75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

11 липня 2018 р.

Історичної правди сила …


 У читання канікул не буває …
      За віком липень. Маківка червоного літечка. Відпочивають члени літературного об’єднання  «Дивослово» Каланчацької центральної бібліотеки,  а клуб все ж працює…  


      Наразі в літературно-мистецькій залі нашої бібліотеки розгорнуто виставку «Хронометр. Історія України в романах». То який він, жанр історичного роману?   Багато хто з відвідувачів книгозбірні звертає увагу на цю чудову, гарно, зі смаком й своїм творчим баченням виставку. Давайте дослідимо разом.
     Отже, історичний роман — роман, побудований на історичному сюжеті, відтворює в художній формі якусь епоху, певний період історії. У ньому історична правда поєднується з правдою художньою, історичний факт — з художньою вигадкою, історичні особи — з вигаданими особами тощо.
     Цей вид роману започаткували твори про Олександра Македонського, Троянську війну з І ст. н. е., а також французькі псевдоісторичні романи XVII ст. У цих творах історія була лише тлом для змалювання незвичайних пригод персонажів, а історичні факти часто підмінювалися фантастикою (звідси назва «псевдоісторичний роман»).
     Перший справжній історичний роман створив В. Скот. Пам’ятаєте його «Айвенго» «Роб Рой»?  Саме В. Скот першим зумів поєднати історичний факт із художньою вигадкою, користуючись при цьому як романтичними, так і реалістичними засобами зображення. 


    Батьком українського історичного роману сміливо можемо назвати етнографа, фольклориста, критика, мовознавця, перекладача, письменника Пантелеймона Куліша, автора роману «Чорна рада». З того часу, в цариніїї жанру історичного роману творили і творять десятки і десятки талановитих літераторів. За їх творами можна вивчати історію України по епохах. Скіфська (Антична) доба, Київська Русь, Галицько-Волинське королівство (князівство), Велике князівство Литовське і Руське, Річ Посполита (козацька доба), Російська імперія, Австро - Угорська імперія, українська держава 1917–1919 років, українці в Польщі, Угорщині, еміграції, колективізація, голодомор, репресії, Друга світова війна, незалежна Україна з 1991 року…
    Вражаюче коло історичних тем! Воно охоплює тисячоліття. Перелік  письменників не менш солідний:  Білик І., Міщенко Д.,  Малик В., Іванченко Р., Загребельний П.,  Шевчуки Василь та Валерій, Федорів Р., Іваничук Р.,Мушкетик Ю.,Андрухович С., Яновський Ю., Улас Самчук,  Костенко Л., Барка В., Покальчук Ю.Багряний І., Олесь Гончар, Збанацький Ю.Забужко О., Шкляр В. …
     Згадаймо ж, що Іван Франко і Тарас Шевченко, Нечуй –Левицький і М. Старицький , Квітка - Основ'яненко і І. Котляревський теж писали видатні твори в жанрі історичного роману. Список можна продовжити. Він вартий читацької уваги.
    Якщо ви, аматичну і романтичну, героїчну і епічну історію своєї Батьківщини, завітайте до бібліотеки, погортайте історичні романи, виберіть до смаку!  Пірніть в історичну минувшину, помилуйтесь цікавими образами відомих історичних постатей ! Після першої прочитаної книжки ви полюбите такий жанр літератури, як історичний роман!  
     Тож, загляньте до нас в літературно-мистецьку залу!   Приємного, теплого, сонячного літа Вам з цікавою, захоплюючою книжкою! Адже у читання канікул не буває!



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *