75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 лютого 2022 р.

Пекучі рани Афганістану

 

   Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річницю виведення військ з Афганістану. З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у військовий стрій.  

Даті, яка пролягла через серця українців, присвячені заходи в бібліотеках Каланчацької  централізованої бібліотечної системи.
   Користувачі центральної бібліотеки каланчацької громади, гортаючи сторінки матеріалів, що розмістилися на книжковій виставці «На далеких рубежах: Афганістан»,  ділилися  думками і враженнями з бібліотекарками  літературно – мистецької зали.  
Головний меседж –
афганська війна довго житиме в людській пам’яті, бо її історія написана кров’ю наших хлопців, сльозами матерів та обелісками із залізними зірочками. І це правда, тільки з України в Афганістані воювало 160 тисяч солдатів і офіцерів, з  них, за даними книги «Чорні тюльпани. Афганський мартиролог України»,  3087 повернулися додому в цинкових домовинах. Десятки вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон й до сьогодні невідомо як склалося їхнє життя.  
Афганська  війна і через 33 роки з дня виводу військ нагадує про себе  невимовним болем згорьованих родин, що втратили своїх синів, муками і стражданнями тих, хто пройшов через неї і залишився живим.
   2474 юнакам  з Херсонщини  судилося пройти крізь пекло Афганістану, з них 52 загинуло, а 53 стали інвалідами. Такі гіркі цифри можна знайти на   виставці – вшануванні «Пекучі рани Афганістану» (Гаврилівська сільська бібліотека-філія), виставці – інсталяції «Крізь пекло афганської війни» (Хорлівська сільська бібліотека-філія) та книжковій викладці «Чорна тінь Афганістану» (Горьківська  сільська бібліотека-філія).
   Спогади про 
надзвичайно суворі та виснажливі умови підготовки, мінливий клімат Афганістану, щоденні думки про смерть і переживання за своє життя, болюча втрата друзів і товаришів, все те, що робило  перебування у «гарячій точці» просто нестерпним  і що  можуть зрозуміти тільки ті, хто там воював і вижив, є в історичному досьє «Тільки пам'ять не сивіє» (Роздольненська сільська бібліотека-філія), історичному віконці «Солдат війни не вибирає» (Привільська сільська бібліотека-філія) та віртуальній книжковій виставці «Чорна тінь Афганістану» (Новопавлівська сільська бібліотека-філія).      Афганістан – це біль і співчуття. Біль за тих, хто віддав життя, назавжди залишившись молодим, повним сил і мрій,  та співчуття тим, хто втратив рідних, які виконували свій військовий обов’язок.
   Не згасне скорботна свічка допоки житимуть батьки, брати і сестри синів України, що воювали та загинули в 16-ти країнах світу. Загиблим воїнам – інтернаціоналістам присвячені хронограф «Сторінками історії» (Новоолександрівська сільська бібліотека-філія) та історичний інформ – дайджест «Війна у пам’яті – біль у серці» (Новокиївська сільська бібліотека-філія).
   Ми віддаємо данину поваги мужності та героїзму воїнів, які пройшли через горнило Афганської війни та їхніх побратимів, що виконували непросту місію миротворців  в інших країнах світу.
   В День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річницю виведення військ з Афганістану в глибокій  пошані  схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув і дякуємо тим, хто живе поруч з нами.
  Пам’ятаємо !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *