75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

9 листопада 2020 р.

Мова – то серце народу !

        Книгозбірні Каланчацької ЦБС до Дня української писемності та мови …  9 листопада наша країна  святкує День української писемності та мови та  вшановує пам'ять Преподобного Нестора Літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.Мефодія.
    Щорічно до цієї дати закладами культури і освіти  проводять тематичні заходи, читання віршів, літературні вечори. Кожного року 9 листопада по радіо лунає традиційний «Диктант національної єдності», у якому можуть взяти участь усі бажаючі, навіть за межами України. Також, до Дня писемності та мови проводиться Всеукраїнський конкурс ім. Петра Яцика, його учасники  можуть позмагатись у своїх знаннях української мови незалежно від національності та громадянства.
 Філії Каланчацької  централізованої бібліотечної  системи завжди охоче долучаються до  відзначення Дня української писемності та мови вважаючи  прищеплення любов до рідної мови, до її живого слова  своїм обов’язком. 
    Зазвичай працівниці книгозбірень влаштовували великі заходи, конкурси, змагання, зустрічі з творчими людьми, нині ж за умов карантину, більшість бібліотек  зосередилися на тематичних виставках, розгортках та викладках.Заквітли бібліотечні полиці розмаїттям  масивних словників, дослідженнями історії української мови, репринтними та унікальними виданнями філологічної тематики. Кожен відвідувач бібліотеки  може дізнатися багато цікавих фактів про рідну мову та її фундаторів і дослідників.
        Книжкова  викладка «Писемність та мова – жива плоть, яка створювалася мільйонами поколінь» (Новокиївська сільська бібліотека), виставка – інсталяція «Українська книга – джерело народної мудрості» (Новопавлівська філія), книжкова виставка «Кохані звуки, рідне слово – моя сердечна українська мова» ( Горьківська сільська бібліотека), книжкова – композиція «Слово до слова – зложиться мова» (Привільська філія), тематична виставка «Мова - не калька» (Роздольненська книгозбірня), книжкова поличка «Стежками рідної мови» (Олександрівська книгозбірня) до послуг усіх мешканців Каланчацької громади та її гостей.
      В  Гаврилівській книгозбірні, з метою утвердження статусу української мови, виховання шанобливого ставлення до  національних цінностей  нашого  народу бібліотекар Галина Журинкіна  провела бліц -турнір «Мовознавці» між учнями місцевої школи. Діти з захопленням виконували різні завдання лінгвістичної вікторини та мовно – літературного калейдоскопа.  Українська мова одна з найбагатших мов світу, сьогодні вона налічує  близько 256 тисяч слів і постійно розвивається    Мова – генетичний код нації. «Поки живе мова – житиме й народ. От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань» - сказав Іван  Огієнко‎, мовознавець, лексикограф, укладач «Українського стилістичного словника», «Етимологічно – семантичного словника української мови» та перекладач  Біблії.  
Світле свято збирає читачів біля книжкових полиць, свято рідної мови. Шануймо її! Нехай живе у віках  рідне укра­їнське слово!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *