75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

8 вересня 2020 р.

Грамотність – запорука успіху!


     Бібліотеки – філії Каланчацької ЦБС відзначають Міжнародний день грамотності – свято, що символізує досягнення усього людства.
    Про історію свята та традиції відзначення  можна дізнатися з книжкової виставки «Класики українського слова», що розгорнута  бібліотекарем Тетяною Жук в Новопавлівській  книгозбірні. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована згідно з рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі. 
     В Гаврилівській  сільській бібліотеці-філії  до Міжнародного  дня грамотності  зібралися поціновувачі  сімейного читання, для яких бібліотекар Галина Журинкіна  приготувала  торбинку з родзинками «Говори без помилок». 
    В перервах між голосним читанням бібліотекар розповіла , що це свято відзначається в системі Організації Об’єднаних Націй. У цей день зазвичай проводяться конференції, форуми, симпозіуми  та семінари вчителів, педагогів, які зробили найбільший внесок у боротьбу з безграмотністю, нагороджують цінними подарунками та преміями.   Свято було запроваджене й святкується не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, але й всіх, хто навчає дітей і молодь та несе світу світло знань. 
     Бібліотекар Горьківської сільської книгозбірні Любов Адаменко до Міжнародного  дня грамотності підготувала книжково – ілюстративну виставку «Грамотність запорука успіху людини». ЮНЕСКО відзначає  це свято починаючи з 1966 року, прагнучі привернути увагу людства до проблеми неосвіченості. Грамотність – один із незамінних інструментів в  побудові сучасного інтегрованого  суспільства.
      Бібліотекар Привільської  сільської бібліотеки – філії Алла Папко  запросила односельчан на виставку – вікторину «Перевірте свою грамотність» і привертаючи увагу мешканців села до проблем грамотності, провела акцію  «Покращуй свою грамотність!».
    З вдячністю, подивом, посмішкою брали привільці з рук бібліотекаря листівки -пам’ятки з правильним правописом українських слів та словосполучень.

     Пам’ятаймо – грамотність починається зі знання рідної мови. Шляхів вдосконалення мовних знань багато, але всі вони починаються  з любові до рідної  мови  і бажання майстерно нею володіти.
    Грамотність розширює особисті можливості і є запорукою успіху!
      З Міжнародним  днем грамотності!






Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *