75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

26 вересня 2019 р.

Бібліотека зустрічає професійне свято ...


          Зустрічаємо професійно свято, розповідаємо про свою діяльність.
     30 вересня кожного року всі, хто причетний до бібліотеки, до читання, до книги, до знань – святкують чудове свято Всеукраїнський День бібліотек.  Дуже символічно, що в цей день всі ми святкуємо й величне свято Віри,  Надії, Любові й Матері їхньої Софії.
    Й, як повелося, свята зустрічають певними досягненнями, гарними здобутками, звітують про свою роботу. 
    Каланчацька централізована бібліотечна система сміливо може поділитися з жителями громади результатами своєї повсякденної діяльності.
     Бібліотеки виконували всі покладені на них функції: інформаційну, навчальну, розвивальну, культурологічну, пізнавальну тощо у відповідності до законодавства України щодо бібліотек та бібліотечної справи, дотримувалися планів роботи – річного та перспективного,  Статуту та рекомендацій обласних методичних центрів.
   Бібліотеки здійснювали всі основні види діяльності за напрямками:  реклама  бібліотек, просування  її можливостей та послуг; комплектування, обробка, облік та інвентаризація книжкового фонду; обслуговування користувачів; інформаційна та бібліографічна  діяльність;  популяризація літератури; презентаційна діяльність; видавнича діяльність; проектна діяльність;  робота клубів та об’єднань за інтересами;  методична робота; участь в конкурсах, акціях, фестивалях; участь в дослідженнях та опитуваннях; висвітлення діяльності бібліотек в ЗМІ та мережі інтернет; буккроссинг; надання платних послуг; планування, облік, звітування.
      Книгозбірні задовольняють всі інформаційні потреби користувачів, використовуючи книжкові фонди, довідково-інформаційний апарат, міжбібліотечний абонемент та всесвітню мережу інтернет, популяризують літературу та періодичні видання шляхом оформлення  книжкових виставок, переглядів літератури, тематичних полиць та проведення різноманітних масових заходів:  інформаційних, діалогових, дискусійних й, навіть, розважальних, з усіх актуальних тем сучасності, до державних свят, ювілеїв видатних діячів країни і світу та літераторів, для всіх категорій та вікових груп жителів громади. Для юних відвідувачів проводяться й ігрові масові заходи. 
     Користувачі з особливими потребами та люди з інвалідністю (на замовлення) обслуговувалися на дому чи місцем тимчасового перебування.
    За запитами бібліотекарів філій комплектуються тематичні підборки літератури з єдиного книжкового фонду ЦБС та здійснюютьсяся замовлення з Херсонської обласної  наукової універсальної бібліотеки ім. О.Гончара.
    Помітно активізувалася співпраця з Каланчацьким районним сектором з питань пробації по бібліотечному обслуговуванню їхніх підоблікових та Каланчацькою районною організацією Червоного Хреста України.

     Постійно та активно працювали та проводили засідання читацькі клуби та об’єднання за інтересами центральної бібліотеки – для молоді «Старшокласник», місцевих літераторів «Дивослово», людей поважного віку «Спілкуймось!», клуби в бібліотеці для дітей «Чомучки», «Юні фантазери», Клуб цікавих зустрічей, в усіх філіях клуби різних напрямків. 

     Розповідає про історію та сьогодення бібліотек музейна експозиція розвитку бібліотечної справи, створена слайдова презентація історії книгозбірень з 1912 по 2019 рік.
    Неабияким авторитетом та популярністю користуються сектори краєзнавства та мистецтв, чимало поціновувачів переглянули виставку М. Приймаченко «Зустріч з добрим левом», жваве обговорення викликала виставка-інсталяція В.Івасюка «Живий у пісні», молодь та старшокласники взяли участь у відео-подорожі  «Знайомтесь – шедеври», нашим відвідувачам дуже сподобався онлайн – перегляд «Чарівна краса вишиванки», до уваги користувачів оформлена книжкова виставка «Ти неймовірний. Сім чудес Києва».  
     Бібліотеки системи взяли участь в обласному анкетуванні «Сучасна бібліотека в інтернет-просторі», в обласних літературних акціях:  обласній національно-патріотичній акції  «Ми – українці»,  обласному Форумі  молодих бібліотекарів Херсонщини  “Лідери змін”  в с. Стрілковому Геніческого району, в регіональному проекті «Бібліотека – освітній простір», у Всеукраїнському конкурсі «Успішні бібліотечні програми для молоді».
    В книгозбірнях системи діють наші постійно-діючі акції «Все для Вас», «Бібліотека йде в люди» та «Подаруй бібліотеці книгу!»  Протягом майже дев’яти місяців в акції по даруванню книг взяли участь 12 наших активних користувачів та подарували майже 150 книжок  зі своїх домашніх книгозбірень. 
    Юні читачі громади взяли активну участь у дитячих акціях та конкурсах  «Кращий читач року», «Лідер року»,  інтелектуальному турнірі «Ігри патріотів Херсонщини», у Всеукраїнському право-просвітницькому проекті «Я маю право!» та довгостроковій бібліотечній акції «Мрій! Читай! Досягай!».
   Відбулися цікаві зустрічі з літераторами.  Відвідувачі бібліотек зустрілися з відомим херсонським поетом – піснярем  Олегом Олексюком та з місцевими літераторами А.С.Суганюком та Г.Д.Нігачовою.
   В рамках обласної акції «Книгомандри» відбулася зустріч з закарпатським поетом В. Кузаном та херсонським А.Кичинським.
   Центральна бібліотека займалася проектною діяльністю. Написано проекти для участі в конкурсах Посольства Японії  в Україні за програмою «Кусаноне» та  Посольства Німеччини в Україні та надіслано до Посольств цих країн в м. Києві.
   Одне з провідних місць в роботі бібліотеки займає видавнича діяльність.  В січні 2019 року побачив світ краєзнавчий нарис  «В колі друзів», присвячений 10-річчю з дня створення бібліотечного об’єднання людей поважного віку «Спілкуймось!»,  створена бібліографічна подорож «Вулиці  Каланчацької громади» Випуск 2, створено та надруковано альманах «Каланчак літературний» другий випуск оновлений та доповнений, побачили світ збірнички поезій місцевих літераторів Галини Нігачової «Серпневий зорепад»,  Любові Радіонової  «Симфонія долі»,  Анатолія Суганяка «І поросли ожиною стежки …»
    Центральна бібліотека вже четвертий рік поспіль працює за проектом УБА у співпраці з Європейським Союзом «Пункт Європейської інформації в бібліотеках» за програмою «Erasmus +» (Жан – Моне). За результатами діяльності Пункт Європейської Інформації  Каланчацької книгозбірні визнаний кращим серед Пунктів ЄІ бібліотек Херсонщини. Директор бібліотеки, керівник Пункту ЄІ нагороджена поїздкою на Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» , який проводився в м. Київ  22 – 26 травня 2019 року,  25 травня 2019 року директор бібліотеки виступила з презентацією  «Досвід Пункту Європейської  Інформації «Просуваємо європейські цінності».
     На обласному Форумі молодих бібліотекарів у с. Стрілковому Геніческого району Каланчацька бібліотека вже вкотре підтвердила сучасний інноваційний та креативний підхід щодо своєї діяльності. За високий рівень роботи, участь та перемоги в більшості обласних та Всеукраїнських акціях, конкурсах директор нагороджена сертифікатами  в номінаціях «Майстерність керівника», «Унікальний фахівець», «Харизматичний лідер».
    Молодих бібліотекарів Каланчацької ЦБС на Форумі представляла бібліотекар Новопавлівської філії Тетяна Жук, вона нагороджена сертифікатом «Надія бібліотеки». 
    У лютому у День закоханих розпочав свою діяльність ФанКлуб «КіноПошук». Кожного четверга після трудового дня о 17.00 приходили любителі кіно на перегляд кінострічок,  мультфільмів, відеороликів, музичних кліпів, соціальних та навчальних програм, краєзнавчих відео-подорожей.
    Колектив бібліотеки для дітей  взяв участь в обласній акції на кращий  сценарій заходу з правовиховної  роботи «Правові орієнтири», працівники  бібліотеки Красновид С.О. та Гончарова В.В. нагороджені Дипломом Управління культури Херсонської ОДА та Начальника територіального управління юстиції  за перемогу в V обласному конкурсі у номінації «Інноваційний підхід» та підбіркою дитячої  літератури.   
    Дитяча книгозбірня взяла участь в обласному етапі  Всеукраїнського конкурсу есе «Діти єднають Україну», присвяченого 100-літтю Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, переможцем обласного етапу конкурсу став юний читач Іван Соророкін.       Наші активні учасниці гуртка «Юні фантазери» Яворська  Катерина та  Яворська Поліна  представили свої  роботи «Казковий всесвіт» та «Космічний птах» на Міжнародному конкурсі  творчих робіт «Кольори  Всесвіту» в номінації «Космос у казках, міфах та легендах».
     У березні  2019 року завершився V обласний фестиваль виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви» . У  підсумку фестивалю в номінації «Художники»  відзначено дипломом та збірками творів Л.Костенко юну читачку Яворську Катерину та Сорокіна Івана за вірш «Від строчок Ваших віють пахощі бузку…» 
     З початку року на  Блозі Каланчацької ЦБС у всесвітній мережі інтернет розміщено 88 дописів, а всього 773, які пере глянуло 230910 чоловік з різних країн світу. Дитяча бібліотека написала 39 статей, Блог дитячої переглянуло 114 008 чоловік.
    В районній газеті «Слава праці» про наші бібліотеки було надруковано 26 статей, деякі з фотографіями.
   Завдяки співпраці з відомими українськими редакціями, участі та перемогам в обласних та Всеукраїнських конкурсах книжковий фонд поповнився на 839 книг на суму 97732 гривні 85 копійок.  
   Центральній бібліотеці для літературно-мистецької зали подаровано кондиціонер, за ми щиро вдячні Благодійному фонду Євгена Рищука.  
   Щиро вітаю дружну команду бібліотекарів та дякую за високопрофесійну роботу!  Щиро вітаю користувачів та відвідувачів наших книгозбірень!
   Попереду нові плани, нові задуми, креативні ідеї та інновації !
   Зі святом, з Всеукраїнським Днем бібліотек!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *