75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 липня 2012 р.

Народний майстер - різбяр - Юрій Шкрібляк.

Юрій Шкрібляк – основоположник гуцульської різьби на дереві. Понад півтора століття твори великого майстра, основоположника гуцульської плоскої різьби на дереві прославляють Україну та її етнографічний регіон – Гуцульщину на весь світ.
Верховна Рада України, враховуючи визначний внесок класика українського різьбярства Юрія Шкрібляка у народне мистецтво та популяризацію художнього деревообробництва як феномен української матеріальної культури, постановила урочисто відзначити 190 - річчя з дня народження.
            Різьбярське мистецтво сягає давніх часів, ще галицький етнограф Володимир Шухевич у праці «Гуцульщина» писав, що різбярство могло зберегтися і розвиватися найбільше там, де були відповідні умови для того, де ремісник мав добрий матеріал, легку руку, де сама природа виробляла у нього смисл до письма – орнаментного. Саме в такому місці прийшов на світ і прославив Україну великий Юрій Шкрібляк, видатний майстер, основоположник гуцульської різьби по дереву, класик українського різьбярства XIX століття,
        Юрій Шкрібляк народився 15 квітня 1822 року в селі Яворів Косівського району Івано-Франківської області. Його талановитим рукам були підвласні різноманітні вироби: тарілки, миски, ложкарі, бочівки, чаші, куделі, табакерки, бербениці, пляшки, чарки, сільнички, фірмаки, скриньки, черпаки, ложки, підноси, полонники, коробочки, пудрениці; полиці, сволоки; пістолі, рушниці, топірці, порохівниці; свічники, свічники-трійці, хрести, іконостаси, копилки...

        Перші згадки про Юрія Шкрібляка ми знаходимо в публікації відомого адвоката і депутата Галицького Сейму Теофіла Окунєвського, він створив дуже детальний та правдивий життєпис Гуцульського різьбляра Юрія Шкрібляка. Теофіл Окунєвський знав Юрія Шкрібляка особисто, описи його цікаві, насичені яскравими деталями, він передбачав великі успіхи та визнання творчості народного різьбяра з гір. Шляхом батька – Юрія Шкрібляка, пішли його сини Василь, Микола і Федір, онуки та правнуки, про їх творчість високо відзивалися видатні постаті України, зокрема перший Президент України Михайло Грушевськтий, а також  А. Будзан, Р. Чугай, О. Соломченко, М. Моздир, М. Станкевич, Р. Горак. В. Грабовецький, М. Якібчук, І. Пилипейко, П. Лосюк., Б. Тимків та багато інших.
          22 квітня 1884 року Юрія Шкребляка не стало, він помер на Гуцульщині від епідемії тифу.

        Майже два століття талант великого Майстра різьби на дереві Юрія Шкрібляка не перестає дивувати і хвилювати,  його творчість слугує великою школою для молодого покоління майстрів.

В читальному залі центральної районної бібліотеки оформлено перегляд матеріалів про життєвий та творчий шлях великого Гуцульського Майстра, присвячений 190 – річниці з Дня його народження, тут розміщено портрет Майстра, біографічну довідку, Постанову Верховної Ради України про відзначення 190-річниці з дня народження Юрія Шкрібляка, асортимент творів класика українського різьблярства, матеріали про участь у виставках, публікації великих постатей України та мистецтвознавців,  список сайтів в Інтернеті, де можна детальніше ознайомитись з творчістю великого Майстра України та інші  цікаві матеріали.


       Старшокласники, молодь відвідуючи читальний зал залюбки знайомляться з матеріалами, представленими на виставці.
      Виставку матеріалів про Юрія Шкрібляка – великого майстра, основоположника гуцульської різьби на дереві підготувала та оформила бібліотекар читального залу центральної бібліотеки Наталя Яковлєва.
       Матеріали до виставки підібрані з книжкового фонду центральної районної бібліотеки та всесвітньої мережі інтернет,  доступ до якого забезпечений завдяки Грантам, одержаним від Посольства США в Україні в конкурсі LEAP -IV та по програмі "Бібліоміст" Ради Міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX),  за що ми їм дуже вдячні.

3 коментарі:

  1. Де можна дістати літературу для виставки про Юрія Шкрібляка, якщо ми маленька бібліотека ПТУ ?

    ВідповістиВидалити
  2. “Я не міг би закрити свій перший дім без пана Бенджаміна Лі! В цій угоді Бенджамін та його команда пішли за мене. Він з легкістю впорався з моїм дуже жорстким часом, і завжди був доступний для мене, коли у мене були запитання (а в мене було багато), навіть коли він був далеко від офісу, що я дуже вдячний! Він та його команда впорались із багато продавців у останню хвилину і невтомно працювали, щоб переконатись, що я можу закрити до закінчення терміну оренди (і моєї допомоги на перший внесок). Містер Бенджамін - надзвичайно обізнаний співробітник з питань позик, ввічливий і терплячий. Я пройшов кілька пропозицій щодо нерухомості до моєї остаточної покупки, і Бенджамін був там, щоб допомогти у кожному, часто координуючись із моїм агентом за лаштунками. Я відчував підтримку протягом усього процесу. Завдяки Бенджаміну та невтомним зусиллям його команди, я тепер пишаюся власником будинку! Я б закликав Вас розглянути Бенджаміна Бріеля Лі для будь-якого виду позики. Пан, Бенджамін Лі Контактна інформація. Через WhatsApp + 1-989-394-3740 Електронна пошта - 247officedept@gmail.com.

    ВідповістиВидалити
  3. “Я не міг би закрити свій перший дім без пана Бенджаміна Лі! В цій угоді Бенджамін та його команда пішли за мене. Він з легкістю впорався з моїм дуже жорстким часом, і завжди був доступний для мене, коли у мене були запитання (а в мене було багато), навіть коли він був далеко від офісу, що я дуже вдячний! Він та його команда впорались із багато продавців у останню хвилину і невтомно працювали, щоб переконатись, що я можу закрити до закінчення терміну оренди (і моєї допомоги на перший внесок). Містер Бенджамін - надзвичайно обізнаний співробітник з питань позик, ввічливий і терплячий. Я пройшов кілька пропозицій щодо нерухомості до моєї остаточної покупки, і Бенджамін був там, щоб допомогти у кожному, часто координуючись із моїм агентом за лаштунками. Я відчував підтримку протягом усього процесу. Завдяки Бенджаміну та невтомним зусиллям його команди, я тепер пишаюся власником будинку! Я б закликав Вас розглянути Бенджаміна Бріеля Лі для будь-якого виду позики. Пан, Бенджамін Лі Контактна інформація. Через WhatsApp + 1-989-394-3740 Електронна пошта - 247officedept@gmail.com.

    ВідповістиВидалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *