75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 грудня 2015 р.

Ліквідаторам Чорнобильської катастрофи присвячуємо…


    Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Каланчацька централізована бібліотечна система присвятила цикл масових заходів, які були проведені в усіх книгозбірнях системи.

   14 грудня кожного року, починаючи з 2006, у відповідності до Указу Президента України про установлення цієї пам’ятної дати, ми відзначаємо День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Цього похмурого зимового дня вся Україна відзначила День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС різноманітними заходами та покладанням квітів до підніжжя пам´яників, стел, погруддя, на могили тих самовідданих патріотів нашої країни, яких вже немає серед нас – вони  віддали найдорожче – своє життя боронячи людей від жахливої руйнівної сили атому.
Користувачі бібліотеки знайомляться, пригадують цю страшну подію, жахливу трагедію,коли у ніч з 25 на 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа ХХ сторіччя — аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС), розташованої у м. Прип'ять Київської області.
   З використанням сучасних інформаційних технологій, документних даних та фактографічного матеріалу, працівники книгозбірень району надають читачам інформаційні матеріали про величезні масштаби цієї страшної події, які набули характеру велетенської екологічної катастрофи, яка торкнулася чорним крилом здоров’я та життя десятків мільйонів людей в нашій та в сусідніх країнах. Причин катастрофи було багато, це й використання застарілого (недосконалого) типу реактора, порушення технологічної дисципліни, допущення великих помилок під час проведення технологічного експерименту, домінування при прийнятті рішень політичних факторів над економічними, екологічними, ігнорування союзним центром прав та інтересів жителів тодішньої Української РСР.
     Відвідувачі ще й ще раз дізналися про збитки астрономічної величини від катастрофи. Вони не обліковуються людським розумом, бо неможливо оцінити шкоду, завдану здоров'ю людей, втрати від радіоактивного забруднення довкілля, орних земель, зелених насаджень, джерел водопостачання, рідних домівок, втрати життя простих, ні в чому невинних людей…  Радіацією було забруднено на десятиліття, чи навіть, на століття, понад 54 тисяч км2 території, постраждало понад 3,4 мільйонів людей, з яких 1,5 мільйонів дітей. Смертоносна хвиля накрила більше  1000 міст і сіл України, а на карті України з'явилася страшна 30 - кілометрова «зона відчуження»
    Бібліотекарі нагадали, що назва містечка та  АЕС, слово «Чорнобиль» перетворилось на страшний, всім зрозумілий образ-символ катастрофи.
    А самі відвідувачі книгозбірні пригадали, що лише 29 років тому все було по – іншому… Чорнобиль — невеличке мальовниче містечко, яких сотні й тисячі в нашій країні. Весною воно потопало у яскравій зелені, вишневому та яблуневому цвіті, буяло різнобарвними квітами, милувало око жителів та гостей, надихало поетичні душі до творчості. А влітку, у період відпусток, сюди з’їжджалися цілі родини на відпочинок, приїжджали відпочиваючі звідусіль, щоб помилуватися красою природи, набратися здоров'я, подихати цілющим повітрям…  Всім здавалося, що невичерпну красу цього куточка українського Полісся ніколи й ніщо не змарнує, не затьмарить, не понівечить ...
Працівники центральної бібліотеки навели страшні цифри, що за офіційними даними у ліквідації аварії на ЧАЕС брали участь більше 650 тисяч чоловік різних національностей з усього тодішнього Радянського Союзу, з яких більше половини з України. Є ліквідатори Чорнобильської катастрофи й у нашому Каланчацькому районі, на превеликий жаль, – всі хворі, не всі живі.
Немає серед нас й сміливого та відважного ліквідатора, колишнього працівника нашої Каланчацької центральної районної бібліотеки, водія бібліобусу Канєвського Івана Дмитровича. Іван Дмитрович ніколи не пишався своїм відважним вчинком, мало розповідав про ті страшні події квітня 1986 року… Він тоді добровільно поїхав у Прип’ять ліквідовувати аварію, вважав це громадянським боргом та обов’язком кожного громадянина України, кожного чоловіка, хоча сам був за національністю молдованином… Одержана величезна доза радіації не давала йому спокійно жити, він дуже хворів, не спав ночами…
  В рамках циклу заходів щодо вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в літературно – мистецькій залі центральної районної бібліотеки проведено День пам´яті «Тієї вогняної ночі».  До уваги відвідувачів – книжкова виставка - розповідь „За порятунок світу заплачено життям” у читаному залі  та виставка – роздум  „Герої Чорнобиля в літературі” - на абонементному залі бібліотеки.
 Відвідувачів книгозбірні дуже зацікавила виставка однієї книги «Пропусти Чорнобиль крізь серце», це дуже цікава та зворушлива фотокнига. Для молоді в цей день проведено інформаційну годину – подорож в минуле «Сьогодні вам вклонитись треба …»  Захід викликав жваве обговорення серед юнаків та дівчат.
Присутні на заходах хвилиною мовчання пом’янули відважних ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, пригадали прізвища односельців – ліквідаторів, героїчних людей району та селища.
 В цей день, 14 грудня 2015 року, масові заходи пройшли й в сільських та селищних бібліотеках – філіях. В кожній книгозбірні оформлені виставки, перегляди, тематичні полиці. В Олександрівській філії представлена відвідувачам книжкова виставка – роздум та застереження «Чорнобиль: трагедія, подвиг, попередження», «Дзвони Чорнобиля» - тематична полиця в Роздольненській філії, перегляд літератури та статей «Терновий вінок Чорнобилю» - до уваги користувачів Привільської сільської книгозбірні.
   Інформаційні години – пам´яті відбулися в Новопавлівській сільській, Каланчацькій селищній, Червоно – Чабанській, Привільській та  Новокиївській сільських бібліотеках за темами «Чорнобиль – горе України, її незагойна рана», «Ціною життя», «Дзвони Чорнобиля», «Мужність і біль Чорнобиля», «Чорнобиль:  вчора, сьогодні, завтра».
  Страшна екологічна трагедія ХХ століття, яка забрала життя тисяч й тисяч життів, скалічила людські долі, зруйнувала, забруднила нашу землю ще довго буде в пам´яті багатьох поколінь народу України.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *