75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 січня 2015 р.

Генетична пам’ять нації.


      Трагедія українського Голокосту  – генетична пам’ять нації !

     До Міжнародного Дня пам’яті жертв Голокосту в Каланчацькій централізованій бібліотечній системі проведена для користувачів та відвідувачів масових заходів велика робота по просуванню літератури по темі «Трагедія українського Голокосту».
     Голокост — ця страшна, жахлива етнічна чистка, винищення окремого народу – стала генетичною пам’яттю нації. Голокост - це цілеспрямоване масове винищення нацистами в 1933 -1945 роках єврейського народу, слов'ян, ромів, фізично і розумово нездорових людей. За цей період націонал - соціалістами було жорстоко вбито близько 6 мільйонів євреїв – більше половини всієї нації, велика частина з яких загинула під час Другої світової війни в ході операції  "Остаточне вирішення єврейського питання". 


   Бібліотеки нашої Каланчацької централізованої бібліотечної системи активно долучились до проведення індивідуальних та масових заходів щодо популяризації літератури про ті жахливі події українського Голокосту. В просуванні матеріалів та документів про цю страшну  трагедію взяла активну участь  головний спеціаліст районного управління юстиції, наш активний читач, друг книгозбірень району О.П.Яковлєва. 
Перед відвідувачами в літературно – мистецькому залі центральної районної книгозбірні Оксана Петрівна виступила з бесідами «27 січня - Міжнародний день Голокосту» та  «День пам’яті жертв Голокосту в Україні», вона розповіла присутнім на заходах, що  Голокост відомий нам не тільки своїми величезними масштабами, а й антигуманними, звірячими методами винищення ні в чому не винних людей, про те, що у створених нацистами "таборах смерті" людей примушували до нестерпної рабської праці, ставили над ними жорстокі медичні експерименти і масово вбивали в газових камерах, не шкодуючи жінок, стариків і малолітніх дітей. Дуже багато людей також померли від голоду, знемоги і внаслідок жорстокого поводження з ними. Оксана Петрівна розповіла, що по всій Європі відбувалися масові розстріли і спалення тих, хто був віднесений до категорії "неповноцінних".  

Оксана Петрівна закінчила свій виступ словами, що жахливі події Голокосту закінчилися перемогою союзницьких військ у Другій світовій війні і падінням нацистського режиму, але не повернути невинно убієнних…
       Для молоді в літературно – мистецькому залі  оформлено книжкову виставку - реквієм «Запалимо скорботну свічку  пам'яті»  та перегляд  літератури та періодичних видань «Пам’ять, що серце стискає», проведено інформаційну годину «Трагедія українського Голокосту – генетична пам’ять нації», яку провели бібліотекарі О.О.Гриценко та Н.В.Яковлєва, з їх  розповідей  відвідувачі книгозбірні  дізнались, що нацисти, які проголосили німців "вищою расою", вважали євреїв, слов'ян, душевно і фізично хворих людей, а також циган "недолюдей".  Керуючись расистськими і антисемітськими переконаннями, нацисти поставили за мету повне знищення цих категорій населення у всьому світі. Початком кампанії стала ізоляція євреїв і циган у гетто, позбавлення їх майна, а також стерилізація і умертвіння душевно хворих людей в рамках програми "расової гігієни". 

        В районній бібліотеці для дітей, в сільських та селищних бібліотеках системи також відбулися заходи з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. В Новопавлівській, Новокиївській, Мирненській філіях та районній книгозбірні для дітей проведено  цикли бесід, Годин інформації та Годин спілкування «Пам’яті жертв Голокосту» з переглядом літератури, представленої на виставках «Трагедія Голокосту в Україні», «Голокост на Україні», «Пам’яті жертв Голокосту».  Для  жителів селища Мирне місцева книгозбірня  провела Годину спілкування «Голокост – злочин проти людства» та для юних користувачів – урок мужності  «Крути – день перед вічністю».                                                                                                         Районна дитяча книгозбірня запросила  юних користувачів та керівників дитячого читання відвідати тематичний куточок «Україна: роки скорботи», в Олександрівській бібліотеці оформлено перегляд «Голокост на Україні : пам’ять і уроки», в Хорлівській та Новоолександрівській бібліотеці — книжкова виставка «Трагічні сторінки Голокосту». Новопавлівська, Горьківська, Привільська, Новокиївська, Макарівська філії  представили своїм відвідувачам виставки  «Голокост - знищення фашистами людей Європейської нації»,   «Голокост: злочин проти людства». «Голокост в Україні», «Місця, пов'язані з пам'яттю про Голокост», в Олексіївській бібліотеці оформлена тематична поличка «27 січня - Міжнародний день Голокосту».

В Привільській сільській книгозбірні проведено для старшокласників урок пам’яті «Історія скорботи народної», а  в Олександрівській філії відбулось інформаційне повідомлення «Пам’ятаймо минуле заради майбутнього!»
Бесіди – обговорення  «Україна вшановує жертв Голокосту та героїв опору нацизму», «День пам’яті жертв Голокосту в Україні» пройшли майже у всіх сільських філіях.


Голокост дійсно був страшною етнічною чисткою і, зберігаючи пам'ять про нього, ми прагнемо до того, щоб світ ніколи більше не допустив повторення цієї жахливої сторінки історії.


Усвідомлення трагедії українського Голокосту мусить стати здобутком генетичної пам'яті нації.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *