75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

19 квітня 2019 р.

Бібліотекарі підвищують свою кваліфікацію

    
     Методична робота – один з пріоритетних напрямків діяльності центральної книгозбірні. 
18  квітня в Каланчацькій центральній бібліотеці відбувся семінар на тему «Традиційні та інноваційні послуги сучасної бібліотеки в обслуговуванні читачів різних вікових категорій».    
       Вже традиційно з першим вітальним словом виступила директор бібліотечної системи Федкевич Н. В. Вона наголосила на необхідності тісної і активної співпраці бібліотек об’єднаної територіальної громади з місцевою владою, звернула увагу бібліотекарів популяризацію літератури сучасних українських письменників та світової класики особливо під час Тижня молодіжної книги, що проходить в Україні.
     Пані директор розповіла про особливості бібліотечного обслуговування населених пунктів, в яких менше трьохсот мешканців згідно лютневої Постанови Кабміну, розповіла про поточні справи і плани на перспективу.
    Методист бібліотечної системи Бабічева В.А. до наступного етапу семінару, в якому бібліотекарі сільських філій мали нагоду поділитися досвідом проведення різноманітних заходів, повчитися новому у колег, перейняти корисний  та цікавий досвід.
     Частило С.В. бібліотекар Новокиївської бібліотеки – філії показала презентацію і розповіла,  як вона провела захід до Міжнародного дня рідної мови «Там де живе рідна мова, живе український народ», задіявши різні вікові категорії. І діти і дорослі з однаковим запалом   брали участь у конкурсах, читали вірші і співали караоке.
    Бібліотекар Горьківської сільської бібліотеки Адаменко Л. В. не тільки розповіла і показала на екрані про захід «Птахи прилетіли, нам на крилах весну принесли» приурочений до екологічного свята – Міжнародного дня птахів, а й задіяла колег в конкурсі на кмітливість «Відгадай прислів’я».
    У першоквітневому святі взяли участь учні 3-4 класів Горьківського освітнього закладу. Школярі залюбки брали участь у конкурсах, вікторинах, згадували приказки, прислів’я і прикмети пов’язані з птахами і отримали цікаву інформацію про те, в яких країнах встановлені пам’ятники птахам, яку користь вони приносять і багато іншого. 
    До Дня сміху в Привільській бібліотеці – філії пройшов вечір  гумору «Хочете жити на втіху, частіше помирайте від сміху». Бібліотекар   Папко А.В. зіграла  роль ярмаркового зазивали і обдарувала всіх присутніх посмішками  і розповіла як проходив вечір гумору в бібліотеці, зі смішними сценками, гуморесками, вікториною. Детальнішу інформацію про цей захід можна знайти на блозі  Каланчацької централізованої бібліотечної системи.
      Войтюк О.Б.,  поділилася з колегами досвідом створення бібліотечного клубу. Як вже повідомлялося в мережі Фейсбук і бібліотечному блозі на базі Каланчацької селищної бібліотеки розпочав роботу клуб «У колі друзів».     Відбулося вже два засідання клубу тож перші доробки  в розробці тематики, написанні сценаріїв, формах проведення вже є.
      Жук Т.В. працює бібліотекаром Новопавлівської сільської бібліотеки не так вже й давно, але як людина молода і енергійна проводить багато заходів з людьми різних вікових категорій. Бібліотекар показала фото останніх зустрічей в читальному залі, які пройшли буквально на цьому тижні. Один присвячений світлому дню Воскресіння Господнього – «Великодні передзвони», де молоді жінки  вчилися розписувати яйця, ділилися рецептами пасок, традиціями святкування у своїх сім’ях. Конкурс «Суперсімейка» який проводився серед читачів бібліотеки викликав і переживання, і хвилювання, і дух суперництва. Бабусі, дідусі, мами, тати і діти – онучата готувалися до конкурсів і вікторин творчо і відповідально, тож і пройшло воно весело і пізнавально. У організації та проведенні конкурсу Тетяні Жук допомагала шкільний бібліотекар, що є прикладом взаємовигідної співпраці. 
   Під час семінару було проведено практичне заняття з фотозйомки.   На сьогоднішній день фотофіксація є важливою складовою бібліотечної роботи і важливо, щоб фото були зроблені правильно. Треба зазначити, що для учасників семінару організатори  придумали «підступні» пастки – книги не по тематиці виставки, зайві предмети, неналежні речі, які не повинні потрапити в кадр, тощо, але бібліотекарі виявилася людьми уважними і вдало обійшли всі капкани.
   На останок методист Бабічева В.А. звернулася до присутніх з промовою, в якій наголосила на необхідності реклами бібліотечних послуг, бесід з відвідувачами, нагадала, що важливим напрямком роботи є обслуговування людей з обмеженими можливостями. Сьогодні праця бібліотекара виходить далеко за межі суто професійних обов’язків, нині бібліотекар – це і порадник, і психолог, і друг.
     Виходячи з того, що семінар – це форма навчальної роботи зорієнтована на формування і розвиток умінь і навичок самостійно здобувати знання,  то семінар «Традиційні та інноваційні послуги сучасної бібліотеки в обслуговуванні читачів різних вікових категорій» себе виправдав. Окрім розвитку пізнавальної активності, аргументації власних думок, розвитку логічного мислення семінар надав змогу ближче познайомитися з колегами, обмінятися досвідом і знаннями.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *