75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

24 січня 2020 р.

Соборність України: від ідеї до сьогодення


 
    Від єдності дій до соборності душ …
      Відлунали новорічно - різдвяні свята і фактично першим святом державного та історичного значення є День Соборності України.  Саме про цього  дня йшла мова про Соборність України на засіданні клубу «Старшокласник», на яке зібралися учні 9-А класу (класовод  О.В. Веремієнко)  та 10-А класу ( класовод Л.А. Літвінчук) ОЗ «Каланчацький ЗПЗСО№1».


     Ведучі заходу бібліотекари Лариса Шаваровська та Ольга Гавран  розповіли, що двадцяте століття залишило нам у спадок вершинні події минулого, які, віддаляючись, не втрачають своєї значущості та актуальності, потребуючи осмислення сконцентрованого в них історичного досвіду боротьби українства за свободу, незалежність, державність. 

     Ведучі зауважили, що до таких подій належить 22 січня 1919 року – день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом – Днем Соборності.
     Була зосереджена увага присутніх на тому, що серед непроглядного мороку ненависті, смертельного зла збулася віковічна мрія українського народу жити однією сім'єю на своїй землі, в єдиній державі, не розділеній кордонами і не розшматованій не­дружніми сусідами. То був пам'ятний день тріумфуючого спалаху колективної думки, загальної доброї волі, бо «соборна» означає спільна, злагоджена, та, що має згоду усіх.
    Було зауважено, що день 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря, як знаменна подія – День Соборності України. Початок до цієї події було покладено українською національно-демократичною революцією 1917-1918 рр., яка у свою чергу, стала наслідком першої світової війни.
    Ведучі розповіли старшокласникам, що 1 грудня у м. Фастові було укладено попередній договір про “Злуку обох українських держав в одну державну одиницю “. В першому пункті цього договору говорилося: “ Західноукраїнська Народна Республіка заявляє цим непохитний намір злитись у найкоротшім часі в одну велику державу з Українською Народною Республікою, заявляє свій намір перестати існувати як окрема держава, а натомість увійти з усією територією й населенням, як складова частина державної цілісності, в Українську Народну Республіку.
   Юні дізналися, що  3 січня 1919 року Українська  національна рада на своєму засіданні у  м. Станіславі затвердила попередню угоду, опублікувала її і доручила урядові вжити заходів з метою реалізації великої ідеї про соборність української нації.
    Бібліотекарі Лариса Миколаївна та Ольга Анатоліївна розповіли, що саме остаточно Акт про злуку мав бути проголошений у м. Києві. Урочиста церемонія злуки відбулася 22 січня 1919 року на площі святої Софії у присутності десятків тисяч киян. Було проголошено універсал, виданий з приводу цього історичного акту. У ньому вказувалося, що декларація про злуку має бути затверджена Установчими Зборами, скликаними з території всієї України.
   Ведучі звернули увагу, що цей січневий морозний день назавжди залишиться в історії українського народу як свято Соборності України. То був один з найпрекрасніших моментів нашої непростої, нерідко трагічної історії.
Незалежна Україна в кінці ХХ століття стрімко увійшла у світове співтовариство, отримала широке міжнародне визнання, створила дипломатичну службу.
     На заході було зауважено, що подальша її інтеграція, насамперед до європейської спільноти, потребує виваженої державної політики у міжнародній сфері, гармонізації зовнішньополітичних орієнтацій різних груп населення, знаходження балансу між динамічними політичними реаліями і пріоритетами національних інтересів, забезпечення високого міжнародного іміджу України.
    Керівник клубу висловила надію, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.
    Увазі учасників заходу були представлені перегляд літератури «Соборна мати - Україна, одна  на всіх як оберіг» та  виставка «Україно моя, я для тебе на світі живу».
    Школярі переглянули тематичні ролики і залюбки взяли  участь у вікторині на знання історії, географії, природи, державних свят України запропонованій ведучими. Кожен, хто дав правильну відповідь отримував кульки жовтого або блакитного кольору. По завершенні вікторини ведучі запросили  юнь утворити символічний ланцюг єднання.
     Ведучі звернулися до присутніх: «Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви, принесені на вівтар незалежності, соборності, державності!»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *