75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

31 січня 2019 р.

Герої Крут – перші Киборги

 
Вклонімося історичній пам’яті Героїв Крут ! 
"Зорять в душу юначими Крути очима.
Із непам'яті знову встають, як знамена, борців імена.
На історії нашої згарищах – цвіт неспалимий,
на душі перелогах – кривава борні борозна"
                                                                Г. Могильницька
      Історичній пам’яті героїв Крут в бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи була присвячена низка інформаційних заходів. Зокрема до уваги відвідувачів центральної книгозбірні була підготовлена та оформлена книжкова виставка «Бій під Крутами – бій за майбутнє».
    Юнаки та дівчата старших класів Каланчацьких ЗОШ № 1 та № 2 були присутні на патріотичній Годині «Герої Крут – перші Кіборги».
    В літературно-мистецькій  центральної книгозбірні залі відвідувачі переглянули відео-фільм - архів «Бій під Крутами – як це було». Присутні на заходах отримали  памятку «Памятай про КРУТИ» , складену та надруковану самими працівниками бібліотеки та проведена реклама фільму «Крути 1918. Офіційний трейлер».
    Бібліотеками-філіями також були оформлені книжкові виставки, тематичні полиці та перегляди літератури, проведені різноманітні масові заходи.
    На годину пам’яті «За мирний світ під Крутами стояла країна молода» запросила своїх користувачів Новопавлівська сільська бібліотека-філія.
   Годину спілкування «Герої Крут: трагічні події 1918 року»  для своїх відвідувачів підготувала Новокиївська бібліотека-філія.
   Каланчацька селищна бібліотека провела для користувачів бесіду - обговорення «Молоді про героїзм Крут».
    В Горьківський сільській бібліотеці  про події тих далеких років розповідає  книжкова виставка під назвою «Крути: подвиг і трагедія України»,  проведено історичну годину « Пам’ятай про Крути, це перші українські Киборги».
    Користувачі бібліотек та відвідувачі масових заходів мали змогу ознайомитися  з літературою, яка розповідає про бій під Крутами, який був одним з етапів неоголошеної війни Радянської влади проти незалежної України у 1917-1920 роках, саме там у 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.
     Взявши участь в масових заходах, присвячених подіям, які відбулися 101 рік тому, присутні згадали, інші дізналися, що 29 січня минає 101 рік, відколи сталася історична битва під Крутами – жахлива подія, що назавжди увійшла в пам’ять українського народу як символ патріотизму і жертовності у боротьбі за свободу та незалежність України.
   Бібліотекарі зауважили, що цього дня ми вшановуємо мужніх синів України, подвиг яких демонструє безмежну любов до своєї  рідної землі, високу відповідальність за її долю та готовність стати на її захист та коротенько розповіли присутнім про події цього дня більше 100 років.
       Чорний день 29 січня 1918 року. На залізничній станції Крути відбувся один із страшних, найжорстокіших боїв в історії нашої країни. Він  тривав більше 5 годин. Проти 4-тисячного підрозділу Червоної Гвардії під проводом есера Михайла Муравйова сміливо виступив загін молоді, це були київські курсанти і козаки «Вільного козацтва», чисельність яких не перевищувала й чотирьох сотень юнаків...
      Бібліотекарі звернули увагу учасників заходів, що в  пам’яті декількох поколінь українців зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від загарбників. Нагадали, що у греків в давнину це були 300 спартанців при Фермопілах, а в Грузії  – 300 сміливих мужніх арагвійців загинуло біля міста Тбілісі. Українці – мужнії сини своєї країни! Це теж
300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.
     В пам’яті молоді назавжди залишиться розповідь про події , де у бою під Крутами полягли  їхні ровесники – київські студенти й учні, що 1918-го стали на захист незалежності України. Вони, наші юні патріоти  – студенти, курсанти та  школярі проявили сміливість, патріотизм та відвагу, без вагань віддали своє молоде життя в ім’я волі своєї Батьківщини, свого українського народу.
   Організатори заходів зауважили, що в масштабах всесвітньої історії боротьби за свободу та незалежність ця подія невеличка, але вона є зразком сміливості, мужності й героїзму української молоді, яка встала на захист рідної Вітчизни. Їх вчинок є символом нескореного духу нашої української нації.
   На заходах було відзначено, що на превеликий жаль, історія повторюється знову. Відтак, українці знову встали на захист рідної землі, змушені знову давати відсіч військовій та інформаційній агресії, знову змушені захищати свою незалежність ціною свого життя. І знову українські патріоти – Киборги демонструють сміливість. Мужність та надзвичайно високий патріотизм, повторюючи подвиг героїв битви під Крутами.
     На завершення заходів молодь висловлював свою думку, що вони вірять, впевнені, що мир повернеться в Україну. Рідна країна стане вільною, міцною, заможною європейською державою!  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *