75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 серпня 2018 р.

Хрещення Київської Русі – надзвичайно важлива історична подія


.  
     Величне Свято Хрещення Київської Русі – визначна  державна пам'ятна дата в історії на честь Хрещення Русі.  

     Свято відзначаємо щорічно 28 липня у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, воно пов’язане з підписанням Указу Президента України «Про хрещення Київської Русі –України» 25 липня 2008 року,  хоча  прославляє подію, що відбулась більше 10-ти століть тому.
    Хрещення пов’язане з ім’ям князя Володимира  Великого, якого наша православна церква визнала святим рівноапостольним. 
    З хрещенням Русі на наших землях  почала утверджуватись істинна духовність та державність українського народу, вона була  однією з найбільш потужних, великих, могутніх і розвинених цивілізованих складових Європи в ті часи.
    Сьогодні, в наш тривожний та складний час, це величне свято об’єднує нас навколо справжньої щирої духовної радості та святої національної ідеї. Це величне духовне свято сприяє очищенню суспільства та кожної людини зокрема, спонукає нас до поваги до вічних цінностей нашої історії. 
     Прийняття  християнства Київською Руссю стало надзвичайно великою подією, яка на віки визначила духовну долю нашої Церкви й українського народу. Ця  подія вселенського значення з давньої давнини й сьогодні має надзвичайно велике історичне значення в історії православних традицій і розвитку українського суспільства, а також  має величезний вплив на розвиток духовної культури Київської Русі.
    Хрещення Русі — тривалий процес прийняття і поширення християнства у Великому Князівстві Руському. Ключовою подіє стало масове хрещення у 988 році жителів Києва, а згодом і інших міст князем Володимиром  Святославовичем, у результаті чого християнство стало провідною релігією. Але утвердження християнства — довготривалий  та складний процес ...  
     Християнство справило величезний вплив на розвиток духовної культури Київської Русі. З його запровадженням літературною мовою у Київській Русі стала церковнослов'янська мова, яка була створена приблизно за 100 років до прийняття християнства болгарськими просвітителями Кирилом і Мефодієм.
     Бібліотеки Каланчацької централізованої бібліотечної системи активно долучилась до відзначення 1030-річниці Хрещення Київської Русі – України.
     В  літературно – мистецькій залі центральної бібліотеки оформлено  книжково-ілюстративну виставку  «Хрещення русі: факти, версії та домисли» та перегляд літератури та періодичних видань «Хрещення Київської Русі – України: історія віків», де представлені цікаві  матеріали, документи та ілюстрації багатовікової історії християнства в Україні.
     Відвідувачі  центральної  бібліотеки залюбки прослухали  інформаційну бесіду та бібліографічний огляд «Хрещення Київської Русі – України – величне свято».    Інформаційні хвилини духовності «Свято, дароване Богом», «Роль князя Володимира у Хрещенні Русі», поповнить знання всім, хто зацікавлений в вивченні історії нашої країни.
       До уваги відвідувачів рекомендаційний список сайтів у всесвітній мережі інтернет  «Хрещення України – Русі – історія віків».  
     Бібліотекою для дітей підготовлено годину духовності «Хрещення Русі – історія віків» для учнів 7-9 класів, оформлено тематичну поличку «Духовна скарбниця українського народу».
     В сільських бібліотеках – філіях оформлені відкриті тематичні полиці за темами: «Свято дароване Богом», «Історія староруського Християнства», «Князь Володимир Великий – Хреститель Київської Русі», «Свята історія» та інші, документи розміщені на них користуються великою увагою та попитом відвідувачів.
    Бібліотекарі філій підготували масові заходи різних форм для всіх категорій відвідувачів.
    Новопавлівською бібліотекою-філією підготовлена та проведена хвилина духовності «Скарби православ’я» та оформлено перегляд літератури  «Володимир Святий в історичній пам’яті нащадків», які зацікавили дорослих відвідувачів.
    Для відвідувачів  Новокиївської бібліотеки-філії  розгорнуто книжкову виставку «То була Київська Русь…» та проведена хвилина духовності «Вічне джерело духовності – ікони».
    Горьківська бібліотека-філія запросила своїх відвідувачів переглянути книжкову виставку «1030 – річчя Хрещення Київської русі».
    А Привільською бібліотекою-філією підготовлено експрес-інформ «Християнські храми – це наша історія».
    Каланчацька селищна бібліотека запропонувала своїм відвідувачам побувати на  годині  духовності «Духовна спадщина українського народу».
    Гаврилівською бібліотекою-філією організована  інформаційна година – «Великий хреститель – князь Володимир».
    Для користувачів Олександрівської бібліотеки-філії підготовлено інформаційну годину «Україна – земля християнських святинь».
    Запрошуємо відвідати наші бібліотеки і приєднатися до цікавих заходів.
    З святом Вас – Днем Хрещення  Київської Русі –України !
    Нехай  величне свято хрещення  Київської Русі – України  наповнить всіх нас  своєю щедрою Божою Благодаттю, нехай примножує добробут в кожній родині, дарує міцне здоров’я на довгі літа, світлу духовну наснагу та мирне щасливе життя !
  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *