75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 грудня 2015 р.

Вивчати та знати свої права !


     Чергове засідання читацького об’єднання «Старшокласник» проведено з правової тематики «Межа, яку переступати не можна !» в рамках Всеукраїнського Тижня Права. Учні старших класів Каланчацької ЗОШ № 1 майже на дві години «пірнули» у світ права, юні користувачі ознайомилися з своїми правами у відповідності до Конвенції прав дитини, поняттям  «закони держави» та Загальною Декларацією прав людини.
   Керівник клубу, бібліотекар Каланчацької центральної районної бібліотеки Ольга Качур розпочала засідання словами: «Сьогоднішнє наше засідання  ми присвячуємо його величності  ПРАВУ.  Сьогодні, діти, ми з вами відправимося в подорож просторах прав і обов’язків. Навчимося шанувати закони України, збагатимо свої знання з правової свідомості, будемо вчитися захищати себе від негативного впливу інших, поважати один одного, допомагати долати труднощі. Люди різних національностей, різних можливостей, різних віросповідань і різного кольору шкіри мають рівні права».
    Ольга Пантеліївна разом з колегою - Оленою Олександрівною Гриценко зробили екскурс в Конвенцію прав дитини. Вони розповіли старшокласникам, що  Конвенція ООН про права дитини — це угода між країнами, яка готувалася, обговорювалася та узгоджувалася більше десяти років, була прийнята та відкрита для підписання та приєднання резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року, а цей особливий документ, який регламентує права дітей усього світу, було ратифіковано 191 країною світу, а набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року й з цього часу є частиною національного законодавства України.


     Ведучі повідомили старшокласникам, що права дитини в Україні ратифіковано в перший рік своєї незалежності, а в 1993 році в м. Києві створено Всеукраїнський комітет захисту дітей, а ще, в нашій країні не існує  спеціального законодавства для дітей та підлітків, а їх права виділені окремими статтями  Сімейного, Цивільного, Кримінального та Кримінально – Процесуального кодексів України, а також регулюються окремими зако­нами: «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з дітьми та молоддю», «Про попередження насильства в сім’ї». Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Конвенція прав дитини налічує 54 статті – це Ваші права, В них ви знайдете 40 прав, які має дитина. Ви можете не думати про них. Ви можете не використовувати їх щодня. Втім, ви маєте знати, що вони існують і вони не­від’ємні від інших прав, гарантованих вам, державою.
     Закони різних країни різні. Йдеться зокрема про цифру повноліття і про вік, з якого підліток несе кримінальну відповідальність за скоєний злочин: в одних країнах це 7 років, в інших – 12, в Україні – 14 -16 років. Але ви повинні знати, що є права, які не можна змінити. Наприклад, право на турботу і піклу­вання. Також незмінним є, твердження про те, що всі діти мають рівні права. Держава може бути більш чи менш демократичною, але змінити ці права вона не може, вони – ваші.
    Ведучі заходу разом з активними учасниками читацького об’єднання  детально розібралися в статтях й просто, цікаво, дохідливо ознайомили одноклубників. Вони зауважили, що права людини починаються з прав дитини. Це підтверджено в Конвенції про права дитини. Цей документ створений для того, щоб захистити вас і надати якнайкращі умови для розвитку та реалізації ваших прав. В Конвенції підкреслюється, що кожна дитина має право на свою думку й на те, щоб при вирішенні будь-яких питань, які її стосуються, її інтереси враховувались якнайкраще.     
    Вони зосередили увагу присутніх, що це не означає, що юні тільки й повинні  набридати дорослим своїми зауваженнями.  Але, коли мова іде про те, з ким тобі товаришувати, кого любити, чи з ким із батьків зустрічатися чи жити у випадку їх розлучення – ти маєш право не тільки мати свою думку, але й відстоювати її.    
    Ніхто не може насильно примусити вас робити те, що вам неприємно чи може завдати шкоди.  Але, знов таки – не сподівайтеся, що це звільняє вас від навчання у школі чи виконання якоїсь роботи вдома. Батьки та держава несуть відповідальність за те, щоб ви виросли освіченими, працелюбними та відповідальними людьми – це теж записано в Конвенції про права дитини. 
   А от втручатися в ваше особисте життя, читати ваші листи чи записи або робити спроби виселити вас з квартири – це вже порушення ваших прав. Держава має обов’язок захищати вас, й кожного зокрема,  від усіх форм насильства і жорстокого поводження! Це – коли вас б’ють, ображають, принижують, насміхаються над речами, які важливі й дорогі для вас, не дозволяють ходити до школи і зустрічатися з друзями, не надають необхідної медичної допомоги, не розмовляють з тобою або зачиняють в кімнаті та інших місцях. З таким поводженням ви можете зустрітися в школі, вдома, на вулиці… Так само як і з насильно втягуванням в сексуальні стосунки або вживання наркотиків.
       Все, що принижує вас, шкодить та робить боляче з метою залякати тебе  – це порушення ваших прав.
Видатний поет В.Симоненко, який прожив життя – спалах (28 років, написав про неповторність кожного, кому батьки подарували життя: 
Ти знаєш, що ти людина?
Ти знаєш про це, чи ні?
Усмішка твоя – єдина,
Мука твоя – єдина,
Очі твої – одні.
Більше тебе не буде
Завтра на цій землі.
Інші ходитимуть люди,
Інші кохатимуть люди –
Добрі, ласкаві й злі 
Сьогодні усе для тебе:
Озера, гай і степи.
І жити спішити треба
Кохати спішити треба –
Гляди є не прости!
Бо ти на землі – людина,
І хочеш того чи ні –
Усмішка твоя – єдина,
Мука твоя – єдина
Очі твої одні.
    Пройде не одне тисячоліття, коли людство зрозуміє цю істину, і пройде не одне тисячоліття, коли людство, нарешті, прийме закони, які ефективно оберігатимуть дитину – найбільше наше багатство.
    Керівник клубу зробила подорож в історію прав дітей в різні віки в різних країнах, вона розповіла старшокласникам, що в стародавній Спарті слабких, кволих дітей кидали із скелі в прірву, вважаючи, що з них не виростуть сильні і здорові воїни. В часи кріпацтва дітей насильно відбирали у матерів і продавали, наче річ…  А в різні епохи неоднаково дивилися на виховання і догляд за дітьми. Аж у 17-18 століттях на дітей, нарешті, починають звертати увагу – шиють дитячий одяг, створюють дитячі іграшки, пишуть дитячі книги, дитячі пісні та музику.
У середньовічній Німеччині слово дитина було синонімом слова  “дурень”. Знаємо, що дітям було нелегко, не було законів, які б оберігали їхнє життя, аж до прийняття Конвенції прав дитини у 1991 році.
   Отже в Конвенції прав дитини записано, що дитиною вважається кожна людська особа до досягнення нею 18-ти років. Дитина потребує особливої охорони і піклування як до, так і після народження. В Конвенції про права дитини говориться:
Бог дав тобі життя.
І щоб ніхто не заподіяв школи
Тобі, маленький громадянин, -
Бог дав закони нашому народу.
Від дня народження,  від іменин,
Він твій, цей світ широкий за вікном.
Ти на життя і щастя маєш право
Під золото – блакитним знаменом
Своєї Української держави.         
-  Кожна дитина має право на ім’я і громадянство з моменту народження.
-  Всі діти мають право на повноцінне і здорове харчування.
-  Всі діти мають право на медичне обслуговування.
-  Всі діти мають право на навчання.
-  Всі діти мають право на піклування і любов.
-  Всі діти мають право на гру.
-  Всі діти рівні.
-  Діти можуть зустрічатись з ким бажають.
-  Діти мають право вибирати віросповідання.
-  Діти мають право на інформацію.
-  Всі діти мають право висловлювати свої думки.
-  Жодна дитина не може бути примушена до праці.
-  Жодна дитина не повинна бути скривджена і зневажена.
Ведучі також пригадали, що існує також міжнародна організація – комісія з прав дитини,  але ви можете звернутися до соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді, до шкільного психолога, або до дорослого, якому ти довіряєш і який тебе не зрадить. В разі порушення ваших прав не залишайся наодинці зі своїми проблемами! Головне, знайте – безвихідних ситуацій немає! Певно, в Україні, так само і в інших державах, ще далеко не завжди забезпечуються права, які декларуються в Конвенції. Але якщо ви знатимете свої права, вам легше буде захистити себе.        
   Тільки не забувайте – такі самі права як і ти має кожна людина! Реалізуючи свої права, намагайся поважати права інших, поставити себе на їх місце. Спробуй зробити це – і ти побачиш, як зміниться світ і люди, що тебе оточують. Знати свої права –  значить вже наполовину володіти ними.  Ольга Пантеліївна запропонувала послухати, що конкретніше декларують статті з Декларації прав дитини з використанням конкретних прикладів з життя, провела вікторину аналізом подій у з народних казках, зокрема казка Г.Х. Андерсена "Дюймовочка". Який злочин учинили проти Дюймовочки окремі персонажі цієї казки?  У  мультфільмі "Ну постривай!" :  Чи правомірно діяв Вовк, хапаючи чужі транспортні засоби і кидаючись у погоню за Зайцем? У казці  Ш. Перро  "Попелюшка". Чи є порушення законів у діях принца? У казці О. Толстого "Золотий ключик" які персонажі займалися протиправними діями й якими ?

  А далі учасникам заходку було запропоновано самим допомогти героям казок  обрати найбільш оптимальний для кожного з них і правомірний варіант правового попередження протиправних дій, захисту своїх прав та свобод.
     Присутні на заході взяли участь в цікавій правовій грі «Права та обов’язки». Почувши запитання, було потрібно  сигналізувати відповідними картками: «права» чи «обов’язки».
       Засідання було цікавим й дуже насиченим. Старшокласники розглянули також  питання «Торгівля людьми. Чи є це злочином проти людства?», «Торгівля людьми як явище» та «Способи впливу та примушення до роботи»…
Ольга Пантеліївна завершила засідання напутнім словом: Вважаю, ви багато чого дізналися, знаєте, як поводитися у важких ситуаціях, спираючись на положення міжнародних правових документів, зможете протистояти  заманюванню  незнайомих людей, розуміючи, до чого це може привести.
Пам’ятайте: кожен з вас – це особистість, яка варта поваги, свободи,
 варта бути вільною ЛЮДИНОЮ !!!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *