75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

8 травня 2019 р.

Пам'ятаймо ! Ніколи знову !!!



      Напередодні Дня пам’яті та примирення і на честь 74 річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у Каланчацькій централізованій бібліотечній системі проведено цикл пізнавально-історичних патріотичних заходів. 
       8 - 9 травня в багатьох країнах світу згадують події Другої світової війни, адже це найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло за різними оцінками від 50 до 85 мільйонів людей. Війна для України почалася 1 вересня 1939 року із нападу нацистської Німеччини на Польщу. Цього дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста. Про ці драматичні сторінки нашої історії йшлося на заході «Відлуння війни в наших серцях» в Новопавлівській сільській бібліотеці – філії.
    Бібліотекар  Т.Жук проводячи годину пам’яті наголосила на тому, що  День Перемоги  має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією чи анексією.  
     Відділ обслуговування Каланчацької  центральної бібліотеки в літературно – мистецькій залі розгорнув велику книжкову виставку «Віхи пам’яті і слави», до уваги відвідувачів представлена література, фотографії, факти та спогади учасників бойових дій, які розповідають про трагічні події Другої світової війни, кожен відвідувач  книгозбірні мав змогу взяти до рук книги воєнно – історичної тематики присвячені цим подіям Другої світової, особливу увагу користувачів привернула  воєнна література видана в Україні останніми роками, де можна знайти багато нових фактів, документів і досліджень по цій темі.
    Працівники бібліотеки запросили читачів  на відеоперегляд  «Дороги війни – дороги Перемоги», в якому зібрали кадри кінохроніки та  факти мужності і звитяги захисників Батьківщини в часи Другої світової.
    З метою виховання поваги до ветеранів і шанобливого ставлення до історичної пам’яті свого народу оформлено тематичну виставку «Немеркнуче світло великого подвигу» в Новокиївській сільській бібліотеці. Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Ціна перемоги –  надзвичайні втрати українців і громадян України інших національностей упродовж 1939–1945 років.
    Найтяжчі – демографічні, які оцінюють у 8–10 мільйонів осіб.  Бібліотекар Світлана Частило коментуючи виставку говорить , що у Другій світовій війні Україні випала героїчна і разом з тим трагічна роль. Єднання суспільства навколо усвідомлення цієї істини й надалі сприятиме ефективному протистоянню зовнішнім викликам та загрозам.
     Привільська  бібліотека – філія відгукнулася на події Другої світової одразу двома заходами – книжковою виставкою  «Не гасне вогонь пам’яті»  та поетичною  композицією «Спасибі за життя, солдати Перемоги!» .
    Бібліотекар Алла Папко звертаючись до відвідувачів книгозбірні говорила про необхідність переосмислення подій Другої світової війни, чесний діалог навколо складних сторінок минулого, про рівне вшанування пам'яті кожного, хто боровся з нацизмом. З особливим щемом сприймаються рядочки вірша Д. Луценка що прозвучали на поетичному заході нагадуючи про ті звитяжні роки
Сплять солдати в степах
Під волошковим небом Європи,
А розквітлому щастю немає
ні меж, ні кінця.
Біля Волги й Дніпра
заросли чебрецями окопи,
Тільки в шрамах солдатських
печаляться наші серця.
     Година пам’яті «Будемо пам’ятати, доки живемо» пройшла в Олександрівській сільській бібліотеці.  На заході йшлося про те, що у вогнище війни було втягнуто 67 держав і 80% населення земної кулі. Друга світова війна тривала шість довгих років, охопила великі території Європи, Азії та Африки і  простри всіх  океанів. Учасники заходу уважно слухали про факти героїчної  звитяги воїнів Другої світової.
     В Каланчацькій селищній бібліотеці як нагадування про часи мужності і звитяги оформлено постійно- діючу виставку «Пам'ять про війну, як застереження від повторення».
      Відвідувачі Гаврилівської  бібліотеки – філії мали нагоду перегорнути сторінки книжок присвячених темі війни. Бібліотекар Галина Журинкіна  організувала  для  читачів тематичний перегляд літератури  під назвою «Ціна перемоги», де можна знайти книги як історичної тематики, так і художні та поетичні твори
І знов біля братської тихо стою,
і спогад приходить, мов тихе зітхання.
Пливе наче вічність, здобута в бою,
Хвилина мовчання.
Хвилина мовчання – затихли всі кроки,
Скорботи хвилина, громада мовчить.
Ніколи хай ті не вертаються роки,
Димами не вкриється неба блакить!
     Сьогодні Україна, як і у роки Другої світової війни є епіцентром протистояння добра і зла. Наша держава – це важливий  чинник європейської безпеки у протистоянні російській агресії. Тисячі матерів щоденно моляться за своїх синів і за мир в Україні. Без миру немає майбутнього, за щастя дітей, за мирне небо  над їх голівками воюють воїни на сході України як і їхні діди 80 років тому. Всім нам потрібні пісні і квіти, щоб на нашій землі народжувалися і щасливо зростали діти, щоб до густих садів і білих хат завжди поверталися лелеки та мир і спокій запанували на нашій землі.
  Пам’ятаймо ! Ніколи знову !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *