75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 травня 2019 р.

Бережи українське – носи вишиванку!


     Вишиванка – символ української нації !
Вишиванка рідна, ну хіба не диво?
В ній ходити модно, стильно і красиво.
Це митецький витвір, це краса і казка,
В ній душі наснага, материнська ласка.
Кольори сплелися в ній в узори й квіти,
Щоб були щасливі і сміялись діти.
     Щорічно, у третій четвер травня, ми святкуємо величне свято – День вишиванки. Наша українська народна вишивка – унікальне явище духовно – матеріальної культури нашого народу, це самобутнє неповторне свято, яке покликане сприяти збереженню українських цінностей та традицій, широко їх просувати.
    З нагоди цього свята в літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки оформлено виставку-інсталяцію «У вишиванці – душа народу», яка розповідає про історію української вишивки й таємниці її символіки. Бібліотекарі організували та провели цікаве святкове дійство –  фолк-дефіле «Бережи українське – носи вишиванку».
   Присутні на святі дізналися, що тринадцять років минуло з тієї травневої  пори, коли Леся Воронюк, сьогодні відома журналістка, письменниця, громадська діячка, а тоді студентка Чернівецького національного університету, запропонувала своїм однокурсникам вдягнути вишиванки і пройтися вулицями міста.
    Протягом наступних років святкування набирало обертів і  розрослося до всеукраїнського рівня заживши всенародної любові і популярності. Сьогодні українську вишиванку вважають трендом відомі  модельні агентства,  їх з задоволенням одягають зірки зі світовим ім’ям. Голлівудські зірки Сандра Баллок і Джекі Чан, Ніколь Кідман і Арнольд Шварценеггер, Міла Куніс і Чак Норіс,  Гейден Панеттьєр і Сільвестр Сталоне  неодноразово одягали вишиванки наших ведучих дизайнерів на підтримку України і публічно підтверджували, що вишиванка – надзвичайно гарний душевний оберіг українців. «Вишиванка – душевний оберіг українців» називається виставка – перегляд  розгорнута в Новопавлівській  бібліотеці – філії. Майже кожен народ світу має свої унікальні та оригінальні традиції, розповідає відвідувачам бібліотекар Т. Жук, а  вишиванка – це традиційний одяг українців який носить сакральний характер  і вирізняє нас серед інших народів. За свідченнями істориків ще скіфи, які проживали на території України у 8 ст. до н.е.-4 ст. н. е, прикрашали свій одяг елементами вишивки. Зазвичай  сорочки шились з льняного чи конопляного полотна. Найчастіше використовували чорні та червоні нитки, іноді білі. Візерунок та кольори залежали від того, для кого призначалась вишиванка.
   Свято познайомило відвідувачів книгозбірні з традиціями та тонкощами вишивки української сорочки, бібліотекарі продемонстрували різні види вишивки, вишиванки незбагненної краси, які були люб’язно принесені до книгозбірні активними відвідувачами до свята.
   При проведенні свята вишиванки бібліотекарі наголошували, що             українці у всі часи свято шанували вишиту сорочку.   
     Дослідники традиційного одягу стверджують, що в саму сорочку закладалась енергетика волі, сили, щастя й удачі. Наші давні пращури свято вірили, що вишиванка міцно захищає людину не лише від негоди, а й від ворожих стріл. Завжди вважалося, що вишита сорочка, яка щільно прилягає до тіла, несе в собі магічну силу, тому є оберегом кожної людини від усіх негараздів та бід.  
         Сектор мистецтв Каланчацької центральної бібліотеки  підготував для своїх шанувальників мистецький онлайн – показ «Чарівна  краса вишиванки». Відео демонструвалось  три дні поспіль, 13 – 15 травня і викликало великий інтерес серед відвідувачів бібліотеки. Нині вишиванка переживає піднесення і  відродження, адже українці згуртувалися так, як ніколи, з любов'ю підтримуючи власні традиції. Елементи української вишивки все частіше використовуються в дизайні одягу. Тепер носити вишиванку стало не тільки патріотично, а й модно та ексклюзивно,  вишиванка для українця  є оберегом, святинею, місточком між поколіннями і красивим елементом одягу.
     Година спілкування «Спадок нації» пройшла в Гаврилівській бібліотеці – філії, у жвавій бесіді співрозмовники обговорювали національні особливості і символіку української вишиванки. Бібліотекар Галина Журинкіна розповіла  цікаві факти про українську вишиванку. Наприклад , ви знали , що сорочка завжди вишивалась жіночими руками, а тому несла сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність. Давнє замовляння наших предків говорило: "Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був". Саме тому дівчата повинні були вишити своєму нареченому вишиванку до весілля. 
    В приміщенні Новокиївської бібліотеки - філії пройшла  цікава зустріч «Чарівна краса вишиванки».  Бібліотекар Світлана Частило   зібрала  сільських майстринь – вишивальниць, багато цікавого можна було почути про вишивку від тих, хто майстерно володіє мистецтвом гаптувати, про технічні тонкощі, символіку кольорів  і захисні функції візерунків.
    В Каланчацькій селищній бібліотеці зібралися бажаючи дізнатися більше про українські традиції і національні особливості нашого народу. Народознавча година «Вишиванка , як оберіг» пройшла цікаво і пізнавально.  Бібліотекар Ольга Войтюк звернула  увагу читачів на те, що  вишиванки  завжди були нашим національним символом, нашою гордістю та автентичною ознакою. Фактично кожен регіон України має свою особливу вишиванку, яка відрізняється від інших технікою та орнаментом, кожна область може похвалитися унікальними вишитими сорочками, притаманними тільки їй.
   Українців, за вишивками і чарівними рушниками – оберегами, упізнають в усьому світі.
      Вишивка в Україні – один з найбільш улюблених і поширених різновидів народної творчості. У виробах українських вишивальниць нас захоплює піднесений світ краси й фантазії, поетичного осмислення життя, світ натхненних образів, коріння яких сягає міфології, звичаїв і уявлень наших предків.
     Одягаючи в цей день вишиту сорочку, ми виражаємо свою національну та громадянську позицію, культурну освіченість та духовну свідомість.
    Люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.
       Підтримаймо ж основну мету Дня вишиванки, що вже  щорічно проходить в третій четвер травня, зберігаймо національні цінності та популяризуймо їх, бо в теперішні часи  тотальної глобалізації проблема збереження національної автентики надзвичайно важлива.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *