75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 червня 2016 р.

День скорботи… День вшанування …

  
   22 червня – День  скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.
Кожного року в цей день – День Скорботи та вшанування пам’яті жертв війни ми знов й знов згадуємо ці жахливі  події 1941 ... 
  Мить … Одна мить ..., і шквал вогню, кров, біль і ... втрати…
Біль … Він тривав кілька довгих років, одних із самих довгих та страшних років в житті тих, кому на фронті чи в тилу вдалося пережити весь цей жах...  Багатьом не вдалося вижити ...Згадуємо та розповідаємо про тих, хто, захищаючи наше життя, нашу свободу так і не повернувся з війни. Згадуємо  та розповідаємо тих, хто кров’ю і потом, ризикуючи найдорожчим у світі - своїм життям відстоював нашу перемогу. Пам’ятаємо тих, хто першим прийняв на себе цей страшний удар і тих, чиї життя та долі були покалічені і зруйновані …
Жахливі події тієї війни навіки залишились у спогадах учасників, ветеранів, в книжках та на ілюстраціях, в експонатах та фотографіях в наших музеях, дійшли до нас у чорно-білих кадрах кінохроніки…
Серед експонатів музеїв війни є і рушники, які свідчать, що за української традицією жінки їх розрізали навпіл, віддавали частину своєму солдатові на фронт, аби після війни зшити знову. Але, на превеликий жаль, мільйони рушників так і залишилися незшитими.
Всі ці питання широко висвітлюються в книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи шляхом організації книжкових виставок, переглядів літератури та статей з періодичних видань, проведення різноманітних масових заходів, одержання інформації за допомогою списків сайтів у всесвітній мережі інтернет…
  
  До Дня Скорботи  та вшанування пам’яті жертв війни для дітей, підлітків, юнаків та дівчат, дорослих в книгозбірнях району увазі відвідувачів представлено книжкові виставки, тематичні полиці та перегляди «Вічна пам’ять героям", «Роки війни – століття пам’яті», «Пам’ять загиблим, шана – живим !»,  «Нащадки пам’ять бережуть», «Відлуння війни в наших серцях», «В пам’ять про той незабутній день …22 червня 1941 року».    
Працівниками  відділу вільного доступу до всесвітньої мережі інтернет  складено рекомендаційні списки сайтів «Пам’ятаємо той 1941 – й…», «Роки війни – століття  пам’яті» та Інтернет - сторінка "Щоб пам’ятати. Україна: хроніка 1939 - 1945 роки".
Наші відвідувачі  залюбки скористалися ними та переглянули матеріали, документи, фотографії, які їх зацікавили. Особливо активно подорожували всесвітньою мережею інтернет в пошуках інформації підлітки та  молодь. 
 Відвідувачі  книгозбірень взяли участь в масових заходах –  прослухали експрес – інформацію «У їхній дім прийшла війна», підлітки були присутні на історичній годині «Війна – це жах століть і поколінь», для відвідувачів – людей поважного віку була проведена година пам’яті «Така близька далека війна».
     Цікавий ток – діалог «А ти зміг би повторити подвиг дідів ?» проведено для юних користувачів.     Для відвідувачів центральної книгозбірні  представлено рекомендаційний список пісень та проведено музичні хвилинки «У сні не воюють солдати…»  В Олександрівській та Новокиївській  сільських бібліотеках – філіях проведені інформаційні Години пам’яті «Завтра була війна» та «Вічна пам’ять героям».
Підчас проведення заходів роз’яснюється необхідність активізації  патріотичного виховання, особливо молоді. Важливе місце займає утвердження спадкоємності традицій воїнів - переможців нацизму та нинішніх захисників Вітчизни від агресії, консолідації всіх верств населення навколо ідеї захисту свободи та волі народу України.
Всі працівники центральної районної книгозбірні та районної бібліотеки для дітей разом з користувачами взяли участь в мітингу Скорботи  та вшануванню пам’яті жертв війни біля скульптурного пам’ятника загиблим воїнам-землякам  у мікрорайоні Преображенський селища Каланчак.
Ми пам’ятаємо…  Ми сумуємо…. 
А чи вдасться колись вирахувати глибину того лиха, яке принесла війна, й не тільки народу України, а й людям усієї Європи, усього світу ?
Пам’ять, спогади, застереження - ми передаємо їх з вуст у вуста, з покоління в покоління… Ми закріпили цю пам’ятну дату – 22 червня, вкарбували у пам’ять, як День Скорботи  та вшанування пам’яті жертв війни в наших серцях, в наших душах…  Вона є в наших національних календарях...
   
Слава та шана Героям !  Пам’ятаймо !!!
      

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *