75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 грудня 2015 р.

Всеукраїнський Тиждень права - в бібліотеках району


       Всеукраїнський Тиждень права – цікаво, змістовно, захоплююче пройшов бібліотеками Каланчацької централізованої бібліотечної системи, який, завдяки своїй насиченості, переріс у Місячник на прохання та пропозиції користувачів та відвідувачів бібліотек району.                                                                                                     Як відомо, права́ людини — це природні можливості громадянина, що забезпечують його життя, людську гідність і свободу діяльності у всіх сферах суспільного життя. Права людини мають природну сутність і є невід'ємними від індивіда, вони позатериторіальні і позанаціональні, існують незалежно від закріплення в законодавчих актахдержави, є об'єктом міжнародно-правового регулювання та захисту. Нормативно-правові гарантії основних прав і свобод людини і громадянина представлені системою норм конституційного права, що встановлюють і закріплюють основні права і свободи, визначають принципи та шляхи їх реалізації. Нормативні гарантії знаходять своє об'єктивне відображення в системі чинного законодавства України у сфері прав і свобод людини і громадянина, а саме — в Конституції України, законах України та підзаконних нормативно-правових актах.
   З метою подальшого покращення роботи бібліотек системи щодо правової освіти населення, здійснення  інформаційно – правової діяльності, спрямованої на профілактику правопорушень серед осіб, засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі, формування їх духовної культури, сприяння всебічного розвитку, задоволенню освітніх, інформаційних потреб, днями підписана угода про співпрацю Каланчацької  централізованої бібліотечної системи з Каланчацьким районним підрозділом Скадовського міжрайонного відділу кримінально – виконавчої інспекції управління Державної пенітенціарної служби України в Херсонській області. 
    В рамках Всеукраїнського Тижня права, який проводився в бібліотеках системи два тижня на прохання відвідувачів через насиченість заходів організовано та проведено цикли різноманітних інформаційно – правових заходів різних форм.
    Літературно – мистецький зал центральної районної бібліотеки запросив своїх користувачів переглянути постійно - діючу Інформ - виставку „Новини Плюс” з розділом «Нове в законодавстві України».  До уваги відвідувачів центральної книгозбірні в літературно – мистецькому залі та абонементі також тематичні виставки  «Жити у правовому полі», «Правову освіту – населенню», «Від правил - до права», «Правова швидка допомога», «Сам собі адвокат», «Вивчати права та ержуватись».  

    У рамках співпраці з Каланчацьким районним підрозділом Скадовського міжрайонного відділу кримінально – виконавчої інспекції центральну районну бібліотеку відвідали інспектор О.П.Скальська та О.П.Середа з неповнолітнім правопорушником, який стоїть на обліку.   

   Бібліотекарі відділу обслуговування провели для цього підлітка інформаційно – пізнавальну годину – роздум до Дня Святого Миколая «Святий Миколай про тебе не забуде» та ознайомили з виставкою «Затамуйте друзі подих, Миколай сьогодні ходить».

    Для молоді та людей поважного віку проведено бібліографічно - правовий огляд „Правова допомога” та Інформаційний калейдоскоп  «Єдиний критерій істини – закон», до заходу оформлена книжкова виставка-запитання „Як захистити свої права?”.
     Учасники читацького клубу за інтересами «Старшокласник» взяли активну участь в  правовому рингу «Межа, яку преступити не можна».
     В  рамках Всеукраїнського Тижня права районною дитячою бібліотекою було проведено ряд цікавих заходів для користувачів шкіл райцентру.  
     Для молодших користувачів, а це були учні 2 - В класу Каланчацької ЗОШ №1(класний керівник Жук Н.М.) проведено  мандрівку у Країну «Правдилію». В цій країні є незвичайний сад, в якому росте особлива квітка «Квітка щастя». На пелюстках якої записані права дитини, права, що захищають нас на світі. Мандруючи незвичайним садом, юні користувачі зробили чотири зупинки. Перша зупинка  - подорожі «Казкова».  Діти з обкладинок упізнавали назву казки і героїв які потрапили у біду?

     Друга зупинка «Кмітлива». Маленькі учасники заходу з уривку казки упізнавали героїв, що потерпали від несправедливості. А на зупинці «Розумників» - на швидкість складали прислів’я. На зупинці «Будь уважним» учасники подорожі грали в цікаву інтерактивну гру.
     Читачі книгозбірні - учні 5 класів Каланчацьких ЗОШ № 1 та № 2 під час Тижня права побували на відео перегляді «Конвенція ООН про права дитини», взяли участь у правовій грі «Чи обізнаний ти з конвенцією ООН про права дитини? 
А ще в дитячій книгозбірні відбулася театралізована, майже справжня, детективна подія.
     А що розповіла завідуюча дитячою книгозбірнею Світлана Красновид: «Жахлива подія в дитячій бібліотеці !!! Спеціально до Тижня права для дітей була підготовлена книжкова полиця з новими книгами - детективами, але … в ночі хтось пробрався в бібліотеку і неабияк наслідив! А ще залишив валізу з грифом «Цілком таємно». І не просто валізу, а міні-музей цікавих речей, які загубили літературні герої. Тому в дитячій бібліотеці було терміново відкрито бібліотечне детективне агентство «Робінзони» і запрошені юні детективи (учні 7-А класу Каланчацької ЗОШ № 2, (класний керівник Нігачова Г.Д.) Школярі пішли «по сліду». Дві команди, два детективних агентства - «Детективні діти» та «Інтелектуали» змагалися, хто швидше відгадає власників цікавих речей у таємничій валізі. 
   Діти подорожували по сторінках детективів, розкривали літературні злочини, проводили експертизи, вистежували лиходіїв, розшифровували тайнопис.  Для цього їм довелося пройти кілька захоплюючих і цікавих етапів, таких як «Детективний марафон», «Звуки», «Білий порошок», «Жаргони», сценічний конкурс «Образ злочинця». Але самим цікавим виявився конкурс  «Базіка - знахідка для шпигуна», прийняти участь в якому бажали всі присутні. Так як хороший детектив володіє такими якостями як увага, хороша пам'ять, кмітливість, інтуїція, здатність до перевтілення, то протягом всієї гри читачі перевіряли і тренували свої навики, за що отримували нагороду - 1 «Шерлок».
    У ході веселого розслідування заповітний чемоданчик був відкритий, а всі речові докази були повернути своїм літературним власникам. І хоча таємного нічного гостя знайдено не було, але книги з книжкової полички «Детективи» були розібрані для читання». А потім виявилося, що детективну Ідею цього заходу було придбано на Ярмарку інноваційних ідей «БібліоКре@тив-2015» в м. Миколаєві від Херсонської обласної бібліотеки для дітей  ім. Дніпрової Чайки представлену головним бібліотекарем відділу естетичного виховання Вєтровою А.В. «Міні музей цікавих речей», нашою бібліотекою цю ідею  було «втілено в життя»  в іншому ракурсі, як бібліотечне детективне агентство «Міні-музей цікавих речей, які загубили літературні герої».
     В рамках Всеукраїнського Тижня права сільські та селищні бібліотеки – філії також включилися та активно провели цикли заходів для своїх читачів, відвідувачів – жителів місцевих громад. В Макарівській книгозбірні проведена для учнів середнього шкільного віку  Інформаційна правова година «Чи бувають права без обов´язків?», Привільська сільська бібліотека організувала правознавчий калейдоскоп «Правові знання – громадянам!». Бібліотекар Хорлівської сільської бібліотеки разом з читачами – молоддю організувала правознавчу інформаційну годину «Основний закон держави: права та захист» з переглядом книжково – інформаційної виставки «Знай права, поважай закони !». Для жителів та користувачів Новокиївської сільської книгозбірні оформлена постійно – діюча виставка «Знай права, поважай закони !», яка постійно поповнюється новинками з всесвітньої мережі інтернет. Сільський бібліотекар постійно робить бібліографічні огляди матеріалів, документів, представлених на ній.                                                                        
    З нагоди проголошення Загальної декларації прав людини  в Олександрівській сільській бібліотеці – філії проведено правознавчу подорож «Сторінками Декларації про права дитини» та Всеукраїнський урок “Права людини”, до заходів оформлена виставка «Світ дитини, захищений правом»
  Є надія, що проведення масових заходів, індивідуальні спілкування та бесіди посприяли покращенню обізнаності користувачів та відвідувачів бібліотек щодо прав людини та покращення правової освіти населення наших громад.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *