75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 січня 2022 р.

Відтак її зовуть Тетяна …

  
         За православним календарем сьогодні, 25 січня – Тетянин день, день святої великомучениці Тетяни, що поклала своє життя на вівтар служіння людям.   
    Великомучениця Татіана – заступниця, берегиня, покровителька молоді і студентства і, звичайно жінок, які носять це ім’я. Милих пані на ім’я Тетяна  в День їхнього ангела зібрав клуб  «Спілкуймось!»  в літературно – мистецькій залі  Каланчацької  центральної бібліотеки на розважальне свято «Відтак зовуть її Тетяна».    Сьогодні керівник клубу «Спілкуймось!» і ведуча засідань Тетяна Петруненко, як винуватець торжества,  привітала присутніх з іменинами і приєдналася до кола святкуючих.  
    Ведуча розважального свята Любов Степко, для початку розповіла, хто ж така свята Тетяна. А між тим, вона народилася в багатій римській сім’ї,  її батько був таємним християнином, тому і доньку з дитинства навчав слову Божому.
   
В
же в підлітковому віці дівчинка вирішила присвятити своє життя служінню Господу, а тому не вийшла заміж, а пішла до Храму. Тетяна  була доброю та щиросердечною, допомагала бідним, в’язням, а особливо тим, хто студіював науки.
     III століття  н.е. – час небезпечний для християн, в Римі їх жорстоко переслідували. Схопили  і Тетяну разом з батьком, кинули до в’язниці та довго катували, примушували  відмовитися від віри. Але Тетяна вистояла,  тоді її вбили разом з іншими християнами.
    Так вже склалося, що в основі свята Дня Тетяни лежить зовсім не радісна подія, але відібравши в Тетяни Римської життя вороги християнства  не змогли  відібрати  у народу пам'ять про неї. 

     Пройшли тисячоліття, а люди і сьогодні просять у святої заступництва, мудрості і успіхів у навчанні, а незаміжні дівчата – гарного нареченого.     Святкування Дня Тетяни має свої давні традиції, наприклад, старші жінки пекли коровай у формі сонця,  запрошуючи  світило поскоріше повернутися у  небесну блакить і покликати весну. Такі короваї  зазвичай  смакували всією сім’єю за святковим столом, щоб кожен отримав свій “шматочок сонця”.
      Півтораста років тому ім'я  Тетяна найчастіше зустрічалось в аристократичному середовищі. Однак з часом воно поширилося серед простих людей і стало одним з найпопулярніших у східних слов'ян та їх сусідів. Воно має безліч пестливих форм, тільки  українською можна почути: Таня, Тетянка, Танечка, Танюся, Тетяночка, а означає це ім’я «засновниця», «володарка», «заступниця», «берегиня».
    Загальновідомий факт, що з 1755 року свята Тетяна є покровителькою студентства, а пані ведуча розповіла й про менш відомі народні прикмети й  спостереження за погодою у цей день і про зірковий гороскоп Тетяни і, навіть про те, що можна та не бажано робити у цей день.
     25 січня варто сходити до церкви і помолитися святій Тетяні, а от важко працювати і займатися рукоділлям не можна, тим більше сваритися з близькими  та лихословити.
    Кожна з присутніх на святі Тетян отримала музичне поздоровлення, мали нагоду почитати улюблені вірші, поринути у спогади юності та пограти в жартівливу гру.
      На завершення зустрічі  мешканців громади на ім’я Тетяна «Відтак зовуть її Тетяна» пані Любов Степко висловила надію, що  свято  принесло краплину радості та зігріло душу щирим словом і побажала  нашим милим Тетянкам добра, здоров'я і всіляких гараздів.
     Чарівні Тетяни  Каланчацької громади! Каланчацька центральна бібліотека  вітає вас з Днем Ангела! Нехай ваш небесний охоронець завжди буде поруч! Божої ласки і опіки!
  З Днем Тетяни!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *