75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 травня 2019 р.

Обговорюємо проект «Бюджетний сканер».


Про проект «Бюджетний сканер або запровадження стандартної процедури обов’язкового публічного звітування розпорядників бюджетних коштів» реалізовується ГО «Інститут суспільно-економічних досліджень» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні йшлося на черговому засіданні читацького об’єднання «Спілкуймось!» Каланчацької центральної бібліотеки…

Начальник фінансового управління  Каланчацької РДА Ірина Алєєва, депутати Каланчацької селищної ради Світлана Коваленко та Світлана Фоміна, які пройшли навчання в рамках проекту «Бюджетний сканер», мета якого налагодити співпрацю місцевої влади з громадськістю у сфері планування та оцінки ефективності використання місцевих бюджетів, а також сприяти запровадженню процедури публічного звітування розпорядників бюджетних коштів на місцевому рівні завітали  до бібліотеки і розповіли про надзвичайно важливі для життя об’єднаної громади фінансові питання.
Усім присутнім було роздано анкети з питаннями  по ефективному публічному звітуванню про використання бюджетних коштів. Після опитування відбулося обговорення питань анкетування. Кожен з присутніх на заході також отримав буклет «Каланчацька ОТГ. Бюджет 2018»,  в якому зібрана найважливіша  інформація про фінансове планування, наочно показано, що таке бюджет, надходження та закріплення доходів, зростання фактичних надходжень, структура власних доходів та структура видатків та ін.
     Присутні, зацікавлені темою розмови, задавали багато питань. Зокрема, «Для яких цілей потрібен бюджет?», «Які цілі не можуть бути профінансовані коштами платників податків?», « Звідки походить прірва між обіцянками місцевої влади та результатами використання коштів місцевих бюджетів?», «Хто контролює і яка відповідальність за результативність витрачання бюджетних коштів?», «Чим вимірюється ефективність використання бюджетних коштів?», «Де шукати інформацію про витрати?»
   Депутат селищної ради Світлана Коваленко розповіла про позитивний досвід спілкування чиновників і мешканців міста Вінниця, де для зручності містян створено можливість в режимі онлайн ставити запитання і отримувати відповіді від профільних спеціалістів, надавати пропозиції, голосувати за цікаві проекти та ін.
     І. Алєєва, С. Коваленко та С. Фоміна розповіли  про намір звернутися з пропозиціями до місцевої влади про публічне звітування про витрати, з питаннями по регламенту роботи селищної ради, на офіційному сайті Каланчацької ОТГ створити вебсторінку «Бюджет» і створити так званий бюджет участі.
      Бюджет участі – це демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь в розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів для покращення міста/ОТГ та/або голосування за них. Будь-який житель міста/ОТГ може подати проект, пов’язаний з покращенням життя в місті/ОТГ, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проект реалізують в рамках бюджету.
     На завершення пані учасниці проекту «Бюджетний сканер» пригостили усіх учасників заходу смачним «бюджетним» пирогом.
      Керівник клубу Тетяна Петруненко подякувала     Ірині Алєєвій, Світлані  Коваленко та Світлані Фоміній за корисну інформацію і висловила побажання про подальшу співпрацю. 
      А активна учасниця об’єднання, заслужений працівник культури України Лідія Дем’янова  запропонувала дружно заспівати  «Каланчацький вальс», що з огляду на тему розмови про життя каланчацької громади було дуже доречним.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *