75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

24 листопада 2017 р.

Голодом вбивали нашу свободу


Пам'ятаймо…
Цикл заходів до 85-их роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні  «Голодом вбивали нашу свободу» проведено в книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи.  
   В літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки оформлено постійно-діючу книжкову виставку «Голодомор - скорбота пам’яті людської».
     До уваги відвідувачів День інформації по темі „Україна пам'ятає, світ визнає”, в програмі: виставка одніє книги „Книга пам'яті Каланчацького району. Голодомор1931-1933 років, інформаційна хвилина „Повинні пам'ятати, щоб не допустити” та перегляд відеофільмів „Мовою документів”, „Голод 1932-1933 р.р. – трагічна сторінка в історії”. 
   Підчас проведення заходів було зауважено, що Голодомор 1932 – 1933 років в Україні – одна з найжахливіших національних трагедій та наймасштабніших гуманітарних катастроф людства.  За даними істориків, у 1932-33 роках жертвами голоду в Україні стали близько 4 мільйонів людей.

    Масове фізичне винищення українських людей штучним голодом було свідомим терористичним актом, геноцидом тоталітарної системи проти мирних людей, внаслідок чого зникли не тільки мільйони, а й цілі покоління населення нашої рідної землі. Було підірвано соціальні основи нації, її традиції, духовну культуру та самобутність.
    Бібліотекар відділу обслуговування центральної бібліотеки провела також бібліографічний огляд літератури про Голодомор1932-1933 років. Увага присутніх на заходах була зосереджена на книгах, де вперше йшлося про жахливе вимирання українців, вголос це сказав Улас Самчук у своєму невеликому за обсягом романі «Марія». Учасникам заходу була представлена книга письменника-емігранта Василя Барки, який сам пережив голод, створив вражаючий епічний твір «Жовтий князь».  Але найґрунтовніша наукова праця про Голодомор - книга американського історика Роберта Конквеста “Жнива скорботи”,  привернула увагу всіх учасників  Патріотичної Години.
    В бібліотеці для дітей оформлена тематична полиця «Збудуймо пам’яті негаснучий собор» для учнів 8-9 класів, література представлена на ній користується неабияким попитом у користувачів.
   В сільських бібліотеках-філіях пройшли заходи «Свічка скорботи у душах горить»зокрема:
 
в Привільській філії оформлено тематичний перегляд літератури «В пам'ять про скорботний 33-й», в Каланчацькій та Роздольненській  представлені відвідувачам тематичні полиці «Невиплакані сльози України». Гаврилівська філія запросила своїх користувачів на Годину пам'яті «Знати – щоб не повторити», а Новокиївська філія організувала інформаційну годину «Україна пам'ятає…».  В Горьківській сільській книгозбірні відбулася Година пам'яті «Хто знав, хто вів смертям і стратам лік?»


 Учасники заходів, відвідувачі книгозбірень підтримали проведення Всеукраїнської акції «Запали свічу!»

Тож, 25 листопада, в суботу, о 16-00 запалімо свічу пам’яті на нашому підвіконні – долучімося до Всеукраїнської акції «Запали свічу!».

   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *