75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

26 вересня 2019 р.

Майбутнє належить молодим !

                                                                    
   Увагу сільським бібліотекам, увагу сільським бібліотекарям!
   Знайомтесь, Жук Тетяна Василівна, бібліотекар Новопавлівської сільської бібліотеки-філії Каланчацької ЦБС – учасник обласного Форуму молодих бібліотекарів Херсонщини «Лідери змін».   
    Тетяна Жук в сільській бібліотеці працює лише два роки, у дівчини немає спеціальної освіти, працює на пів ставки посадового окладу, тобто лише по 4 години в день, сама прибирає приміщення з 4-х кімнат та сходи з другого поверху приміщення книгозбірні та ще й порається біля печі взимку, активно співпрацює з сільським будинком культури та місцевою школою, виконує  доручення в.о. старости села.
   Але у Тетяни Василівни вже є деякі успіхи, інновації та напрацювання, мрії та сподівання. Адже саме вона взяла участь в обласному Форумі молодих бібліотекарів Херсонщини та перемогла в номінації  «Надія бібліотеки».
   Вона часто ставить собі запитання: «Чи в повній мірі я виконую свої професійні обов’язки? Якою повинна бути сучасна українська бібліотека?». Відповіді на ці питання дуже важливі. Адже, на жаль, спостерігається зниження інтересу до читання і бібліотеки та посилення залежності від Інтернету для задоволення інформаційних та освітніх потреб. Вона усвідомлює, що бібліотекар сьогодні повинен йти на крок попереду і вести за собою. Професія бібліотекаря передбачає наявність професійних знань, комунікативних, організаційних навичок, лідерських задатків і ще багатьох специфічних для нашої роботи ознак.     Тож не випадково її професійним гаслом став вислів «Нові знання – нові можливості».
   Розуміючи місце й значимість сільського бібліотекаря в соціокультурному житті місцевої громади, вона постійно працює над підвищенням свого професійного рівня – відвідує семінари, навчання, які проводить центральна бібліотека, навчається на дистанційних семінарах, читає фахову літературу, бере участь в обміні досвідом, вона рада й вдячна порадам фахівців, планує вступити до інституту культури.
    Робота бібліотеки захопила її, вона зрозуміла, що не уявляє себе в іншій професії, мріє стати високо кваліфікованим спеціалістом. 
    А завдяки виграшу Каланчацької центральної бібліотеки у Всеукраїнському конкурсі за програмою «Бібліоміст» Міжнародної Ради наукових досліджень та обмінів «IREX» в Новопавлівській сільській бібліотеці до послуг відвідувачів створений сучасний інтернет-центр.
    Книгозбірня гарно оформлена, приваблива наочність, виставки та перегляди літератури відгукуються на всі основні події в країні та світі, гарно оздоблений куточок для маленьких користувачів, дорослі відвідувачі та молодь завжди  знайдуть собі книжки до душі, задовольнять свої інформаційні потреби, смаки та уподобання.
   Активні відвідувачі книгозбірні об’єдналися у клуби за інтересами, це жіночий клуб «Афродіта» та дитячий «Пролісок».  Різноманітна та насичена  їхня робота…
   Бібліотекар – цікава та вдумлива співрозмовниця, вона вважає, що бібліотека є найбільш демократичною установою у світі – до неї приходять діти, молодь і люди середнього та поважного віку, користування її безцінними багатствами й різноманітними послугами є безкоштовним.
   Вона висловлює думки, що сучасні бібліотеки – це простір для особистого життя, тут можна все: читати книжки, переглянути  свіжу пресу, спілкуватися, вивчати мови, зануритися в мережу інтернет, обмінюватися думками, відвідувати клуби за інтересами, розвивати своє хобі, знайти друзів, залучитися до добрих справ…
   Тетяна мріє змінити концепцію самої бібліотеки, перестати позиціонувати її як храм історії, архів, а перетворити на місце, де створюються інновації, пишуться проекти, комфортна територія для обміну думками, планами та ідеями ...  Їй дуже імпонує ідея перетворення бібліотеки у «третє місце», адже всім відомо, що перше місце – це дім, друге – це робота, а третє – це бібліотека, де зручно, комфортно і цікаво.
      Адже сучасна бібліотека – це місце зустрічі не тільки з книгою, а й з людьми.
Тетяна мріє, що бібліотека має стати координаційним місцем зустрічі новопавлівців, а бібліотекар – це порадник на шляху до вершин знань та мудрості. А тісна співпраця бібліотеки з громадою є запорукою успішного розвитку села.
    Дівчина вважає, що бібліотека суттєво зміцнівши свою матеріально-технічну базу, а бібліотекар, опанувавши сучасні інформаційні технології, має надавати  нові функції, нові послуги, організувати навчальні курси і проводити різноманітні заходи, створити  центр саморозвитку й не тільки в стінах книгозбірні, а й поза нею – гарно оздоблений простір є відкритим і доступним з великою кількістю зон, з басейном, фонтаном, читальним садом, виставковим залом, зоною тиші, а навколо велика паркова зона – все це буде частиною переродження звичайної бібліотеки на культурно-інформаційно-мистецький центр, який працюватиме цілодобово й без вихідних.
   А в бібліотеці зручний та комфортний простір без бар’єрів для літніх людей, людей з обмеженими можливостями та людей з інвалідністю.
   Тетяна вважає себе креативним, рішучим, сучасним сільським бібліотекарем.
Каже, що працюватиме над впровадженням оригінальних інноваційних ідей, у неї амбітні плани та мрії. А про допомогу, поради, досвід, професійні знання завжди звертатиметься до досвідчених колег - фахівців.
   Тож, у тісній співпраці запальна молодість, креативність та амбітність, знання та великий досвід – перетворять наші книгозбірні на сучасні бібліотеки європейського зразка!
    Вітаємо з прийдешнім Всеукраїнським Днем бібліотек всіх, хто причетний до професії бібліотекаря, до книгозбірень, до читання, до знань, вітаємо всіх – молодих бібліотекарів, починаючих свій шлях в професію, досвідчених професіоналів, людей, які присвятили своє життя служінню книзі, бібліотеці, читачам !
   Нехай гарна книжка завжди буде Вашим кращим другом та порадником !           Зі святом !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *