75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

9 березня 2017 р.

Подорожуємо світом ... Зупинка - Кенія !


  На прохання відвідувачів центральної бібліотеки в літературно-мистецькій залі відбулася цікава подорож світом… з зупинкою у Кенії !

До уваги старшокласників - захід із циклу «Пізнаємо світ» - подорож африканським континентом з зупинкою у Кенії.
Кенія – країна, де нікуди не поспішать…  
   Готуючись до подорожі, працівниками бібліотеки було переглянуто всі книжки з цієї тематики, що є в книгозбірні, але їх виявилося замало – для представлення екзотичної африканської країни Кенії знадобилося ще й замовити літературу з Херсонської обласної наукової універсальної бібліотеки ім. О.Гончара, за що щиро дякуємо колегам з Гончарівки.  А ще переглянуто безліч сайтів у всесвітній мережі інтернет. 

   Вчитель вищої категорії, вчитель – методист, викладач  географії, Ніна Леонідівна Наумова розпочала знайомство з країною з її історії. Зокрема вона розповіла, що ще у першому тисячолітті нашої ери на узбережжі Індійського океану виникла суахілійська цивілізація.
     Тоді була активна торгівля з Індією та Аравією, що привела до розквіту приморських міст-держав Момбаси, Малінді, Ламу. 
     Вона наголосила, що У 1498 році мандрівник Васко да Гама відкрив для європейців цю багату країну Кенію. Але португальці затрималися в Кенії ненадовго: в кінці XVII століття вони були розгромлені об’єднаними силами арабів і африканців після трирічної облоги ними форту Ісуса в Момбасі. Але Форт зберігся і досі відкритий для відвідувачів.

   Донині середньовічний вигляд міста має розташоване на острові місто Ламу з його старовинними особняками, мечетями і вузькими вуличками. А ще дотепер на узбережжі живуть нащадки арабів і персів. Вони складають майже 8 відсотків населення країни і сповідують релігію іслам.
  Розповідь вчителя доповнювалася  виступами бібліотекарів Олени Гриценко та Наталі Яковлєвої. А ще старшокласників приємно вразили відеоролики, фотографії цієї екзотичної Африканської країни.
 Юнаки та дівчата узнали, що у центральних районах Кенії, куди мандрівників може залучити сафарі, живуть язичницькі, які не приймають цивілізації племена –Масаї.
   Племена  Масаї, а також їх найближчі родичі –  сумбуру і туркана – теж візитна картка Кенії, як і дикі тварини, які живуть поруч з людьми.

    Масаї - це горде і войовниче плем’я кочівників-скотарів, воно в давнину прийшло в Кенію з верхів’їв Нілу, живе як би в своєму власному часі. Масаї чудово обізнані про оточуючу їх цивілізацію, але не бажають змішуватися з нею, ведучи таке ж життя, що і тисячоліття тому, – пасуть худобу, харчуються м’ясом і молоком з кров’ю, кочують у пошуках кращих пасовищ, - вони нікуди не поспішають…  Їх так й називають – країна, де нікуди не поспішать…

Учні були вражені тим, що  живуть масаї в невисоких хатинах, сплетених з прутів і обмазаних гноєм. Вповзти всередину можна лише рачки.
     У хатинах знаходиться місце і вогнищу, і худобі, і всій родині, тому смердить в них жахливо. Як і в давні часи, юнак масай стає чоловіком, лише вбивши лева списом. 

Цікаво, що Масаї заробляють на прожиття туризмом. В цьому свої правила та традиції…  Спробуй сфотографувати кого-небудь з них безкоштовно – тут же отримаєш каменем в голову, а то і списом проткнуть
. Якщо є бажаючі оглянути село, а це обов’язкова програма – жіночий вокальний ансамбль, обхід села, відвідування хатини, торгівля сувенірами місцевого виготовлення, потрібно заплатити по 10 доларів з кожного відвідувача.

 Що дивно, в Кенії за огорожею майже кожного села стоїть школа, яку необхідно відвідувати не менше трьох разів на тиждень всім дітям від 7 до 12 років. Ходять діти туди в шкільній формі і з ранцями та підручниками. Прийшовши ж із занять у свою хатину, роздягаються догола і далі одягом себе не обтяжують.
   Екзотичним є опускання на величезній повітряній кулі… Видовище неймовірне !  Тільки потрібно самому бачити – словами не передати !

  Саме сюди, на найромантичніше місце в Східній Африці, туристи приїжджають тільки на одну ніч, щоб послухати звуки нічної савани і побачити стада слонів, буйволів і носорогів, що приходять на водопій.
  А ще, майже неймовірним є те, що в  Кенії вчені знайшли сліди предка сучасної людини, яким 3600000 років, – найдавніші на землі. Можливо, тут був рай, а сліди ці – Адама і Єви?...
   До заходу була оформлена виставка літератури,  статей з періодичних видань та світової мережі інтернет.
  Подорожуймо країнами світу !  Це неймовірно цікаво та захоплююче !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *