75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

6 листопада 2020 р.

Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить …

      Святкуємо День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Воно було започатковано 9 листопада  1997 року Указом Президента " Про День української писемності та мови". 
  Наша мова, мова калинова!  Під такою назвою в книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи проводяться цикли масових заходів малих форм, оформлені книжкові виставки, перегляди та тематичні полиці.  
       За православним календарем у цей день вшановують пам'ять преподобного Нестора - літописця. Він був основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво - Печерського монастиря.                                              
       Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора - літописця і починається писемна українська мова.  

    Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна. А народився Дмитро Яворницький 6 листопада (25 жовтня) 1855 року в с. Сонцівка на Слобожанщині в родині дяка Івана Якимовича та селянки Ганни Матвіївни.   Здається між цими двома датами не має нічого спільного. Але це тільки на перший погляд.
     Ось і глибинний зв'язок між двома датами, який помітили працівниці відділу обслуговування Каланчацької центральної книгозбірні. До 165-річниці від дня народження Дмитра Яворницького і з нагоди Дня української писемності та мови бібліотекарки створили відео – присвяту «Невтомний шукач культурної спадщини України».  Ще за життя великого дослідника називали «Нестор Запорожжя», «козацький батько», бо саме Дмитру Яворницькому судилося повернути героїчну історію козацтва в народну пам'ять. Протягом  40 років вчений займався укладанням  «Словника української мови", бо  вважав, що  українська мова потребує всебічного  захисту. Цей Словник називають унікальним і не випадково. Загальний обсяг зібраного матеріалу, за різними свідченнями, сягав понад 50 тисяч слів. Дмитро Яворницький видав лише перший том, що містить 8113 слів. Остання частина праці, яку було підготовлено у вигляді відкоригованого машинопису, вважається загубленою під час евакуації в період Другої світової війни. Багаторічна праця українського вченого вражає не лише своїм обсягом. У ній поєднуються різні традиції та етапи розвитку вітчизняної лексикографії.                 Є в історії України славне ім’я – Дмитро Яворницький. Невтомний шукач української культурної  та мовної спадщини.     
     9 листопада, 23 роки поспіль в Україні відзначають День української писемності та мови. В цей день вшановують пам’ять Нестора Літописця, адже, як доводять вчені, саме з його праць починається українська мова.
     Дмитро Яворницький – український історик, етнограф, письменник, музеєзнавець, фольклорист, творець одного з найбагатших музеїв України - Музею старожитностей у місті Дніпрі, лексикограф  та автор «Словника української мови", перший том якого вийшов у 1920 році.     «Слова, уміщені в цьому Словникові, почасти вибрані мною із творів українських письменників давніх часів, почасти узяті із творів письменників сучасних, а більш того записані із живих уст живого українського народу за часи моїх довголітніх мандрівок по Україні…», – написав укладач у передмові.
  Нині українська мова має державний статус, але зазіхання на неї  не припиняються.
    До Дня української писемності та мови увазі відвідувачів  центральна книгозбірня пропонує також  тематичну виставку «Витоки українського слова».
    Отже, варто докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, послуговуватися будь-де, адже вона наша рідна мова.
     Вітаємо з Днем української писемності та мови!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *