75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 травня 2015 р.

Свято Матері – Свято народження Життя !


Усе бере від Матері початок …

Матуся наша – ангел на землі!

      У ці травневі дні, коли прокидається від зимового сну матінка - природа, коли дзвенить у ніжній блакиті спів жайворонка, коли теплий, лагідний весняний вітерець  ледь – ледь коливає шатро чаруючої зелені кущів та дерев, коли зацвітають перші квіти, приходить до нас прекрасне свято, свято народження життя, свято утвердження життя  - Свято Матері, а ще святкуємо й дуже важливе споріднене свято – День сім’ї.
   Берегинею кожного роду, кожної сім’ї є мудра Жінка – матір. Для кожного з нас саме її образ є найріднішим, найближчим, найдобрішим, найдорожчим ! А наша любов до Матері – безмежна та вічна !
   В бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи пройшли цикли зворушливих, хвилюючих, цікавих масових заходів до Дня Матері та Дня сім’ї. Працівники книгозбірень разом з активістами запросили на свята – зустрічі мам, щоб кожна матуся відчула любов і доброту своїх дітей. Адже для кожної людини дуже важливо і дуже потрібно хоча б раз на рік зупинитися в цій життєвій метушні, згадати про найдорожчу людину на землі, яка подарувала життя, піклується, оберігає, захищає, допомагає … своїй дитині усе своє життя !
     Майже в усіх книгозбірнях району оформлені книжкові виставки, тематичні полиці та перегляди літератури, зокрема: «З родини йде життя людини»  в центральній районній бібліотеці,  «Уся гордість і велич світу від матері»  в Привільській філії, «Добра родина – славна Україна» в Олександрівській філії, «Все добро на світі – від матері» в Новопавлівській сільській  книгозбірні.
     Великого значення приділяють бібліотечні працівники району просуванню інформації про берегиню кожного роду, кожної сім’ї  - мудру Жінку – Матір через проведення масових заходів. Так, в літературно – мистецькому залі центральної районної бібліотеки в рамках чергового засідання читацького клубу за інтересами «Старшокласник» проведено дуже цікаве, хвилююче та захоплююче Свято Матері «Мама дарує дитині життя» для учнів 9-х класів Каланчацької ЗОШ 1 – III ступенів № 1.   
    Старшокласники прийшли на свято разом зі своїми матусями та бабусями.
    З теплими та щирими словами привітання до учасників клубу та гостей заходу звернулася керівник читацького об’єднання, бібліотекар О.П.Качур. Ольга Пантеліївна наголосила, що саме сім’я є тією цеглинкою, з якої складається добробут та спокій у нашій державі.
      Святкували з квітами, з солодощами, віршами та піснями.  До заходу був підготовлений відео – фільм,  вислови видатних людей про жінку – матір, жінку – берегиню роду, пролунало багато теплих щирих віршів про мам та для мам.
      Ведучі та читці Юра Норик, Наташа Овдієнко, Артем Завгородній, Андрій Норик, Ігор Кім, Юля Кириченко, Ліда Федоренко разом бібліотекарем О.П.Качур пригадали як виникло це свято, одне з найдавніших свят, присвячених матері. Вважається, що воно бере початок з фестивалю на честь богині Реі, дружини бога Кроноса та матері численних богів і богинь, який відзначали навесні в Стародавній Греції, це було приблизно в 250 році до н.е. в Римі…
   Однак міжнародним святом День матері став завдяки Сполученим Штатам Америки. У 1907 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії, у якої передчасно померла її власна мати, атакувала державні і законодавчі органи США листами з проханням започаткувати день вшанування матерів. Через три роки її наполегливість принесла результат – у 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом. А ще через чотири роки, у 1914 році, Президент Вудро Вільсон оголосив День матері офіційним святом всіх штатів Америки і з тих пір в США його відзначають щорічно. Поступово друга неділя травня стала святом мам ще для жителів 23 країн світу.
      Учасники заходута їх рідні дізналися, що у 1928 році вперше День Матері відсвяткував Союз українок Канади, а в 1929 році свято прийшло до Галичини.        Організатором торжеств була Олена Кисилівська, редактор тижневика “Жіноча доля”. Також у 1929 році "Союз україхнок" зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Товариства «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та інші організовували концерти, конференції, фестини по всій Галичині. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема "Союзу українок", свято Матері повернулось в Україну, а введене святкування Дня матері в Україні у 1999 році Указом Президента, відзначається свято кожної другої неділі травня. 

     В цей день всі славлять жінку, говорять теплі й приємні слова, дарують квіти, листівки, подарунки. Чому? Тому що у жінок дуже багато достоїнств, вони завоювали собі право вибирати будь-яку професію, тому що можуть робити все не гірше чоловіків. Але причина не в цьому. Є така місія на землі, яка цілком належить жінці  -  стояти у колиски, боротися з будь-якими негараздами, захищаючи вогник нового життя, вводити маленьку людину в світ і допомагати їй зробити там перші кроки… 

       Ведучі навели цікаві цифри та факти, розповіли, що кожної секунди у світі народжується три людини, і вони теж незабаром зможуть вимовити слово «Мама». З перших днів життя дитини мати живе її диханням, її сльозами і усмішками. Любов матері так само природна, як цвітіння квітів. Сонце зігріває усе живе, а її любов зігріває життя малюка. Матір відкриває перед дитиною великий світ, рідну землю. У його вуста вона вкладає  рідну мову, що увібрала багатства  розуму, думки й відчуття поколінь. Мама наповнює  життя  своєї дитини духовною силою, допомагаючи  осягнути вічні цінності…    
     Мати – це величезне  вікно в світ. Вона допомагає малюкові зрозуміти  красу, мамині  уроки – на все життя. 
    Мами люблять нас просто за те, що ми  є.  Вони  нічого не просять натомість.  А гарні діти  стараються, щодня доводять свою любов найріднішій людині на землі. На світі так багато мам, і  в кожній мамі є щось особливе. Але є у них і загальна риса –  це неосяжна любов до своїх дітей. Вона читається  в їх очах, вона живе в їх серцях. Вона – початок життя, хранителька, берегиня Дому, Життя, Любові,  Душі й високого Духу.  На світі є слова, які ми називаємо святими. І одне з таких святих, теплих, ласкавих слів — слово «Мама». Слово, яке дитина говорить найчастіше, — це «Мама», слово, при якому доросла, похмура людина посміхнеться, — це теж слово «Мама». 

    Ольга Пантеліївна звернулася до учасників свята таким словами: «Ніколи не сваріться з найближчою вам людиною, з мамою. І як би ви деколи не намагалися витіснити її з серця, замінивши своїми кращими друзями і подругами, – нічого не вийде. У важку і гірку годину життя ви все одно пригадаєте про свою маму – найближчу і ріднішу істоту – і неодмінно до неї звернетеся…»  Й продовжила: «Умійте цінувати любов  Матері. Будьте дбайливі до цієї любові. Не ображайте її випадковою грубістю, різким словом, неслухняністю. Адже лише мама думає про нас завжди і скрізь. Тільки мама завжди приймає нас такими, які ми є. Серце її завжди з своєю дитиною».
А далі прозвучала Мамина молитва:                                   «Перед Богом мама на колінах,
Щирим серцем молиться вона.
І горить незмінна і нетлінна
Віра—непідкупна і міцна!
Ця молитва небо відкриває,
Ця молитва рветься в Небеса,
Бо любов Господня в ній палає!
І слова, як вранішня роса,
Кожна крапля має силу Божу
Для нужденних, хворих і німих…
За дітей незрячих і безсилих—
Молиться не тільки за своїх!
За дітей, щоб вирвати із аду,
Усім серцем молиться вона.


В цій молитві сила зорепаду
І морської хвилі глибина…
Перед Богом на колінах мати,
А насправді – воїн на коні!!!
Дай бажання поряд з нею стати
І молитись, Боже, і мені!!!
» 
Всі присутні залюбки передивилися цікавий відеофільм про щасливу сім’ю «Наші матусі – найкращі». 
         Активну участь в підготовці та проведенні свята Матері взяли вчителі Каланчацької ЗОШ  I – III ступенів № 1 Катерина Василівна Дем’янчук та Галина Володимирівна Гречковська. Щиро дякуємо вам  за співпрацю !
  . «Шануймо жінку – матір – частину родини неньки – України» - під такою назвою проведено родинне свято для відвідувачів Олександрівської сільської бібліотеки. 
    День сімейного відпочинку «Невістки і свекрухи» з конкурсами, іграми, веселощами, чаєм та тістечками проведено в Макарівській філії ЦБС, а Гаврилівська сільська книгозбірня організувала «Сімейний десант «Читаємо на лавочці біля хати».
    Конкурси дитячих малюнків «Матуся – сонечко моє»  пройшли  в Горьківській, Гаврилівській та Каланчацькій селищній бібліотеках для учнів 3 – 5 класів.
   В Хорлівській, Роздольненській та Новоолександрівській філіях проведені Години повідомлень та Години спілкування «Моя сім’я, мій рід!»,  «Міцна родина - щасливі діти!», «Уклін тобі, рідна Ненько!», а в Каланчацькій селищній книгозбірні проведено літературну годину «Благословенна будь, Мамо!»
       До Дня Матері працівники районної бібліотеки для дітей разом з волонтерами читацького клубу за інтересами  «Чомусики» в дитячих садках «Казка» та «Сонечко» проводили огляди нової літератури про рід, сім’ю, матір, читали казки, загадки, провели акцію бібліотеки: «Літературні герої в гостях у дошкільнят».    

     Члени гуртка «Юні фантазери» вітали своїх матусь, бабусь маленькими подаруночками «Подарунок своїми руками», які були власноруч виготовлені з паперу, пластиліну та бісеру.

 Мама ! Найдорожче слово в світі ! Де б не був ти, що б не робив, назавжди вона твій шлях освітить ніжним серцем відданим тобі. Вклонімося, люди, матерям своїм, чим теплом навіки ми зігріті !!!
.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *