75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

14 червня 2016 р.

Наш майстер гончарної справи – герой АТО !

  
   Наш земляк – в зоні АТО … не покинув свого  захоплення, займається ще й керамікою…  
   Книгозбірні Каланчацької централізованої бібліотечної системи – в обласній акції «Герої XXI століття». Збираємо, систематизуємо, накопичуємо матеріали, документи, фотографії про наших героїв, просуваємо, популяризуємо, розповідаємо про наших мужніх земляків. Ця розповідь про Героя АТО, нашого майстра гончарної справи, жителя села М.Горького нашого Каланчацького району.
    Справжні майстри, справжні народні умільці, до глибини душі закохані в мистецтво творити – де б вони не знаходилися, де б не перебували –навіть, в екстремальних ситуаціях, навіть  на війні, не полишають свою улюблену справу, створюють чудо-вироби.
  Знайшов таку можливість й наш земляк, майстер «золоті руки» в зоні антитерористичної операції , між жахливими обстрілами, які зносять все на своєму шляху, руйнують все живе, несуть горе,  смерть…, він творить  красу, відволікає  побратимів від страхіть війни…
   Наш земляк, Сергій Анатолійович Селєзньов більше року  знаходиться в зоні АТО, в секторі «М» під Маріуполем, спеціальність у нього «стрілок», позивний – «Гончар».
  Приблизно,  років 10 тому він зацікавився керамічними барабанами. В дитинстві він був барабанщиком. 
  Під час подорожі по  АР Крим  зацікавився керамікою та спробував дещо ліпити. Як розповідає його дружина: «В нашій квартирі в Запоріжжі почали з’являтися різні глиняні витвори на імпровізованій турнетці (диск «Грація», може хто пам’ятає). У ванній кімнаті вичинялися козині шкури для мембран барабанів. І ми вирішили переїхати в село, бо в однокімнатній квартирі стало затісно. Це вийшло не відразу. На Херсонщині  опинилися років 7 тому. Спочатку знімали житло. А потім купили власне у с. Максима Горького, Каланчацького району Херсонської області. Уже 4 роки живемо тут і обидва працюємо в школі (гурток «Гончарство» та«Українська народна керамічна іграшка»).Тут він побудував гончарне коло, тут власне і став гончарем — навчився працювати з цим доволі складним інструментом. Приймав участь у багатьох районних фестивалях і виставках. Разом співаємо в фольклорному колективі «Українські вечорниці» в Привільському сільському будинку культури». 
    … З квітня 2015 року Сергій Селєзньов на фронті, в АТО в складі 37 батальйону, захищає мир і спокій жителів свої країни.
Глина в окопах є усюди, то й в рідкі спокійні години він  ліпить свої улюблені вироби – глечики, миски, чайники,чашки …
   Звісно, не все вдається в таких умовах,  зона АТО – не місце для спокійного втілення творчих планів та мрій, але, завдяки його великій любові до творчості та наполегливості,  дещо виходить… Часто робти не зберігаються, тому що не випалені вчасно.  
  Дружина розповідає, що те місце, де вони зараз знаходяться – «чарівне місце» для його творчості, якось вийшло побудувати горн. Коли він був у відпустці, то дивився як його змайструвати, бо дуже хоче робити чорнолощену кераміку. У нас вдома є муфельна піч (електрична), а горна нема, то є нашою рожевою мрією. Приїхавши на позицію з відпустки, вирішив спробувати. Хлопці зацікавилися, підтримали, допомогли. «Бонд» зробив стіл, щоб було де ліпити, «Макс» купив ліхтарики, щоб ввечері можна було продовжувати роботу у бліндажі, а командир організував дрова.Тож робота закипіла — побудували горн і почала на світ з'являтися кераміка. Речі вийшли незвичні — кухлик у формі «лимонки», трубка у вигляді підводного човна — стиль «мілітарі».

    Обпалену кераміку обробили за допомогою того, що було під руками
спочатку обварили у вівсяній каші, затонували сажею та свічним воском. Не дивлячись на складну ситуацію, майстру всеодно хочеться творити мирні речі та створювати  гарний світ навколо себе.
  Отак, наш  сміливий, мужній й в той же час, дуже талановитий, земляк  Сергій Селєзньов
   Й пригадується, як три роки туму в літературно – мистецькій залі
центральної районної бібліотеки відбулась  його перша виставка – презентація  виробів з глини, яких представив чудовий майстер Сергій Анатолійович Селєзньов…
  Сергій Анатолійович представив виставку своїх чудових виробів, від яких не відірвати погляд, яких тільки виробів він не виготовив, колекція дуже велика, діапазон фантазії дуже  високий, від кількості назв до широти вжиткових призначень, вироби виготовлені з різної глини - за складом, жирністю  та  кольором. Присутні довідались, що він дійсно працює як високо професійний  Майстер, гончар – знавець своєї справи,  професійно розуміється  і на підборі кольорів до своїх виробів…  
  А тепер він – Герой АТО ! Наш Герой !
Cлава героям !

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *