75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 квітня 2016 р.

Тиждень молодіжної книги "Завантаж читання !"

   
   З метою  популяризації  читання  в  молодіжному  середовищі, утвердження  позитивного іміджу  бібліотеки серед юнацтва та молоді  Каланчацька центральна районна  книгозбірня розпочала  Тиждень молодіжної книги  під  девізом  «Завантаж  читання!».
   Організатори  проведення Тижня молодіжної книги бібліотекар абонементу обслуговування юнацтва, керівник читацького об’єднання «Старшокласник» Ольга Качур, бібліотекарі відділу обслуговування центральної книгозбірні Олена Гриценко, Наталя Хребір та Наталя Яковлєва.
    Для активного проведення Тижня молодіжної книги на високому організаційному рівні були розроблені заходи, які детально розпланували кожний день Тижня, сприяли його змістовному проведенню та висвітленню у ЗМІ та у всесвітній мережі інтернет.

    Відбулося урочисте відкриття Тижня молодіжної книги, воно  співпало з Міжнародним  днем пам’ятників і історичних  місць. Тому до цієї події у літературно - мистецькій залі  було створено книжкову  виставку «Відлуння  віків». На виставці  представлені книжкові  видання про історичні та  архітектурні перлини усіх куточків України.  Виставка дуже зацікавила  юнаків та дівчат центральної районної книгозбірні, викликала  захоплення і залучила до перегляду  ілюстрованих альбомів.
    «Ви#Твір» Каріни Гюрджян»  - під такою назвою в цей день в читальній залі  центральної бібліотеки  відбулася презентація  творчості юної поетеси. На заході  були представлені збірочки  «Моє селище», «Таврійський край – земля  моя» та «Крик душі».
  Другий день Тижня пройшов під назвою «День української книги».
Популяризуючи  українську  книгу серед  молоді, бібліотекарі  організували виставку  книжок  сучасних українських  письменників  «Світ відкриває книга», яка допомагає  юні у пошуку цікавих нових  творів  та  відкриває  молоді  нових вітчизняних та світових авторів. 

    В другий день Тижня молодіжної книги відбулося «Мереживо з поезій  місцевих авторів  «З любов’ю  до рідного краю.

   Бібліотекарі  Каланчацької  центральної бібліотеки створили  пересувну  бібліотечку  «Вуличний ослін» з девізом «Відпочинь та почитай!»  для  читання  і  відпочинку просто  у сквері  біля книгозбірні  й підтвердилося, що Каланчацька  молодь дуже полюбляє читати. Хлопці та дівчата залюбки підходили до «Читацького  вуличного ослону», читали, обговорювали, радили однокласникам та друзям. Молодь пропонувала частіше влаштовувати «вуличні читацькі посиденьки» з цікавими книжками.
  Читацьким витівкам був присвячений наступний день Тижня.  Розпочався він зі «Сніданку з книгою «Почитай до кави!». В програмі  Дня були й майданчик  буккроссингу «Принось!  Міняй!  Читай!» та презентація збірок юної поетеси  «Ви #Твір  Карини Гюрджян».
    В «Сніданку з книгою» взяли активну участь учасники читацького об’єднання «Старшокласник» та студентка Херсонського ВНЗ – Інна, книголюб з чималим стажем. Дівчина завжди залюбки відвідує нашу центральну районну бібліотеку, приймає активну участь  у масових заходах книгозбірні. «Ні дня без книги!» – її життєве кредо. Почитати до чаю  вона ніколи не забуває. 
    Каланчацька молодь активно підтримала ідею буккроссингу – звільнити книги з особистих домашніх бібліотек від  марного стояння  на  полицях і перетворити  світ  на «Величезну  бібліотеку  для всіх».  Книжки помандрували у «вільне плавання».  Ідея  отримала  новий  поштовх  з  відкриттям  ТМК.
 В цей День в Каланчацькій   районній  бібліотеці  відбулася  презентація збірок  «Моє  селище», «Таврійський  край - земля моя» та «Крик  душі» юної поетеси Карини  Гюрджян.
   Карина читала  свої чудові вірші, а молоді люди слухали й заслуховувалися її поетичними даруваннями. Рядочки  поезій,  написані  цією молодою  творчою  особистістю, виплекані  власним  розумом  і  серцем. У них вона висловлює свої  почуття  і захоплення  рідним  краєм, своєю  малою  батьківщиною – Каланчаком,  який  переживає  не найкращі  часи.  Це  крик  душі, що  звучить з юного серця  дівчини,  яка не може  стояти  осторонь  тих  подій,  які  вирують  у  нашій  державі.  Своїми  думками,  хвилюваннями,  сподіваннями   вона хоче  поділитися з читачами. Учасники заходу щиро й гучно аплодували дівчині та побажали  творчих пошуків,  нових прекрасних поезій.
   Наступний День пройшов як «Подорож країнами світу».
   
    Цього Дня молодіжної книги молодь взяла активну участь у Віртуальній мандрівці  до «Туманного  Альбіону», а далі юнаки та дівчата  завітали у відділ вільного доступу до всесвітньої мережі інтернет, тут відбувся невеликий екскурс в історію, який  допоміг користувачам книгозбірні зрозуміти, звідки взялася назва  «Туманний Альбіон», як  Стародавні римляни дісталися  до далекої Англії та були вражені характерним білим кольором її берегових скель. За кольором скель і дали римляни назву цій країні: слово Альбіон походить від латинського слова Альбус, що означає «білий».

    А ще  користувачам  інтернет - центру були представлені  «Життєві цікавинки з біографії Британської  королеви Єлизавети ІІ в кіно та літературі”.  Юнаки та дівчата залюбки переглянули кінострічки про життя видатної особи Великобританії, про її родину, життєвий шлях, діяльність, святкування Дня народження.    
   На юнаків та дівчат справив велике враження біографічний фільм «Королева», який вийшов у світ у 2006 році та 5-серійний художній міні-серіал «Королева», знятий у 2009 році  у різні періоди її життя. Що цікаво, що у фільмі зіграли 5 актрис різного вііку.
  На замовлення молоді було продемлонстровано  фільм «Лондонські канікули» про пригоди Королеви в ніч святкування Дня перемоги у Другій Світовій війні, який був знятий  у 2015 році та облетів  увесь світ.
    Молодь залюбки переглянула відео-фільм про телевізійну трансляцію церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор в Лондоні, фільм починався роликом за участю Джеймса Бонда і Королеви (камео). В кінці ролика вони обидва стрибають з парашютами з вертольота над ареною Олімпійського стадіону. 
     Тиждень молодіжної книги завершив Еко День Матері – Землі.   
В програмі  Еко Дня пройшли заходи, присвячені екологічним проблемам, зокрема цікавий екологічний урок «Земля хвора людиною», присвячена 30-річчю Чорнобильської трагедії.  Юнаки та дівчата – старшокласники Каланчацьких загальноосвітніх шкіл № 1 та № 2 уважно прослухали бесіду до 30-річчя Чорнобильської катастрофи «Вічно пам’ятати …». Бібліотекарі  розповіли   молоді  про події,  що стали  надзвичайним  випробуванням  для всього українського  народу. Висловили  надію,  що більше  ніколи  не повториться  жах  Чорнобильської  трагедії.

   Завдяки можливостям всесвітньої мережі інтернет  для учасників заходу був влаштований екологічний круїз «Нас зібрала одна природа». Молодь  відправилась у мандрівку по щедрій, квітучій  землі,  адже спілкування з природою дає радість і наснагу. Але, на жаль,  стан  навколишнього  середовища України  на  сьогоднішній  день  вважається  критичним, тому, бібліотекар зауважила, що необхідно, щоб  кожна людина пройнялась  відповідальністю за долю природи.
    Акція «Посади дерево»  вже  стає  традицією  читацького клубу «Старшокласник» . Кожного року у квітні  молодь разом з бібліотекарем створює  екологічний  десант. І цього року старшокласники  знов посадили  деревце  у сквері  біля бібліотеки.  Незабаром  біля центральної районної бібліотеки зазеленіє алея, створена руками її  юних користувачів.
    Популяризуючи українську  книгу серед  молоді та підсумовуючи  проведення Тижня молодіжної книги бібліотекарі  Каланчацької центральної районної книгозбірні  провели  бліц-опитування  «Краща українська  книга».  Результати  опитування будуть оприлюдненні  та проаналізовані на засідання читацького об’єднання «Старшокласник» та на нараді  працівників бібліотек району.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *