75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 жовтня 2020 р.

Каланчацькі книгозбірні до дня козацтва

  

  Був час, коли всю нашу землю загарбали й поділили між собою сусідні держави. Нестерпно було жити українському народу в неволі. І почав він утікати в пониззя Дніпра, за пороги, де були дикі степи.    
     Втікачі називали себе козаками, тобто вільними людьми. На островах, що лежали посеред бистрої Дніпрової води, вони заснували Запорозьку Січ.

    Філії Каланчацької ЦБС підготували і провели заходи присвячені Дню українського козацтва розраховані на різні вікові групи читачів.

    Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам’яті  нашого  народу. Саме воно було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII століття.  Про це йдеться  в матеріалах тематичної полички «Козацька символіка та слава в серцях у нас», яку підготувала Ольга Войтюк, бібліотекар Каланчацької селищної книгозбірні.

    Варто зауважити, що на території нашої країни споконвіку відбувалася величезна кількість воєн і збройних конфліктів. За всю історію не було ще жодного покоління українців, на чию б долю не кинула своєї зловісної тіні війна. Але завжди  піднімалися сини очолювані  талановитими  і сміливими провідниками  на захист неньки – України.
    Це засвідчують книжкова полиця «Україна козацька» (Олександрівська філія), книжкова виставка «Славні лицарі козацької доби» (Новокиївська філія), історична поличка «Видатні постаті в історії держави» (Привільська філія) та інформаційно – тематична поличка «Україна – козацька мати» (Новопавлівська філія).

    Окреслюючи перспективи майбутнього, ми повинні вдивлятись в минуле, черпати з нього той безцінний скарб, який не дасть загубити головне. Таку мету переслідувала бібліотекар Гаврилівської сільської книгозбірні Галина Журинкіна, запрошуючи школярів на годину цікавих повідомлень « Історія України  в сучасних романах».  Година й справді вийшла цікавою та інформаційно насиченою.

    Сьогодні великої ваги набуває відродження українського козацтва, бо це і відродження України. Тож виправдано з юнацьким азартом та молодецьким запалом пройшли козацькі розваги «Козацтво – ментальність українського народу»  організовані  бібліотекарем Оленою Штефлюк в Роздольненській бібліотеці – філії. Завдячуючи старанням бібліотекаря, юнаки мали змогу і завзяття своє молодече показати і спритність, і кмітливість.

     Напередодні свята гамірно було і в Новопавлівській сільській  бібліотеці. Бібліотекар Тетяна Жук запросила учнів 5-6 класів місцевої школи  на годину малювання  « Образ козака в літературі». Так, з творчим піднесенням і захопленням  було відзначено День художника і День українського козацтва.                                                                      Філії Каланчацької ЦБС щиросердно вітають  усіх українських козаків зі святом!

    І бажають їх родинам щастя, радості, успіхів, удачі, здоров'я і оптимізму!  


1 коментар:

  1. За нашу рідну Україну,
    Що зберегли на всі віки –
    Низький уклін і тричі « Слава»!
    Вам, України захисники!

    ВідповістиВидалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *