75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

3 червня 2015 р.

Тютюнопалінню - НІ !


      Геть куріння !  Ми – за здорове та розумне покоління !

      До Дня боротьби з курінням бібліотеки Каланчацької централізованої бібліотечної системи підготували та провели цікаві пізнавальні та виховні заходи під девізом «Геть куріння !  Ми – за розумне покоління !»
    Міжнародний день боротьби з тютюнопалінням з’явився у 1987 році завдячуючи Всесвітній організації охорони здоров'я, його мета - відмова від куріння та сприяння зниженню поширення тютюнової залежності, залучення до боротьби з курінням усіх верств населення, особливо молоді. Це профілактична роз’яснювальна  робота проти тютюнопаління та інформування членів суспільства про тяжкий та згубний вплив тютюну на здоров’я та життя громадян.
    У цей день у всьому світі проходять акції по боротьбі з курінням - день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. В бібліотеках нашої системи на відвідувачів чекали виставки «Тютюн вбиває нас і наших дітей», «Правда про тютюнопаління», «Палінню – Ні !», «Ми за розумне покоління !»
     Для юнаків та дівчат на абонементі обслуговування юнацтва проведено Години – застереження «Правда про табак», «Чим шкідливе куріння ?», «Що чекає курців?».

    Затамувавши подих відвідувачі центральної районної книгозбірні прослухали бесіду «Чому шкідливе паління ?», яку провів практикант Каланчацької районної лікарні Дмитро Хребір – студент Бериславського медичного коледжу. Він цікаво та вичерпно відповів на численні запитання присутніх на заході. 
    При проведенні заходів використовувалися статистичні дані про хвороби, лихо, якому сприяє тютюнопаління, присутні дізналися про сумну статистику щодо куріння серед дітей та підлітків та його наслідки в дорослому віці.  Були наведені цікаві факти про хвороби курців – жінок, матусь з грудними дітьми і вагітних, які палять.        Старшокласникам роз’яснювали, щоб вони  розуміли, що куріння мам робить малюка пасивним курцем й істотно ускладнює розвиток дитини, погіршує її здоров’я або навіть призводить до мертвонароджених малят. До таких же страшних наслідків може призвести й курець – татко, який палить у кімнаті, де знаходиться дитина чи вагітна жінка.
    Для користувачів літературно – мистецької зали центральної районної бібліотеки виготовлено інформаційні листівки «Ти маєш це знати !» та розповсюджено серед всіх відвідувачів у цей день.
    У відділі вільного доступу до всесвітньої мережі інтернет було представлено електронні ресурси «Відкрий світ без куріння !».
     Велику увагу утвердженню здорового способу життя, вихованню підростаючого покоління здоровою та розумною нацією приділяють працівники районної бібліотеки для дітей. До уваги дітей, підлітків та керівників дитячого читання постійно – діючий тематичний перегляд  „Курінню – стоп !”  Серед циклу цікавих заходів щодо шкідливості паління - конкурс малюнків  «Обираємо здоров’я» проведений з учнями 1 – 4 класів Каланчацьких ЗОШ № 1 та № 2.
     Працівники сільських та селищних бібліотек - філій підготували та оформили перегляди літератури та статей з періодичних видань «Скажімо курінню – Ні !» (в Новокиївській філії), «Ми і шкідливі звички» (в Привільській філії), «Хочеш жити – кидай палити !» ( в Новопавлівській філії).  Бібліотекар Новопавлівської філії Лариса Шаваровська  ще й організувала для жителів рідного села цікаву бібліотечну акцію «Міняю цукерку на цигарку!», до такої корисної акції приєдналися активісти громади, провели захід дуже цікаво, пізнавально та повчально.
   В Макарівській філії відбулася дискусійна година «Табак, наркотики, вино – вони нам потрібні ?»,  а бібліотекар Горьківської сільської книгозбірні провела Годину повідомлення «Курити – собі шкодити !».
   В причорноморському селі Хорли для користувачів та відпочиваючих в стінах бібліотеки проведено Експрес – інформацію «У вогні сигарети згорає не тільки тютюн» та бібліографічний огляд книжкової виставки «Тютюновий дим – отрута для оточуючих».
    Бібліотекар Олександрівської філії Наталя Митковська провела Годину відкритих думок для дітей, підлітків та молоді села «Чому шкідливе паління ?» Наталя Сергіївна, використовуючи цікаві факти, розповіла, що кожна цигарка скорочує життя на кілька хвилин, що в Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі, що не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді. Саме воно спричиняє численні бронхіти, пневмонії, астми, серцево-судинні та неврологічні ускладнення…   Бібліотекар навела цікаві приклади з життя курців – односельчан.
    Проведення виховних заходів в рамках  Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням є ще однією нагодою для усвідомлення тієї великої шкоди, небезпеки, яку несе здоров’ю нації тютюнопаління. Бібліотекарі району, використовуючи різні способи, форми роботи, намагалися допомоги людям, які бажають позбутися цієї шкідливої звички та надавали дієву пересторогу для тих, хто ще не починав отруювати свій організм.

    Підчас заходів, проведених для різних вікових груп користувачів,  нагошувалось, що існує прихована небезпека «начинки» тютюнових виробів, бібліотекарі закликали спонукати не курящих не бути мовчазними потенційними курцями, а курців закликати знайти в собі сили та звернути з дороги, що веде до різних хвороб та передчасної смерті, закликали зробити вибір на користь свого здоров’я, матеріального та психологічного добробуту своїх родин, свого майбутнього.

   Палінню – Ні !  Ми – за здорове та розумне покоління !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *