75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 грудня 2015 р.

2015: ми писали, про нас писали…


Наші бібліотеки – на сторінках ЗМІ …

     Каланчацька централізована бібліотечна система постійно висвітлює свою роботу на сторінках засобів масової інформації – в районній газеті «Слава праці» та обласних часописах «Новий день» та «Наддніпрянська правда», пише про цікаві події, заходи, акції, конкурси, зустрічі з цікавими та талановитими людьми в бібліотеках, засідання читацьких об’єднань та клубів за інтересами, про кращих працівників книгозбірень, ювілеї, інновації, успіхи, досягнення… Цікаві статті, замальовки, повідомлення, нариси про наші бібліотеки пишуть її відвідувачі, учасники клубів, кореспонденти газет.
   Бібліотеки Каланчацької ЦБС вже багато років поспіль тісно співпрацюють з районними та обласними засобами масової інформації й щиро дякують за розуміння, підтримку та співпрацю редактору  Каланчацької районної газети  «Слава праці» Галині Єрмишко, головним редакторам Херсонської обласної газети «Новий день» пану Анатолію Жупині та кореспонденту Миколі Гурепку, головному редактору «Наддніпрянської правди» - Ігорю Реві.
   Значне місце серед статей займає відображення масових заходів, які бібліотека проводить до визначних подій,  знаменних та пам’ятних дат в історії країни та світу, до ювілеїв  видатних людей, письменників і поетів України та класиків світової літератури.
    Протягом року на сторінках ЗМІ знайшло своє місце відображення участь наших бібліотек у Всеукраїнських, регіональних, обласних та районних конкурсах, акціях… Зокрема, жителі району та області дізналися про участь книгозбірень системи  у Всеукраїнських акціях «Бібліотека українського воїна», «Книга пам’яті мого роду», обласному конкурсі «Профі – Старт» та "Молодь вибирає майбутнє".

   Цикли заходів до 85 – річчя відомої української поетеси Ліни Костенко з фотографіями «Жива легенда сучасності, гордість України!» зробленими підчас їх проведення, знайшли відображення на місцевих сторінках ЗМІ.
   Широко висвітлювався Місячник довкілля «За чистоту в наших громадах», який активно крокував населеними пунктами району за ініціативи та при дієвій підтримці працівників бібліотек, які в деяких громадах були організаторами та взяли  в них активну участь своїм особистим прикладом – прибирали сміття, фарбували та висаджували дерева.
  Засідання читацьких об”єднань та клубів за інтересами «Спілкуймось!», «Старшокласник», «Дивослово» центральної районної бібліотеки, «Клуб цікавих зустрічей», «Чомучки», «Інтернет – Чомучки» районної бібліотеки для дітей, «Альтаїр» Новопавлівської сільської бібліотеки – філії, «Атаманочка» Олександрівської сільської книгозбірні постійно висвітлювалися в районній галеті «Слава праці».

    Великого значення надавали працівники бібліотек висвітленню проведення патріотичних, церковних та громадських свят – до Дня Незалежності України, «Свято українського віночка», «Від Різдва – до Водохреща», «Новорічні свята», до Міжнародного Дня  8 березня, до Дня Конституції України, до Дня Перемоги над фашизмом, до Дня людей поважного віку, до Дня людей з обмеженими можливостями та інвалідів… В читацькому клубі «Спілкуймось !» відбулася цікава зустріч з керівниками району та селища, яка знайшла своє відображення на сторінках районного часопису.
   Читачі районної газети «Слава праці» та обласних газет «Новий день» та «Наддніпрянська правда»  з наших дописів та фотографій дізналися  про талановитих людей краю, про роботу нашого сектору мистецтв, його роботу по просуванню прізвищ та творчих виробів - надбань наших місцевих майстрів. 
    У звітному році відбулися зустрічі – презентації та виставки народних умільців – талановитої вишивальниці Вікторії Коваленко (дівоче прізвище Куюн), вишивальниці, нашої колеги – бібліотекаря Маргарити Молдован, дивовижної жінки - в’язальниці Ази Бойко...
   Серія статей була присвячена цікавим та відомим людям району, їх життю та творчості, їхньому внеску у покращення і розвиток наших місцевих громад. Працівники та відвідувачі бібліотек ділилися своїми думками щодо керівника органу самоорганізації населення мікрорайону «Партизан, активної учасниці читацького об’єднання «Спілкуймось!», активної читачки бібліотеки Лариси Бруяко. 
   Про вчителя історії та правознавства, активного учасника читацького об’єднання «Дивослово», активної відвідувачки центральної районної бібліотеки Галини Нігачової та її збірку віршів «Світанкові роси» писали не лише в районній, а й в обласних ЗМІ за поданням  Надії Федкевич, директора книгозбірень району.
     З - під пера директора бібліотечної системи вийшла й серія статей про місцевих письменників й поетів, літераторів – краєзнавців, зокрема про письменницю, краєзнавця, нашу землячку Людмилу Постриган «Моє село - моя частинка долі». 
  Про чудового поета, автора Гімну селища Каланчак Петра Герасимчука «Оспівувач Скіфських тюльпанів», «Симфонія клубу «Дивослово», «Каланчак літературний» - про перший номер альманаху, який побачив світ та налічує 27 імен місцевих літераторів з представленням їхнього життєвого шляху та літературної творчості.    

  До бібліотек району часто навідуються гості краю, й звичайно ж, юні жителі місцевих громад – майбутні читачі. Для них проводяться різноманітні ігри, конкурси, екскурсії… Ці заходи та відгуки про їх проведення також знайшли своє місце в районній газеті. Через «Славу праці» бібліотекареві Хорлівської сільської книгозбірні Євгенії Юдіній  дякували учасники обласного семінару економістів районних управлінь водного господарства та детально розповіли про екскурсію. Їй дякували й односельці - люди з обмеженими можливостями за бібліотечне обслуговування на дому в негоду, за її доброту, турботу, людяність, піклування.
   Вихованці дитячих садків села Новоолександрівка та Новопавлівка розповіли в районній газеті про екскурсії до наших сільських книгозбірень, про цікаві та захоплюючі заході, які їм влаштували бібліотекарі Наталя Осипчук та Лариса Шаваровська.
   Директор бібліотечної системи Надія Федкевич поділилася з жителями району своїми враженнями від творчої поїздки до колег Івано – Франківщини в статті «За досвідом – до колег».

   Як у будь – якому колективі, та й в бібліотечній системі час від часу ветерани залишають бібліотеки й йдуть на заслужений відпочинок. От й в колективі бібліотечної системи протягом року відбулися невеличкі зміни – з двома  працівниками, які все своє життя віддали бібліотечній справі, ювіляри 2015 року – Валентина Харатін та Олена Дудченко, полишили колектив – їм теж були присвячені теплі, зворушливі статті - подяки в районній газеті «Слава праці».
    Приємно було читати статтю про колегу – бібліотекаря Олександрівської філії Наталю Митковську. Наталя Сергіївна своєю повсякденною добросовісною працею, активною життєвою позицією давно заслужила великий авторитет в селі – про неї пишуть, її знають, їй довіряють, нею пишаються.

    Про роботу сільських та селищних бібліотек – філій неодноразово писали самі бібліотекарі та їх активні користувачі. Так, протягом року жителі громад дізналися про Свято Ветеранів  у Привільській сільській книгозбірні, про святкування Дня Незалежності Україні щзавдяки бібліотекареві Аллі Папко.
   Про святкове дійство, присвячене 180 – річчю з Дня народження С.Б.Фальц – Фейн в Хорлівській сільській бібліотеці – філії ЦБС детально було представлено у ЗМІ, цікавий історичний матеріал, документи, фотографії...
  Заходи, присвячені 70 – річчю Перемоги над фашизмом, проведені для жителів села Макарівка місцевою бібліотекою разом з сільським будинком культури, були висвітлені в районній газеті, розміщені фотографії зі свята.
    На шпальтах районної газети є велика стаття директора бібліотечної системи «Сміливість врятувала життя» про синів ветерана бібліотечної справи з села Макарівка Валентини Харатін, - учасників АТО, розповідь про старшого сина Володимира, який майже півроку перебував в полоні в так званій " ЛНР", зворушила серця односельців та жителів району.
    Протягом року на сторінках місцевих ЗМІ було надруковано всього 44 дописи (подано в редакцій– 87), більшість статей з фотографіями.
    Роботу бібліотек району, інновації, розповіді про колег, ветеранів бібліотечної справи репортажі зі свят, участь в конкурсах, акціях, дописи про роботу клубів за інтересами та талановитих людей краю, розповіді про успіхи, подорожі, а також подяки – надходили до редакцій газет від директора бібліотечної системи Надії Федкевич, заступника директора по роботі з дітьми Світлани Красновид, бібліотекарів сільських філій Лариси Шаваровської, Ірини Наумової, активної читачки, клубу «Спілкуймось!» Любові Суганяк, жительки села Хорли Є.В.Єрмолаєвої, багато дописів зробив кореспондент обласної газети «Новий день» Микола Гурепко та інші.
    Статті в газетах описує, систематизує, накопичує в папки - досьє бібліотекар відділу обслуговування центральної районної бібліотеки Наталя Яковлєва.

    Наталя Василівна підготувала до друку бібліографічний посібник «Каланчацька ЦБС на сторінках періодичних видань:  2013 – 2015 рр. Випуск 2».  Це вже другий номер посібника. Перший охопив проміжок часу 3 1967 по 1912 роки включно та налічує 705 статей.
    Покажчик адресовано широкому колу користувачів, всім, хто цікавиться  історією, розвитком бібліотечної справи в  Каланчацькому районі Херсонської області.
Ласкаво запрошуємо до бібліотеки !

 Перегляньте, що ми пишемо та пишуть про бібліотеки Каланчацької ЦБС !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *