75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

28 січня 2022 р.

Крути: бій за незалежність

 

       Крути – біль і вічна слава Україна!
Ще юнаки, ще майже діти,
А навкруги і смерть, і кров.
"На порох стерти, перебити!" —
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити,
Та рано тішаться кати:
Коли стають до зброї діти,
Народ цей — не перемогти!
     29 січня 1918 року в історії  України  з’явилася нова сторінка, щедро полита молодою кров’ю, сучасні українці знають  її, як бій під Крутами.    
     Науковці, що досліджують і вивчають минувшину, стверджують, що світова історія знає багато прикладів жертв в ім’я ідей, але аналогічної Крутам не було. Безпрецедентному  подвигу в ім’я України присвячені  заходи в закладах Каланчацької централізованої  бібліотечної системи.
  Крути – це великий перелом на межі двох століть. Ми вчитуємось у цю сторінку історії і намагаємося зрозуміти чому так сталося? Чому ніхто не помітив у той радісний час визволення України, що на нашу землю насувалась чорна тінь? А вороги України не спали. Більшовицька Москва проголошувала інтернаціональні гасла, а насправді готувала армію і зброю для війни з Україною. Історичну хронологію можна знайти на книжковій виставці «Криваві події на станції крути», що облаштована  в літературно – мистецькій залі Каланчацької центральної  бібліотеки.
    29 січня 1918 року в Крутах перебувало  близько  520 українських воякiв, юнакiв і студентiв при 16 кулеметах та з однією гарматою на залiзничнiй платформi. У росіян була десятикратна перевага в живій силі, бронепотяг та артилерія. Проте  жменька юнаків мужньо  вступає в нерівний бій, вони віддають свої життя, але  відстоюють честь України. Про героїчний перебіг подій під Крутами розповідають книжкова викладка «Герої не вмирають» (Горьківська філія), книжкова полиця «Вони боролися, щоб ми перемогли» (Олексіївська філія),перегляд літератури «За мирний світ під Крутами стояла країна молода» (Хорлівська філія) та інформаційна  виставка «Там соколи юні у вічність пішли»  (Привільська філія).
    День пам’яті героїв Крут, день пам’яті  про подвиг українських студентів, полеглих у бою з більшовиками. Історичні дати – не тільки пам’ять про минуле, це ще і  можливість провести паралелі, щоб в майбутньому уникнути помилок минулого.
     Виставка – заклик «Пам’ятай: Крути – і сум, і біль, і вічна слава України» (Новокиївська філія) та тематична поличка «Волі народної дзвін» (Олександрівська філія) саме  зіставляють і аналізують  сучасну і  тодішню геополітичну ситуацію в Україні.
    Героями не народжуються, героями стають - цю просту істину
 
сьогодні доводять завзяті і мужні дівчата та хлопці з різних теренів нашої країн об’єднаних єдиною ідеєю соборності України та незалежності українського народу. 
     29 січня ми згадуємо юнаків, які стали справжніми Героями не лише свого часу, а й літопису української історії боротьби за незалежність держави. Про це йшла мова на інформаційній годині «Крути : подвиг і трагедія України» (Новоолександрівська філія), під час інформаційних хвилинок «Герої Крут – наша історія» для користувачів Каланчацької селищної бібліотеки та під час перегляду  відео «Крути. 104 роки тому» (Гаврилівська філія).  
       В Новопавлівській сільській книгозбірні одразу два заходи  присвячені історичному бою під Крутами : книжкова полиця  «Крути : трагедія України» та день інформації « Пам’яті героїв Крут».   
      Подвиг Героїв Крут – це історія про мужність та самовідданість, юнацьку любов до України та водночас про велику національну біду.
     Маємо пам’ятати юних добровольців та не повторити помилки їхніх батьків  і бути єдиними та сильними заради тієї України, про яку мріяли Герої Крут.
   Схилімо в цей день наші  голови в глибокій пошані перед їхньою світлою пам’яттю!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *