коментарі:

  1. Пощастило нашій мандрівниці в Каланчацькому краї. В гарному круїзі вона побувала. Дуже креативна вийшла зустріч. А можна дізнатися, хто ж автор публікації? Впевнена, що натхненником стала Надія Василівна. Повезло ж вашим читачам...

    ВідповістиВидалити
  2. Вітаємо всіх наших відвідувачів блогу. Щиро дякуємо за Ваші теплі відгуки. Будемо раді Вашим порадам, зауваженням, відгукам, пропозиціям ...

    Ми гостям завжди раді і з книжечкою - мандрівницею поспілкувались і подружились з задоволенням. А автор публікації і розміщувач є дійсно я, директор ЦБС Надія Федкевич.

    З великою повагою,
    Н. Федкевич.

    ВідповістиВидалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *