75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 листопада 2020 р.

Схилімо голови в глибокій жалобі …

 
ГОЛОДОМОР ...
Не звільняється пам'ять,
відлунює знову роками.
Я зітхну… Запалю обгорілу свічу.
Помічаю: не замки – твердині, не храми –
Скам’янілий чорнозем – потріскані стіни плачу.
Піднялись, озиваються в десятиліттях
З далини, аж немов з кам’яної гори
Надійшли. Придивляюсь:
«Вкраїна, двадцяте століття»
І не рік, а криваве клеймо:
«Тридцять три».
      Кожного року  в останню суботу листопада громадяни України з болем  згадують  страшні муки  українського народу в 1932- 1933 роках. Десятиліттями правда  про  голодомор пошепки передавалася  з покоління в покоління. 28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила  закон  «Про  Голодомор 1932- 1933 років»,  як геноцид українського народу і про невинно убієнних голодом заговорили вголос.
      В сумній зажурі  схиляли  голови відвідувачі  Каланчацької центральної бібліотеки біля книжкової виставки «Над білим янголом скорботи». Дивлячись на  світлини, переглядаючи  жахливі цифри статистики жертв, читаючи  гіркі  спогади  очевидців, приходить усвідомлення:  все це сталося через втілення в життя настанов антилюдської, безбожної  ідеології більшовизму і сталінізму.
      Україна, з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932 –33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів і це щонайменше.​
    Й сьогодні, розбудовуючи рідну Україну, пам’ятаймо про кожну сторінку на тернистому шляху до незалежності, про кожну історичну віху – важку й щасливу, сумну й радісну, трагічну й переможну. Ми повинні вчитися на помилках, попередити подібне!
   Перегорнімо скорботні сторінки достовірної народної пам'яті разом з працівниками  Каланчацької  центральної бібліотеки. Схилімо голови в глибокій жалобі за невинно убієнних голодною смертю!  Долучаймось до традиційної загальнонаціональної хвилини мовчання о 16.00.  А о 18.00 на знак скорботи і пам’яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників приєднаймось до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам'яті!».


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *