75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

10 квітня 2017 р.

Зустріч з письменником В.П.Куликом



В гостях у юних читачів співець Таврійського краю, наш земляк Валерій Кулик.
                                                  Тиха молитва до тебе лиш звернена,                        Земле прекрасна ранкова моя.                                         Сплеском небес над твоїми озерами                      Даль журавлина і в сні промовля…
  Днями до Новокиївської сільської бібліотеки- філії Каланчацької ЦБС завітав на зустріч з юними шанувальниками літературного слова співець таврійського краю Валерій Павлович Кулик. 
 

В рамках проведення Тижня дитячої та юнацької книги відбулися дві зустрічі  з одним із найбільш талановитіших постатей нашого краю поетом, журналістом, громадським діячем, керівником літературної студії «Кулішева криниця» і нашим земляком – Валерієм Павловичем Куликом в сільській книгозбірні та місцевій загально-освітній школі.
   На зустріч були запрошені учні 6-го класу та інші користувачі бібліотеки. На захід прийшов й в.о. старости Ю.М.Юрін.

    Всі присутні мали прекрасну нагоду поспілкуватися з автором, розпитати про його дитинство, коли почав писати, про тематику, ідеї, етапи створення творів. Поет прочитав разом з учнями  деякі поетичні твори. Презентував нові твори, які увійдуть в нову ювілейну збірку.

   На заході прозвучало багато ліричних творів поета у виконанні самих школярів та ведучих літературного свята.
  На завершення всі бажаючі мали змогу отримати книги  з особистим підписом автора на добру згадку та колективне фото.
   Зустріч зі знаменитим літератором таврійського краю організувала бібліотекар сільської книгозбірні Світлана Частило.
  Ведучі літературного свята бібліотекар Світлана Частило та завуч ЗОШ Марія Грозинська розпочали словами: «Благодатна й щедра на таланти Степова Україна, зігріта ласкавим сонцем, заколисана буйними вітрами козацької вольниці. Безмежні її простори в різні пори року милують зачарований  погляд  подорожніх величною палітрою різнобарв’я трав, викликаючи захоплення не тільки навколишнім світом незбагненної природи, але й вельми цікавою історією. Саме тут,  простягаються мальовничі куточки нашої Херсонщини.
    Херсонщина... Ласкава, щира, сонячна та яскрава. Омита хвилями Дніпра, чисельних озер та річок, лиманів та морів. Вільнодумно вихована безмежним таврійським степом, палким повітрям та чарівним зоряним небом степової глибини, оспівана в віршах. 
   Але найбільше багатство Херсонщини - працьовиті й талановиті люди, які своєю невтомною працею прославили на всю країну i весь світ не тільки свої імена, а й свій рідний край, кохану Херсонщину. Вони жили, творили i продовжують це робити на благо i в iм'я процвітання рідної тарійської  землі.
    Херсонщина – місце, де творили і творять свої шедеври митці Слова: Микола Куліш, Іван Дніпровський, Дніпрова Чайка, Алла Тютюнник, Микола Братан, Анатолій Кичинський, Василь Загороднюк, Валерій Кулик, Іван Немченко…  Кожен із творців незвичний по-своєму, але їх дещо об`єднує – херсонська свобода степу – рідна земля….
 А сьогодні на зустріч до нас завітав  однин  із найгеніальніших постатей  нашого краю – Валерій Павлович Кулик».
   Далі ведучі коротенько ознайомили читачів з життєвим шляхом Валерія Павловича. Цікава його біографія, адже він народився в селищі Чаплинка в родині освітян. Після закінчення Херсонського педагогічного інституту працював кореспондентом районних газет у Чаплинці, Білозерці, Цюрупинську, Новій Каховці. Був заступником редактора газети “Огни Арктики” (Чукотка). Створив і керував літературною студією “Біле озеро”, очолював літературно-мистецький гурт “Таврійський первоцвіт”, а сьогодні керує літературною студією “Кулішева криниця“.
    Цікавий літературний шлях Валерія Павловича – перші вірші Валерія Кулика були опубліковані у Чаплинській районній газеті “Радянська Таврія” 1961 року, а перша книга поета “Відстані” побачила світ у видавництві “Таврія” у 1978 році.
   Читачі дізналися, що творчий доробок майстра слова складає цілу низку поетичних та пісенних збірок. У змістовній індивідуальній поетичній стилістиці Валерія Кулика форма посідає важливе місце. Саме про це свідчать його численні сонети.
    Нині Валерій Кулик старший редактор телебачення Херсонської облдержтелерадіокомпанії “Скіфія”, автор та ведучий літературно-мистецьких телевізійних програм.
   Валерій Павлович - член Національних спілок: письменників, журналістів та музичної спілки України, заслужений діяч мистецтв України, лауреат обласної літературної премії ім. Миколи Куліша і дипломант кількох Міжнародних та Всеукраїнських телевізійних фестивалів. А телепрограма “Ахалцихе - квітка надії “ - про національні меншини Херсонщини,  у 2005 році була удостоєна гран-прі на Міжнародному фестивалі “Калинові мости”  у Донецьку.
 А ведучі літературного свята продовжили розповідь: «Одна з перших збірок Валерія Кулика мала назву дещо несподівану, але природну для уродженця й співця степу та степовиків  "Озимина", яка вийшла в 1961 році. Поет змолоду оспівував свого прадіда, що шукав для односельців воду, сказав бентежне слово про турбаївців, про батька-матір».
Ведуча літературного дійства Світлана Частило наголосила, що найяскравішими у творах поета є образи рідного краю, саду, материн­ської хати, за допомогою яких автор прагне ствердити ідеали добра, і краси, гуманності і благородства, любові до рідної землі, до тих місць, де народився - до рідного села».
 Юним користувачам стало відомо, що Валерій Кулик пише не лише вірші та сонети, а й чудові, душевні пісні. Третя збірка ліричних пісень композитора Валентина Плаксєєва та поета Валерія Кулика" Повернення в юність" (2001) - це вокальні твори. Пісні, які увійшли до цієї книжки, виконуються як майстрами мистецтв, так і самодіяльними колективами. А твір "Мамине поле" представляв мистецтво Херсонщини на Всеукраїнському огляді мистецьких та аматорських колективів у столичному Палаці "Україна".
   На заході було зауважено, що сьогодні заслуговує на увагу будь-яка шляхетна спроба прилучити нас до цілющих джерел класики. Валерій Кулик уже давно відомий читачам не лише як обдарований поет і тележурналіст, а й як талановитий перекладач. Витончена книга його літературних перекладів російсько-класичного сценарію "Світився гранями сонет" довела, як переконливо звучить російська класика співучою, солов'їною  українською мовою.
А ще ведучі заходи наголосили, що ми горді тим, що маємо можливість сьогодні спілкуватися з поетом, творчість якого - це "чистих літер дива-красоти».
Світла поезія нашого ювіляра-земляка склалася вже в чималий доробок. Його надруковані книги поезій "Відстані", "Озимина", "Дорога до тебе", "Трояндове вино", "Відлуння любові", "Уста твої ніжніші за корали", "Сонце моєї матері", "Свіча кохання", "П'ятдесят сонетів різних літ", "Колодязь у степу", "Алегорії вересневого саду", "Планета сонета", переклади "Світився гранями сонет", "Я зачарований сонетом", та збірки пісень "Кришталева любов", "Калинові мости", "Повернення в юність", "Зоря над покосами" розчулено торкаються струн душі читача. 
     Всі присутні щиродякували Валерію Павловичу за теплу невимушену зустріч.
А завершився вечір – зустріч з Співцем Тавлійського краю віршами Миколи Петровича Тимошенка, які він присвятив члену Національної спілки письменників України, поету, журналісту, другу, земляку Валерію Кулику: 
Таврія для нього - це криниця,
З якої він натхнення попива,
Яке у віршах золотом іскриться,
Мов пшеницями нива степова.
Тож скорий поїзд хай собі рушає,
А за вікном - серпнева благодать.
І море сонця й небо геть безкрає
- Їх, як належить, треба оспівать.
Отож дерзай, як в юності, дружище!
Таланту крила в тебе молоді.
Злітай у світ поезії найвище,
- 3 життєвих бур, завій і холодів.
Здоров'я зичу в творчому польоті,
Удачі в нім щоліта й щозими.
Завжди люби: у радості й скорботі
Таврійських піль барвисті килими.
На завершення зустрічі прозвучала пісня  на слова В.Кулика, музика Валентина Плаксєєва  "Мамине поле".
  А юні новокиївські літератори не хотіли розходитись по домівкам – все запитували та слухали цікаві розповіді поета, як він складає вірші – їм так захотілося бути на нього схожими …


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *