75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 вересня 2019 р.

Таланти наші – тобі, Каланчак!



     На святі  рідного селища Каланчак  на центральній площі в сквері Каланчацька центральна бібліотека представила локації:  виставку народних умільців «Таланти наші, тобі  – Каланчак», «Літературну кав’ярню «Каланчак літературний», Фото Сушку малюнків та фотографій «Малюємо та фотографуємо рідний край», БодіАрт «Розмалюй своє тіло», краєзнавчий сканворд  відомих людей громади «Вгадай «Хто Це?».   
      Скарбницею мистецьких надбань усіх поколінь по праву вважають українську художню культуру. У цій скарбниці почесне місце належить народному та самодіяльному декоративно-прикладному мистецтву, яким так багата земля Каланчацька. З дня створення сектору мистецтв при Каланчацькій центральній бібліотеці, з кожним роком приємно дивуєшся, скільки у нас талановитих односельців, який широкий діапазон їхньої творчості… Виникає непереборне бажання зануритись в творчу криницю кожної майстрині, відчути неповторну красу їхніх виробів. Своєю позитивною енергетикою, цілющою силою, народна творчість захоплює і дивує, притягує і надихає, що підносить її до найвизначніших злетів людського духу та розуму.
     Народна творчість – завжди таїна, це мова душі людини, її мрій та помислів, краси почуттів й вияв незглибимого таланту…   
     До уваги гостей святкового дійства селища були представлені роботи Наталії Сергіївни Мотрюк, яка займається миловарінням, вперше спробувала себе майстриня в цьому дуже цікавому виді народної творчості ще у 2015 році. В арсеналі майстрині вже багато сотень чудових виробів неповторної краси. Наталія Сергіївна була запрошена та взяла участь у виставці майстрів прикладного мистецтва в обласному центрі Херсонщини. Вироби представлені на виставці захопили та підкорили серця всіх відвідувачів свята.
    Тетяна Анатоліївна Філіппова за фахом юрист, з успіхом закінчила Таврійський Національний університет ім. В І.Вернадського, працює начальником відділу в Каланчацькому бюро правової допомоги, багато років поспіль співпрацює з Каланчацькою центральною бібліотекою. Не зважаючи на  зайнятість, знаходить час займатись творчістю – вже чотири роки вишиває бісером, створює картини неповторної краси. Є у неї й так звана «алмазна вишивка», вона також малює картини за номерами. Учасники свята селища були в захваті від картин Тетяни Анатоліївни! 
     Красновська Альона Володимирівна працює медичною сестрою в районній лікарні. У вільний від роботи час захоплюється в’язанням. З-під її «золотих рук» виходять чудо - вироби. Під час святкування селища біля столику з роботами Альони Володимирівни годинами стояли поціновувачі таланту майстрині, розглядали, милувалися, бажали подальшого творчого натхнення.
   Роботи Наталі Тимофіївни Жабіцької, лікаря Каланчацької районної лікарні –
особливі, легесенькі,чудові шалі – павутинки, проходять через обручку. В недалекому минулому Наталя Тимофіївна захоплювалася вишивкою. Стібок до стібка – й виходило диво, від якого не можна відвести зачарованих очей…
    В народі кажуть, якщо у люди є талант, то він багатогранний. Так й у Наталі Тимофіївни, нове захоплення – шалі-павутинки, виготовлені з махеру,
зачаровують серця глядачів.
    На святі селища представила свої роботи й Ольга Вікторівна Бондар – дуже талановита майстриня з с. Гаврилівка нашої об’єднаної територіальної громади. Вироби майстрині чудові, неабиякої краси, вражають оригінальністю й майстерністю виготовлення, милують око всіх, хто хоча б раз їх перегляне. Роботи майстрині виготовлені в техниці джутова філлігрань та ліплення з полімерної глини. Ольга Вікторівна представляла свої вироби на виставці в Голій Пристані нашої області. 
   Катерина Віталіївна Буцу лише рік тому захопилася виготовленням прикрас для волосся, а вже виходить дуже гарно. На святі селища її неповторної краси вироби вразили всіх присутніх, від них неможливо відірвати очей, милувався б, й милувався. Ці неймовірно гарні прикраси ручної роботи прикрасять будь-яку зачіску, на свята й в будні, голівоньки дітей, юнацтва та людей зрілого віку. На адресу майстрині лунало безліч побажань – новими й новими витворами фантазії милувати шанувальників народної творчості, а також енергії, творчої наснаги й творити, творити, творити …
   А ось Тетяна Миколаївна Буцу педагог за освітою, з успіхом закінчила Одеський педагогічний інститут, а для відради душі  займається декаративно - прикладним видом мистецтва в різних техніках. Яких тільки виробів немає у її творчому доробку !  Виставка її робіт представляє велику цікаву колекцію виробів, виготовлених великою фантазією та польоту яскравої позитивної думки та неабиякого бажання творити добро та красу. Мабуть, найбільш незвичайнішою роботою Тетяни Миколаївни є пейзаж з яйцевих шкарлупок. Вироби майстрині несуть гарний настрій, доброзичливість, тепло, святковість. 
  На святі була представлена чудова виставка прикрас Катерини Сергіївни Косенко. Її неймовірної краси вироби для волосся радують малечу, це затиски, бантики, обідки – все достойне справжньої принцеси! Всі прикраси різні між собою, немає навіть схожих – така велика фантазія у Катерини Сергіївни. Її вироби прикрасять будь-яке волосся, будь-яку голівоньку юної дівчинки, вони ваблять, захоплюють, полонять… Катерина Сергіївна не тільки виготовляє свої чудо-роботи на продаж, а з задоволенням дарує на згадку.
  Присутніх на святі селища вже вкотре вразила виставка вчителя-філолога  за фахом, бібліотекаря за покликом душі, Маргарити Миколаївни Молдован. Саме в центральній бібліотеці відкрилися її таланти до вишивання, до створення ніжних, утончених виробів краси. Майстриня наділена невичерпною фантазією, талантом чародійного самобутнього майстра, яка з радістю та успіхом втілює свої неабиякі творчі фантазії. Її роботи користуються великою увагою, захопленням, бажанням годинами милуватися їхньою красою…     

  А Інна Сергіївна Красновська-Кафтан –самодіяльна художниця з великим досвідом. Неодноразово представляла свої картини не тільки в обласному центрі на різних виставках, а й у столиці нашої Батьківщини. Й вони завжди мали успіх та нагороди.  На виставці підчас свята селища Інна Сергіївна представила прекрасний живопис, який милував погляд, захоплював, вражав своєю неповторною красою та польотом фантазії нашої відомої майстрині.
  А ще Інна Сергіївна взяла активну участь в локації «БодіАрт: розмалюй своє тіло». Багато юних учасників свята селища й, навіть дорослі, звернулися до майстрині святково прикрасити своє тіло.  Вже сутінки насунулися на селище, на площі розпочався концерт, а коло локації «БодіАрту» ще стояла черга …
   Свято «БодіАрту» влаштувала й Світлана Сергіївна Дудченко. З самого початку святкування для селища розмалюватися виявилося дуже багато бажаючих. Яких тільки бажань не було, яких тільки малюнків не створила Світлана Сергіївна. На святковому дійстві були «представлені» песики, кішечки, зайчики, пташки, різні квіти тощо. Подяк від учасників свята не було меж!
  Наші самобутні майстрині – вони всі різні за віком, профілем своєї діяльності, у кожного своя доля, свої уподобання, але їх всіх об’єднує велика любов до творчості, до краси, до життя. 
   Голова Каланчацької об’єднаної територіальної  громади Володимир Калинович Зінчук підійшов до кожної майстрині, привітав зі святом селища, подякував за участь у святкуванні та вручив подяки та шоколадки. 
   На святі селища була представлена ФотоСушка малюнків –учасників дитячого гуртка бібліотеки для дітей «Юні фантазери» (керівник Інна Красновська) та цікаві сюжетні фотографії відвідувачів центральної бібліотеки «Малюємо та фотографуємо рідний край».   
  ФотоСушка вперше була організована в парковій зоні селища. Працівники відділу обслуговування центральної бібліотеки (завідуюча Олена Гриценко) доклали багато зусиль та фантазії, щоб представити найбільш цікаві моменти з життя книгозбірні, представити для учасників свята захоплюючі випадки, ситуації, родзинки…  
   Для любителів та поціновувачів літературного слова було «відкрито» «Літературну кав’ярню «Каланчак літературний». В кав’ярні можна було «посмакувати» виданнями центральної бібліотеки – 2019 року та деякими збірниками та нарисами минулих років. До уваги учасників свята були представлені новий альманах (2 вип. допов. та оновлений), збірки поезій А.Суганяка «І поросли ожиною стежки…», Г.Нігачової «Серпневий зорепад», Л.Радіонової «Симфонія долі» та нарис Н.Федкевич «Каланчак… Перлина таврійського краю», Літопис бібліотечної справи Каланчацької бібліотека за 100 років, Історія Каланчацької бібліотека на сторінках періодичних видань. 1967 – 2017 рр, , збірники поезій «Римованим словом прославимо край наш таврійський», П.Бігана «Коли берусь я за перо…», П.Герасимчука «Скіфські тюльпани», С.Чурая «Я не вернусь …» та інші видання.
   Авторам поезій, виданих бібліотекою у 2019 році, а це Галина Нігачова, Анатолій Суганяк та Любов Радіонова, збірнички були подаровані.
   Вперше на святковому дійстві був представлений сканворд  «ВідГадайка «Хто Це?». На ньому були розміщені фотографії відомих людей, долі яких пов’язані з нашим селищем.      Потрібно було відгадати прізвище, за правильне розгадування – незвичайний приз від центральної бібліотеки – квітка з прихованою в середині цукеркою. Багато учасників свята зацікавилися незвичною локацією, з задоволенням розгадували та отримували подарунки.
  Свято селища вдалося, бібліотека взяла активну участь у святі, отримала багато подяк, комплементів та побажань.
   Зі святом рідного селища, зі святом, рідний  КАЛАНЧАК !!!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *