75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

9 листопада 2011 р.

Прощаємось з ветераном бібліотечної справи Раїсою Василівною Хмарою.


Сумна звістка облетіла бібліотекарів Каланчацького району. На 78 році пішла з життя наш ветеран бібліотечної справи, авторитетніша людина на селі, вчитель та наставник молоді, старанна, дисциплінована, скромна трудівниця, депутат Гаврилівської сільської Ради багатьох скликань, активістка й просто прекрасна Людина – Хмара (Дівоче прізвище Пуляєва) Раїса Василівна.
Народилась Раїса Василівна 03 березня 1934 року в селі Гаврилівка, там пройшло її дитинство, закінчила школу, в 1950 році вступила до Херсонського культурно-освітнього технікуму, в 1953 закінчила навчання та була направлена до Преображенківської (тепер - Червоно-Чабанська) сільської бібліотеки, де пропрацювала до 1958 року, далі переїхала в рідне село Гаврилівку, очолила сільську книгозбірню на довгих 37 років.
Всі свої знання, уміння, сили, досвід, любов до книги та бібліотеки, кращі роки життя - віддала улюбленій бібліотечній справі. Створила великий дружній актив, залучила до читання майже все село, а діточки всі до одного були читачами в сільській книгозбірні, читали, обговорювали прочитане, сперечались, влаштовували цікаві заходи…

Раїса Василівна працювала в той час, коли в селі керівною силою була партійна організація комуністів, й вона завжди була на передньому краї, була агітатором, пропагандистом, політінформатором, відвідувала польові стани в період весняних польових робіт за збору врожаю, на молочно-тваринницьких фермах в період зимівлі громадського тваринництва проводила голосні читки літератури та періодичних видань, читацькі конференції, бібліографічні огляди, бесіди, усні журнали, тематичні вечори та створювала пункти видачі літератури за місцем роботи сільських трударів.
Гаврилівська сільська бібліотека була однією з кращих в районі, а в 1967 році перемогла в соціалістичному змаганні серед колег – сільських книгозбірень та отримала почесне звання «Бібліотека відмінної роботи».
Портрет Раїси Василівни постійно прикрашав Дошку Пошани серед кращих працівників культури району. Її багаторічна сумлінна праця була відзначена багатьма нагородами: Грамотами, Дипломами та подарунками районного відділу культури, Каланчацької районної ради та Херсонського обласного управління культури.



Раїса Василівна користувалась великою повагою серед читачів, односельців та колег по роботі.
В 2009 році в Каланчацькій центральній районній бібліотеці створено музейну експозицію розвитку бібліотечної справи в районі, ім’я Раїси Василівни Хмари зайняло почесне місце.
Й ось 7 листопада 2011 року її не стало. Ми прощаємось з нашою шанованою Колегою, нашим Ветераном бібліотечної справи Раїсою Василівною Хмарою.

Пам’ять про нашу Колегу буде завжди в наших серцях та пам’яті вдячних односельців.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *