75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

29 серпня 2019 р.

Вшануймо загиблих патріотів!


      День пам'яті захисників України…
     29 серпня в Україні відзначають День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. Таку пам’ятну дату своїм указом встановив президент України Володимир Зеленський, про підписання документа глава держави проінформував під час урочистостей 24 серпня 2019 року. 
    Дата відзначення Дня пам’яті обрана не випадково, п’ять років тому, 29 серпня 2014 року розпочався вихід українських військових з оточення під Іловайськом на Донбасі. Регулярні частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські бійці. За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

      Саме у цей час поспіли соняхи, але їх урожай так і не зібрали, адже в цих соняхах тривали бої й залишалися загиблі українські воїни. Тому сонях став символом скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами.
   В літературно – мистецькій залі  Каланчацької центральної  бібліотеки   постійно діє виставка присвячена українським захисникам «Герої ХХ I століття», де розміщено матеріали про наших земляків – учасників бойових дій на сході нашої країни.
     До Дня  пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни оформлено  виставку – перегляд «Пам'ять – загиблим, шана – живим», в її основі  документальні свідчення тих трагічних серпневих подій.   
   Матеріали, документи та фотографії про учасників АТО та ООС – жителів Каланчацького району зібрані в папці-накопичувачі «Воїни світла».
    На блозі центральної бібліотеки у всесвітній мережі інтернет «Блог Каланчацької ЦБС» створена сторінка «Герої ХХ I століття», яка постійно поповнюється новими дописами.
    До уваги відвідувачів також матеріали по наданню безоплатної правової допомоги військовослужбовцям та членам їх сімей. Користувачам бібліотеки  запропоновано  відеоперегляд присвячений подіям на сході України.
   До Дня пам'яті загиблих за незалежність в Горьківській сільській бібліотеці-філії проведено патріотичну годину «Герої не вмирають! Героям слава!», для відвідувачів Новопавлівської філії оформлена тематична полиця «За рідну землю, за народ, за Україну». До уваги відвідувачів Новокиївської сільської книгозбірні перегляд літератури «Патріотизм не знає віку». Відвідувачі Привільської філії переглянули матеріали, представлені  на тематичній полиці  «Не згасне вогонь памяті», а в Гаврилівській сільській бібліотеці проведено патріотичну годину-спомин «Дух героїзму – подвиг бійців».
     Чорне крило війни торкнулося й Каланчацької об’єднаної територіальної громади, монумент трьом воїнам загиблим в українсько – російській війні стоїть у самому центрі селища. Одному з них – герою «кіборгу» Олександру Березі місцева поетеса Г. Нігачова присвятила вірш  «Хоронили солдата»
Хоронили солдата
Під холодним дощем,
Хоронили солдата,
А в душі моїй щем.
Він загинув на фронті
Не колись, а тепер.
Його вбив не арієць
А російський снайпер.
Злая куля дістала,
Як своїх рятував
Він пройшов через пекло
І «кіборгом» став.
Від сусіднього «брата»
Він нас рятував
Той ножаку у спину  
Українцям загнав.
Сльози й краплі дощу
На обличчі моїм
Він ніколи не прийде
У власний свій дім
Не обійме дружину,
Не побачить доньки
Та в пам’яті нашій
Буде в нас на віки.
    Час не лікує, рани не загоюються, пам'ять не згасає …
    Пам’ятаймо, яку ціну платить український народ за свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни.
   Вічна слава полеглим за Україну!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *