75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

24 грудня 2012 р.

Людям з особливими потребами – особливу увагу книгозбірень !


«Цивілізоване суспільство – це таке, для якого найбільшою цінністю є людина, а тому життя, щастя кожної людини, а особливо тих, хто не може про себе подбати є турботою всіх. Ми відповідаємо один за одного !"  
       В центральній районній бібліотеці проведено дуже корисний семінар – навчання для працівників сільських та селищних бібліотек – філій з теми «Розвиток бібліотечних послуг для людей з обмеженими фізичними можливостями – веління часу».

        З вступним словом   виступила директор ЦБС  Надія Федкевич, вона зосередила увагу колег на задачах бібліотек по обслуговуванню людей з обмеженими  можливостями, сказала про  значимість приділення їм особливої уваги,  про необхідність допомогти людям з вадами зору, слуху, пересування, щоб вони відчували себе повноцінними громадянами своєї країни,  своєї  громади,  жили насиченим життям, повним краси, любові та достатку.           
          Надія Василівна привернула увагу колег до питань планування цієї роботи в сільській бібліотеці та можливостей щодо надання їм сучасних довідково - інформаційних, бібліотечно – бібліографічних, культурно – розважальних послуг, які може сьогодні надавати сільська та районна книгозбірня. Розповіла про певний досвід центральної бібліотеки по співпраці та партнерстві з організаціями та підприємствами району, які є запорукою успіху в обслуговуванні людей з особливими потребами, розповіла про наміри центральної книгозбірні району щодо складання Угоди про співпрацю з Територіальним центром обслуговування одиноких непрацездатних громадян.
        З консультацією «Виявлення та залучення до бібліотеки жителів громади з обмеженими фізичними можливостями, їх обслуговування, задоволеннях їх інформаційних потреб, залучення до участі в масових заходах» виступила методист Валентина Бабічева.
       Вона детально зупинилась на плануванні цієї роботи, традиційних та інноваційних формах і методах виявлення цих людей, створенні бази даних, їх обслуговуванні в стінах бібліотеки, за місцем проживання та лікування, на  проблемах, які можуть виникнути при залученні їх до бібліотеки і як ці проблеми уникнути. Розповіла про певний досвід декотрих бібліотекарів оперативного задоволення читацьких запитів за допомогою надомного абонементу, про ту особливу роль в процесі гуманізації громадської атмосфери, яку відіграє інтернет – центр, як за допомогою сучасних новітніх технологій, вільного доступу до всесвітньої мережі інтернет оперативно задовольняє будь – які інформаційні запити та потреби.

          Надією Федкевич було представлено учасникам семінару слайдові презентації «Обслуговування людей з особливими потребами» та «Виявлення та залучення до бібліотеки жителів громади з обмеженими фізичними можливостями, їх обслуговування, задоволеннях їх інформаційних потреб, залучення до участі в масових заходах», далі вони передивилися відеофільм «Сім чудес світу», створений працівниками Інтернет-центру (про те, що для людини значить бачити оточуючий світ…)
         В роботі семінару взяли участь Світлана Красновид, заступник директора ЦБС по роботі з дітьми, яка наголосила на якісному плануванні роботи з дітьми та підлітками в сільських книгозбірнях, зупинилась на сучасних вимогах та інноваціях, обласних акціях та конкурсах, в яких прийматимуть участь книгозбірні району.

         А Валентина Гончарова, фахівець з охорони праці, детально зупинилась на питаннях охорони праці в бібліотеках, сучасних вимогах, задачах, шляхах вирішення сучасних проблем та ведення документації, провела поточні інструктажі та консультації.
        Методист Бабічева В.А. провела з колегами практичні заняття «Про доступність бібліотеки для людей з особливими потребами» та надала домашнє завдання по виявленню у себе в селі та селищі людей з особливими потребами ( інвалідів, людей з обмеженнями можливостями слуху, зору, пересування) та створенню бази даних, вивченню їх потреб, інтересів та захоплень.

       На семінарі були розглянуті інші важливі питання.

         Семінар пройшов цікаво та змістовно, в його роботі були використані матеріали з інтернету, та завдяки успішній  співпраці  бібліотеки  з   Посольством США  в  Україні по програмі  LEAP   та   з    Радою Міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX)  по  програмі  «Бібліоміст».

П.П.      При  підготовці  та проведенні  районного семінару - практикуму  дуже  допомогли  та стали в нагоді  матеріали, виступи, презентаціЇ, рекомендації  та  поради  організаторів та учасників  Міжнародного семінару, що проводився в вересні  цього  року в м.Херсоні по темі "Надання бібліотеками доступу до Інтернету слабозорим і сліпим: сучасні можливості та досвід",  який був організований та проведений Посольством США в Україні на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Гончара, в якому взяла  активну участь  і  Надія Федкевич, директор Каланчацької ЦБС.  Семінар  був дуже корисним, цікавим, потрібним, своєчасним, надав дуже багато інформації край потрібної в практичній діяльності, в повсякденному обслуговуванні людей з вадами зору, в навчанні колег - працівників сільських та селищних філій з цього важливого питання, став поштовхом до активізації  та поліпшення цієї  роботи.   

 Щиро дякуємо партнерам за  підтримку,  допомогу та багаторічну плідну співпрацю !


2 коментарі:

  1. А чи корисною для підготовки цього семінару була інформація, отримана під час міжнародного семінару з такої проблематики в Херсоні у вересні цього року?

    ВідповістиВидалити
  2. Міжнародний семінар 4 - 7 вересня 2012 року в м.Херсоні по темі "Надання бібліотеками доступу до Інтернету слабозорим і сліпим: сучасні можливості та досвід", організований та проведений Посольством США в Україні на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Гончара, в якому взяла участь і директор Каланчацької ЦБС Надія Федкевич, був дуже корисним, цікавим, потрібним, своєчасним, надав дуже багато інформації край потрібної в практичній діяльності, в повсякденному обслуговуванні людей з вадами зору, в навчанні колег - працівників сільських та селищних філій з цього важливого питання. Матеріали, виступи, презентаціЇ, рекомендації, поради постійно використовуються в повсякденній роботі бібліотек нашої системи, широко були використані і під час проведення цього районного семінару, за що ми від щирого серця дякуємо організаторам семінару та учасникам, які поділились своїми теоретичними надбаннями та досвідом.

    ВідповістиВидалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *