75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

19 липня 2019 р.

Бібліотека зустрічає гостей!


  
    Наприкінці весни  стало відомо, що проект Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова «Літературний тур Херсонщиною «Книгомандри» став переможцем конкурсу програми «Створюємо інноваційний культурний продукт» Українського культурного фонду у 2019 році. Обласна юнацька бібліотека отримала грант на реалізацію  проекту, суть якого в тому, що  на читачів Херсонщини чекає справжній літературний марафон! Впродовж червня-жовтня 2019 року обласний центр та десять районів області з творчими зустрічами і презентаціями нових книжок відвідають п’ятнадцять відомих українських письменників, до яких приєднаються відомі літератори  Херсонщини. Переможці конкурсу наголошували на тому, що справжньою бібліотечною інновацією зустрічей стане використання сучасних технологій: проект передбачає здійснення прямих трансляцій виступів письменників та випуск відеороликів презентацій, які можна буде переглянути на сторінках проекту в Інтернет.
    18 липня в Каланчацькій центральній бібліотеці в рамках літературного туру  «Книгомандри» відбулася цікава, щира, захоплива зустріч з двома поетами  - Анатолієм Кичинським та Василем Кузаном.
   Анатолій Кичинський , автор 15 поетичних книг народився 4 квітня 1950 року в селі Преображенка Чаплинського району на Херсонщині — український поетЛауреат літературних премій ім. Павла Усенка (1983), Літературної премії «Князь роси» імені Тараса Мельничука та ім. Бориса Нечерди (2000), Шевченківської премії (2006). Лауреат міжнародної літературної премії «Летюче срібне перо» фестивалю поезії слов'янських країн «Слов'янські обійми» (2008).
          Василь Кузан народився 25 лютого 1963 року в селі Довге Іршавського району на Закарпатті. Після закінчення Ужгородського університету працював на різних посадах у галузі освіти та культури, на адміністративній роботі. З минулого року є директором будинку творчості письменників у Трускавці та членом правління НСПУ.
     Автор 22 книжок,  понад сотні текстів пісень, які виконують Народні артисти України, серед яких Валентина СтеповаІван ПоповичСтепан ГігаПетро МатійМикола Свидюк та Сергій Лазо, Ярослав Музика, Генадій Мясоєдов і рок гурт "Калєкція", Роберт Голованенко, Сергій Соболь, Сергій Калініченко.
Засновник літературної Премії Ордену Карпатських Лицарів та літературного фестивалю "Карпатський Пегас". Лауреат Міжнародних та всеукраїнських конкурсів, премій імені Ф. Потушняка, Юрія Яновського, Ярослава Дорошенка, Пантелеймона Куліша. Його називають «закарпатським Єсеніним», та «Челентано закарпатської поезії».
    В літературно – мистецькій залі запала тиша і головний методист Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова Ольга Козаченко  представила шановних гостей і перш ніж перейти до розповіді  про ідею проекту  «Книгомандри», візитерів привітав знаний в Каланчаку жіночій вокальний ансамбль «Южаночка», створивши своїм виступом атмосферу затишку і гарного настрою.
   Першим слово надали гостю з Закарпаття, пан Василь Кузан розповів про життєвий і творчий шлях,  про гучний роман «Експрес – наречений» написаний на основі власних життєвих спостережень, про літературний фестиваль «Карпатський Пегас», творчі плани, прочитав свої напрочуд щирі і  милозвучні вірші. Поет авторитетно заявив, що на сьогодні українська віршована творчість є найпотужнішою у світі і в нас не має підстав піддавати цю думку сумніву,
тим більше, що літературний доробок Василя Кузана і Анатолія Кичинського доводять це стовідсотково.
Сонце сходить з гори,
Ковзається на змерзлій траві
І падає в обійми осені.
     Глядацька аудиторія літературно – мистецької зали Каланчацької центральної бібліотеки переконана – такі метафорично – концептуальні рядки може написати тільки істинний талант, який довершено володіє словом і асоціативним мисленням!
    Дотепний оповідач, пан Василь, розповів про кумедні випадки зі свого багатого на події життя, неодноразово викликаючи сміх у глядачів, за влучним коментарем Анатолія Кичинського «розвАсилив» зал.
    Звичайно, у присутніх виникло  багато питань до пана Василя, на які він, залежно від  ситуації  відповідав то  серйозно то з гумором.
    На завершення виступу поет подарував бібліотеці  дві книжки – збірку поезій «Дьоньдята» написану рідною Василю Кузану іршавською говіркою та «Сонце в подолку» авторства дружини поета Тані П'янкової .
    Цікаву розмову підтримав і продовжив Анатолій Кичинський, людина з таким життєвим багажем завжди знайде, що розповісти  аудиторії. Пан поет надзвичайно образно і емоційно  оповів про свої   мандри , зародження творчих планів. До речі, пан Анатолій майстерно володіє не тільки пером а й пензлем. Він продемонстрував відео презентацію своїх картин,  надзвичайно вражає серія полотен «Ніч яка місячна» , в живописній манері художника Кичинського відчутна та ж експресія і емоційність що притаманна його віршам.
   Пан поет щиро зізнається у великій любові до рідних степових просторів, більше того він вважає, що форма його душі – степ, глядачі йому вірять, бо тільки захоплена любов’ю душа  може написати рядочки
Там, де степ
хвилями ковили
перехлюпується у море,
там, де море
собою підсинює
сивий степ,
будь-який слід на піску
читається,
як memento more.
Так читаються
назви ліків,
нерозбірливо вписані у рецепт.
Там серце твоє вразливе
і невиліковно хворе
на щастя між морем і степом
розриватися пополам
втішається тим, що степ –
не такий вже і сивий,
а море –
не таке вже й гірко-солоне
у порівнянні з життям.
     На згадку про творчу зустріч Анатолій Кичинський  залишив бібліотеці  свою  збірку віршів «Жива і скошена тече в мені трава», що нещодавно вийшла друком, вже одна назва книжки підтверджує слова академіка, доктора філологічних наук Ярослава Голобородька про те, що «Анатолій Кичинський  належить до поетів, які відрізняються концептуально – образною динамікою».
   У цікавому і надзвичайно позитивному спілкуванні не помітно сплив час зустрічі. До речі, зала бібліотеки не змогла вмістити всіх бажаючих потрапити на творчу зустріч з відомими поетами і частина глядачів залишившись за межами приміщення  спостерігала  онлайн трансляцію дійства на  гаджетах.  Всі, молодь і люди поважного віку, військові і відпочивальники, члени  бібліотечних клубів «Дивослово» і «Спілкуймось!», вчителі, місцеві поети, пересічні мешканці Каланчацької обєднаної територіальної громади були зачаровані магією спілкування. За це можна подякувати  Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова  в особі бібліотечного десанту на чолі з завідувачкою науково – методичним  відділом пані Іриною Тарадименко.
    Бібліотекари Каланчацької центральної бібліотеки творчо підійшли до зустрічі відомих поетів, розгорнувши виставку -  інсталяцію, яка тривимірно ілюструє поезії Василя Кузана та Анатолія Кичинського.
     На згадку про зустріч у літературно -  мистецькій залі Каланчацької центральної  бібліотеки  працівники закладу культури подарували гостям пам’ятні сувеніри.
    Закінчилася творча імпреза, учасники заходу оплесками дякують шановним поетам за спілкування, в пам’яті присутніх  вона залишиться назавжди світлим спомином про зустріч з двома непересічними постатями сучасної української літератури.
    Значимість «Книгомандрів» для розвитку культури і духовності Херсонщини важко переоцінити, як важко переоцінити  акцентування уваги на позитивному впливі масштабного літературного туру на читання та  посилення інтересу до сучасної української книги.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *