75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

29 січня 2015 р.

Пам’яті загиблих під Крутами …

 

     Збережемо історичну пам’ять !

     Бій під Крутами – став символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.  Вшануванню пам’яті загиблих під Крутами бібліотеками Каланчацької централізованої бібліотечної системи  проведено цикл заходів для різних категорій своїх відвідувачів.                                                                                                       Цей страшний бій, що відбувся 29  січня 1918 року на залізничній станції Крути біля селища Пам’ятне, що за 130 кілометрів на північний схід від Києва,  залишив в пам’яті нащадків сум, гордість, пекучий біль … 

      В читальному залі центральної районної бібліотеки    представлено для відвідувачів цікаві матеріали, документи та фотографії на  виставці «Бій під Крутами – героїчна сторінка історії». Біля виставки проведено Годину інформації та бібліографічний огляд «Бій під Крутами : відомі і невідомі сторінки». Захід зацікавив відвідувачів, вони довідались, що цей бій тривав майже п’ять  годин поспіль між чотирьох тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів  та бійців вільного козацтва, який загалом нараховував лише чотири сотні вояків. У перебігу військових дій цей бій якогось  вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох українців особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразила сучасників подія поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 чоловіків були ними страчені. Пригадується, як на похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти». Так склалося, що десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.  У 2006 році на місці бою встановлено пам'ятник, до нього йдуть і йдуть люди вклонитися героям, покласти квіти, вшанувати пам’ять хвилиною мовчання…
Існувало багато версій, чому сталися трагічні події під Крутами…
    По вшануванню пам’яті загиблих під Крутами в кожній сільській та селищній бібліотеці району оформлені книжкові виставки та перегляди літератури та періодичних видань «Крути: честь і трагедія України»,
«Пам’яті тридцяти : бій під Крутами», «Червоніє сніг на полі …», «Пам’яті боїв під Крутами»,  “Пам’яті героїв Крут”,  «Герої Крут: трагічні події 29 січня 1918 року та вшанування пам’яті», «Історичні джерела про подвиг Героїв Крут».
     Проведені масові заходи різних форм, зокрема в Новопавлівській сільській бібліотеці – філії проведено для користувачів Годину - реквієм «Понад Крутами вічність у сурми сурмить», для своїх односельців бібліотекар Хорлівської філії ЦБС провела Годину спілкування «Герої Крут», в Привільській сільській книгозбірні відбулась Історична Година «Квіти у полі, там де Крути», а в Олександрівській філії проведено Годину спілкування «Нам не забути Крути».   

     До Дня пам’яті героїв Крут районна бібліотека для дітей оформила перегляд літератури та періодичних видань «Пам’яті героїв Крут” та провела інформаційну Годину «Герої Крут: трагічні події 29 січня 1918 року…»
     Трагічна загибель студентського куреня під Крутами, легендарні подвиги юних вояків передавалися з покоління в покоління, вголос і пошепки. Так було збережено історичну пам’ять, яка проростала крізь репресії та знущання, зуміла вижити у страшні роки тоталітаризму.
Утвердження національної пам’яті потребує історичної правди, бо саме на цих засадах формуються споріднені категорії – моральність і патріотизм.
Бій під Крутами – став символом патріотизму і жертовності в жорстокій боротьбі за нашу єдину незалежну рідну країну - Україну.

 Збережемо історичну пам’ять !  


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *