75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 грудня 2015 р.

Про Святого Миколая – кримінально-виконавчій службі

  Святий  Миколай  - наш покровитель та захісник !

  У переддень великого церковного свята – свята Святого Миколая у Каланчацькій центральній районній бібліотеці проведено інформаційно – пізнавальну годину – роздум «Святий Миколаю, про Тебе слово наше мовимо» для неповнолітнього правопорушника та працівників Каланчацького районного підрозділу Скадовського міжрайонного відділу кримінально – виконавчої інспекції.
     До літературно – мистецького залу Каланчацької центральної районної бібліотеки завітали інспектор О.П.Скальська та О.П.Середа з неповнолітнім правопорушником, який стоїть на обліку (керівник підрозділу Ірина Миколаївна Рябова).
   Бібліотекарі відділу обслуговуванння Олена Гриценко та Наталя Яковлєва провели цікаву інформаційно - пізнавальну годину - роздум «Святий Миколаю, про Тебе слово наше мовимо» та ознайомили з виставкою «Затамуйте, друзі,  подих, Миколай сьогодні ходить».
   Бібліотекарі розповіли присутнім, що Святий Миколай зараховується до святих як такий, що опікується воїнами, водіями і тими, що подорожують, допомагає бідним у скрутні години, вважається добрим помічником та покровителем студентів та дітей, допомагає та  моряків у їх дальніх плаваннях.
    Свято Святого Миколая в Україні є особливо бажаним дитячим святом. Адже за традицією, в ніч з 18 на 19 грудня кожного року Святий Миколай приносить діткам подарунки і кладе їх під подушку чи в дитячі  чобітки. Серед дітей на західній Україні встановилася традиція писати листа Святому Миколаю, у якому дитина вказує, що хорошого та поганого вона вчинила протягом поточного року й просить подарунки.
      Сьогодні, на превеликий жаль,  у світі витісняють живі християнські образи, замінюючи їх на інші символи. Але Святий Миколай Чудотворець – абсолютно реальна історична постать. Більше того – сучасні вчені навіть знають багато цікавого про земне життя, образ, зріст Святого  Миколая. Але біографічних відомостей збереглося мало. Є лише декілька джерел - перекази  Святого А. Критійського (VII ст) та монаха - студента Івана з Константинополя "Про чудеса - життя  сповнене благодіяннями".
    Працівники бібліотеки розповіли багато цікавого учасникам заходу, зокрема, що він увійшов в історію як великий святитель Миколай Мірлікійський, тобто – архієпископ міста Міри, що в Лікійській області Малоазійського півострова, тепер це місто Дембре, яке розташоване  на території сучасної Туреччини. Історики вважають, що народився Миколай близько 260 року й був єдиним сином знатного подружжя з міста Патари, він був вихований у християнській вірі, і з малих  літ уславив себе побожним життям.
  А ще вчені довели, що тривалий час він провів усамітнений  у пустелі в молитві. Були проведені дослідження його мощей, які показали, що святитель страждав на багато різних  хронічних хвороб суглобів і це лише підтвердило розповіді про тортури та ув’язнення в сирій темниці під час його переслідувань від імператора Діоклетіана.

  Олена Гриценко та Наталя Яковлєва розповіли, що передусім святитель Миколай запам’ятався своїм служінням людям. Усе земне  життя Святого Миколая було сповнене благодіяннями та чудесами. Одним із найвідоміших його діянь став випадок з трьома вузликами золота. «Миколай, тоді – вже священик, дізнався, що один зубожілий чоловік, аби врятуватись від бідності та голоду, вирішив віддати своїх юних дочок на розпусту. Три вузлики з золотом, які пресвітер Миколай таємно підкинув у дім, допомогли влаштувати долю цієї родини і не занапастити молодих дівчат. Саме від цього випадку і йде традиція таємно дарувати подарунки, ховаючи їх під подушку».  Розповіли також про друге, не менш відоме діяння святого – порятунок від смерті кількох несправедливо засуджених, коли лише заступництво Миколая припинило неправедну страту.
       Відомі також й інші численні випадки, коли Святий Миколай  допомагав нужденним, зупиняв голод, рятував від хвороб та  від загибелі подорожуючих на суші та в морі. Святий  Миколай допомагав потопаючим, визволяв полонених, рятував від смертної кари невинних, зцілював хворих: повертав зір, мову, позбавляв кульгавості. Допомагав позбутися убогості, дарував їжу голодним, був помічником та заступником. Він швидко з'являвся там, де потрібна була допомога. І сьогодні він приходить до тих, кому необхідне його заступництво. Його чудес не злічити. Усе життя Миколая Чудотворця було сповнене любов'ю до ближнього. Навіть смерть не зупинила його благородних справ, й  чудеса ці продовжують звершатися і сьогодні.
    Сьогодні церква прославляє Миколая Чудотворця як швидкого помічника усім, хто опинився в біді та хворобі.
    В церковних рукописах згадуються випадки, коли вмираючі люди після прикладання до мощів видужували буквально в той же день.
   Бібліотекарі розповіли що, діяння Миколая Чудотворця стали причиною появи багатьох легенд, завдяки яким він з часом став одним з найважливіших  святих. 
Легенду «Про трьох сестер» слухали присутні затамувавши подих.  «Один збіднілий чоловік не міг забезпечити своїх трьох доньок  приданим. І, оскільки, відповідно до тамтешніх звичаїв, вони не зможуть вийти заміж, батько збирався відправити їх займатись проституцією. Дізнавшись про це, Микола, на той час ще не єпископ, вирішує скористатись батьківським   спадком, щоб зарадити біді. Протягом трьох ночей він пробирався до убогої хатини та щоразу закидав крізь вікно, у кімнату де ночували сестри, шмат золота — на придане для кожної з дочок». Є дві версії щодо ночей, коли Микола закидав золото. За однією — це відбувалося три ночі поспіль, за іншою — оскільки доньки були на рік молодша одна одної, то Микола щороку, у ніч напередодні повноліття дівчини, приходив до хатини і залишав свій подарунок. Є і дві версії закінчення історії. За однією: у третю ніч батькові сестер вдається викрити особу свого добродія і він сердечно дякує Миколі за вчинене. На що Микола заперечує та відмовляє, щоб старий дякував Богові, оскільки все від нього. За іншою: Микола дізнається про задум батька викрити його і на третю ніч він вкидає золото не у вікно, а через  комин у 
 будинку.
   Саме завдяки цій легенді засновано традиційно анонімних подарунків ну ніч на Святого  Миколая (6 або 19 грудня), особливо бідним та дітям.
   На іконах Святого Миколая зображають по-різному, але як би не був зображений Святитель Миколай, його упізнаєш одразу - по доброму, розуміючому, лагідному погляду, сивою бородою, по благодатній силі, тепла, благодаті, що виходить від його ікон. В цьому і є чудо іконопису - через символи і особливі художні прийоми відкрити перед людиною світ вічності і святості.
    Юнак також отримав солодкого подаруночка від Святого Миколая, за що подякував організаторам заходу.
    
   З величним Святом  - Святом Святого Миколая !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *