75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 червня 2016 р.

Бібліотеки й створення об’єднаних громад…


   В літературно-мистецькому залі Каланчацької центральної районної бібліотеки відбувся районний семінар для працівників сільських та селищних бібліотек – філій по темі ”Децентралізація : зміни заради майбутнього. Бібліотеки й створення об’єднаних громад…»  
  Вступним словом семінар відкрила методист бібліотечної системи Валентина Бабічева. Вона ознайомила присутніх з планом проведення семінару.  Вона підготувала сільським та селищним колегам вже віддруковані методичні рекомендації, тематичні роздільники, назви, розробки, буклети, поради…
   Семінар продовжила  директор бібліотечної системи Надія Федкевич. Вона зупинилася на важливих поточних питаннях роботи бібліотек. 
    Директор зауважила, що  сьогодні  на порядку денному наших населених пунктів  є створення об’єднаних громад, в країні активно  впроваджується  реформа  децентралізації…   Бібліотеки, як головні  інформаційні установи та суб’єкти місцевих громад, не можуть залишитися осторонь.  Нас хвилюють  два питання: «Місце,  роль  завдання  сільської книгозбірні в процесі децентралізації, утворенні  об’єднаних  громад:  інформаційна,  роз´яслювальна робота» та «Виклики та перспективи  сільських та селищних бібліотек»…
    З першого питання  семінару «Місце й роль, завдання  місцевої книгозбірні в процесі децентралізації, утворенні  об’єднаних  громад:  інформаційна,  роз’яслювальна робота», що повинна знати, популяризувати, просувати сільська книгозбірня в період децентралізації, в період  створення об’єднаних громад, які виставки, перегляди оформити, які масові заходи провести  –  з цього питання ви отримаєте  видрукувані   методичні рекомендації, 
   Далі для жвавої розмови  - обговорення питання утворення об’єднаних громад, як кажуть, з перших вуст, ми запросили Каланчацького селищного Голову Володимира Калиновича Зінчука та  секретаря Каланчацької селищної ради С.І.Харченко.
    В роботі семінару взяла участь секретар Каланчацької селищної ради Світлана Харченко. Відбулася ділова розмова, обговорення питання децентралізації та об’єднання громад у формі  «круглого столу»…
    З другого питання  «Виклики та перспективи  сільських та селищних бібліотек» в умовах впроваджується  реформи  децентралізації та створення об’єднаних громад виступила директор бібліотечної системи.
   Вона  наголосила, що в умовах впроваджується  реформи  децентралізації, увага, здебільшого, зосереджується на процесі  об’єднання  територіальних громад, реорганізації в освітній та медичній сферах, сфері надання адміністративних послуг тощо. Поряд з цим не менш важливим є майбутнє закладів культури, зокрема бібліотек.
   Надія Василівна повідомила, що про актуальні питання діяльності бібліотек в умовах децентралізації, перспективи розвитку та виклики, які постали сьогодні перед бібліотечними закладами, йшлося 17 травня  2016 року під час міжрегіональної веб-конференції, що відбулась в Центрах європейської інформації  9 областей України.

   Найбільш   гострими питаннями, які потребують першочергового вирішення, учасники веб-конференції назвали процедуру передачі бібліотек громадам, систему фінансування закладів, джерела наповнення бібліотечних фондів, методичне забезпечення працівників. Оскільки відповідні законодавчі акти, які мають це врегульовувати, на сьогодні відсутні, стоїть питання про якнайшвидше їх прийняття.
  Вона  стисло ознайомила колег з виступом  директора Регіонального офісу реформ Ігоря Баб’юка «Два алгоритми передачі бібліотек у власність територіальних громад…» , також фінансування бібліотек та наповнення фондів.
  Директор бібліотек району закцентувала увагу, що бібліотеки поступово міняють своє обличчя, спостерігається переформування діяльності  сільських книгозбірень. 
    В умовах об´єднаної громади більшість бібліотек поступово переходять від роботи у форматі "книгосховища" до формату "інформаційно –культурного, довідкового  та розважального центру для громади" – так, як працюють наші центральна районна бібліотека й районна бібліотека для дітей й як повинні будуть переформатуватися всі сільські книгозбірні...
  Далі  методист бібліотечної системи провела  для колег Топ – 16 питань децентралізації   «Децентралізація влади і реформа місцевого самоврядування».  Захід пройшов цікаво – всі були дуже активними.
   Семінаристи  також переглянули інфографічний  відеофільм «Час робити великі зміни: про реформу, яку бояться і без якої ніяк!»


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *