75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 січня 2022 р.

Весела Маланка

 

     Прийшов Новий рік і приніс чарівну магію стародавніх обрядів та радість свят. Різдвяні колядки, новорічні щедрівки та Маланка з Василем чекають на нас у ці зимові дні.
   13 січня українці традиційно святкують Щедрий вечір переддень Старого Нового року, який у народі ще називають святом Маланки. Попри те, що сьогодні воно вважається почасти  народним, почасти  церковним святом, своїми коріннями Маланка сягає ще дохристиянських часів. На відміну від  сучасного Нового року святкування Маланки та дня Василя славиться своїми народними обрядами, повір’ями та багатою історією.
    Історичним витокам, традиціям та звичаям святкування присвячена святкова відеомандрівка «Весела Маланка»  підготовлена бібліотекаркою відділу обслуговування абонементу Каланчацької центральної бібліотеки Ольгою Качур.
    Давньослов’янський фольклор свідчить, що з поширенням на території Київської Русі православ’я свято Маланки та день Василя не зникли, як пережитки язичництва, а дещо видозмінилися і поганські обряди доповнилися християнськими рисами. Й так повелося, що свято Маланки стало днем преподобної  Меланії, а свято Василя Безпальчика днем святого Василія Великого. 
   Традиційно на Маланки до святкової вечері починають готуватися ще зранку, з варіння щедрої куті. Зазвичай на новорічний стіл подають пироги, вареники, ковбаси і млинці. На Маланку українці не лише смачно їдять, а й проводять давні українські новорічні обряди, зокрема ворожать та щедрують. Щедрування на Маланку передбачає  переодягання у різних тварин та фольклорних персонажів, колись воно мало релігійно - магічне значення, сьогодні ж – це просто весела забава для молоді.
     Увечері 13 січня  вся Україна сповнюється святковим  передзвоном, у церквах відбуваються урочисті богослужіння на закінчення старого року, щоб подякувати Богові за отримані блага й попросити про нові. А  на світанку 14 січня, вже на Василя,  хлопці починають ходити по дворах та посівати житом, ячменем і вівсом  віншуючи господарів добробутом, щастям та гарним врожаєм.
    Дорогі  друзі!  Зберігаймо свої традиції! З Маланкою та Василем вас! Смачної щедрої куті!   




Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *