75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

17 жовтня 2011 р.

Козацьке свято в бібліотеці ! Святкує «Старшокласник».

Чергове засідання клубу «Старшокласник», який майже 30 років працює при центральній районній бібліотеці, було присвячене темі козацтва.


На «Козацькі забави» зійшлись старшокласники Каланчацької ЗОШ № 1 - Козацький загін ім. Івана Богуна з девізом: «Душа наша українська,
Не вода в ній — кров тече.
Козаку найперше - воля,
Козаку найперше — честь».
та старшокласники Каланчацької ЗОШ № 2 - Козацький загін ім. Дмитра Вишневецького з девізом:
«Ми є діти українські.
Український славний рід,
Дбаєм, щоб про нас
Добра слава йшла у світ».


Учнів зі святом привітала керівник клубу, бібліотекар Ольга Качур, розповіла про історію козацтва, символи, про велетнів – героїв козацького руху, в проведенні забав їй допомагав Кошовий - активіст бібліотеки, постійний користувач книгозбірні Максим Дзюбатенко. Він, як справжній Кошовий, провів один день з козаками за всіма правилами: вистроїв «козаків», влаштував перекличку, розповів про славну Січ, про січове козацтво, їхнє лицарство. «Кіш «Молода Січ» рівняйсь, струнко!
Нехай же буде свято в нас на славу!»
Кошовий нагадав, що кожен, хто мріє стати козаком, повинен знати і виконувати заповіді козаків та наказав Писарю зачитати їх майбутнім козакам:
1. ЧЕСТЬ І ДОБРЕ ІМ’Я ДЛЯ КОЗАКА ДОРОЖЧІ ЗА ЖИТТЯ.
2. ПО ТОБІ СУДЯТЬ ПРО ВСЕ КОЗАЦТВО І НАРОД ТВІЙ.
3. КОЗАКИ ВСІ РІВНІ У ПРАВАХ. ПАМ’ЯТАЙ: «НЕМАЄ НІ КНЯЗЯ, НІ РАБА, АЛЕ ВСІ РАБИ БОЖІЇ!»
4. БУДЬ ПРАЦЬОВИТИЙ, НЕ ЛЕДАРЮЙ.
5. СЛУЖИ ВІРНО СВОЄМУ НАРОДУ, А НЕ КЕРМАНИЧАМ.
6. ДОТРИМУЙ СЛОВА. СЛОВО КОЗАКА БАГАТО ВАЖИТЬ.
7. ПОВАЖАЙ СТАРШИХ, ШАНУЙ СТАРІСТЬ.
8. ТРИМАЙСЯ ВІРИ ПРЕДКІВ, ЖИВИ ЗА ЗВИЧАЯМИ СВОГО НАРОДУ.
9. ЗАГИНЬ, А ТОВАРИША ВИРУЧАЙ.
10.БЕРЕЖИ СВОЮ СІМ’Ю. СЛУЖИ ЇЙ ІРИКЛАДОМ.





Далі «курені» провели змагання: «Естафети, «Кенгуру», «Краби». Якою б не була погода, козаки кожного куреня вставали до сходу сонця і бігли на річку купатися, отже, наступним був конкурс «Хто швидше скупається», і цікава тематична вікторина - пригадали символи України, як називалась фортеця, побудована в часи Запорізької Січі, найбільш поширені види козацької зброї: рушниці, гармати, пістолети, стріли, сагайдаки, кинджали та були інші цікаві питання…
Як відомо, козаки дуже любили весело відпочивати – був й «відпочинок». Далі козаки снідали, ну звичайно ж, соломаху або куліш. Веселим було змагання «Хто швидше спорожнить свої миски ?»





Із давніх-давен славляться козаки своєю силою та відважністю, безстрашністю, сміливістю, вдалістю, скільки перешкод приходилося їм долати. Отже, наступні конкурси: «Переправа», «Біг у мішках», «Перетягування канату» …
Змагання завершила розминка - продовжити козацькі прислів'я.
1. Бережи одяг, доки новий, а здоров'я, поки .... .
2. Як немає сили, то й світ ... .
3. Хто день починає у зарядки, у того все буде ... .
4. Без уроків фізкультури не зміцнить ... .
5. Козак — це людина чесна і смілива. Найдорожче йому ... .
6. Козак вкраїнську любить мову, додержить завжди свого ... .
У кожного куреня є свої уболівальники, отже змагання було й для них.




Перемогли старшокласники Каланчацької ЗОШ № 1 - Козацький загін ім. Івана Богуна. Найбільш активними були "козаки" Карман Віталій, Ващук Сашко, Стапінський Вадим, Стапінський Сергій, Кучмійчук Микола, Краснов Олексій, Шанько Вадим, Канус Костянтин, Голуб Євген, Струсь Артур та інші. Учасники свята одержали призи.

А ведуча - бібліотекар Ольга Качур побажала всім учасникам міцного здоров'я, козацького завзяття і бути справжніми захисниками своєї Втчизіни.

Матеріали до сценарію проведення Свята були підібрані з бібліотечного фонду ЦБС та всесвітньої мережі інтернет, завдячуючи програмам (LEAP) Посольства США в Україні та „Бібліоміст” Ради Міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), в рамках яких працюють бібліотеки Каланчацької ЦБС. Фотографії до дописів на Блог зроблені фотоапаратом, придбаним за кошти Гранту Лідера бібліотечної справи України Надії Федкевич по проекту "Бібліотека звітує перед громадою" по програмі "Бібліоміст" Ради Міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *