75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

2 травня 2019 р.

Чорнобиль в пам’яті назавжди…


Чорнобильська аварія – трагедія небаченого масштабу, що звалилася на плечі нашого народу 26 квітня 1986 року. Причиною катастрофи прийнято вважати стрибок напруги в мережі, який викликав два вибухи. На момент вибуху в реакторі знаходилось близько 200 тон урану. Було зруйновано обшивку реактора, а через відсутність захисної оболонки більше 60 тон радіоактивних речовин піднялись у повітря.
 Про ці страшні події тридцятитрьохрічної давнини розповідає книжкова виставка – огляд  «Чорнобиль без таємниць», яка  розгорнута в літературно – мистецькій залі Каланчацької  центральної бібліотеки. 
 Гортаючи книжки з тематичної полиці читачі дізналися, що сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі.
Бібліотекар відділу обслуговування центральної книгозбірні  проводячи огляд тематичної полиці розповіла про причини Чорнобильської катастрофи зазначені у  висновку МАГАТЕ:  неправильне проектування реактора, недостатнє інформування персоналу про небезпеки, пов’язані з особливостями конструкції. Ось так халатність, безвідповідальність і легковажність стали причиною величезної екологічної катастрофи ХХ століття заручниками якої стали мільйони людей.       
До трагічної дати відвідувачам  центральної  бібліотеки було продемонстровано інформаційно насичений  відеоурок  «Чорнобильська трагедія – як це сталося». Страшні кадри руйнації реактора, у якому  після вибуху залишилось близько 800 тон графіту, який почав горіти, нікого не залишать байдужим. Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31-ї людини.
Кількість людей, що брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис., усі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від ще масштабної  катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії. 
   Одразу після аварії майже 8,5 млн людей були опромінені, близько 155 тис кв. км територій було забруднено, з них 52 тис. кв. км – сільськогосподарські землі. Реактор продовжував випромінювати радіацію ще 3 тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, глини і бору, про це розповідає тематичний куточок " Чорнобиль: подвиг, пам'ять, істина" оформлений в Привільській сільській бібліотеці.  Бібліотекар філії Алла Папко провела годину – спомин  "Зона лиха: борг пам'яті" ,  під час якої учасники заходу  згадали трагічні події , які відбулися  у квітні 1986 року на Чорнобильській АЕС, вшанували  тих, хто не шкодуючи свого здоров’я та життя закрили собою світ від радіаційної хвилі, переглянули матеріали  про ліквідацію катастрофи та сучасний вигляд  Чорнобиля і ознайомилися з літературою на дану тему.
Новопавлівська бібліотка – філія на події 33 –річної давнини відгукнулася годиною пам’яті «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі».
В Олександрівській сільській бібліотеці оформлено виставку – перегляд дитячих малюнків Чорнобиль очима дітей».
На виставку –спомин «Дзвони Чорнобиля лунають в наших серцях» запросила відвідувачів бібліотекар Новокиївської бібліотеки – філії.
Велике зацікавлення у дітей викликав еколого – екскурс «Стежками Чорнобильського лиха», що пройшов у  Горьківській сільській бібліотеці. 
Бібліотекар Роздольненської бібліотеки – філії розгорнула тематичну полицю «Радіація та її наслідки» і розповіла користувачам  про всі небезпеки радіоактивного забруднення.
 Каланчацька селищна бібліотека зібрала відвідувачів на інформаційну годину «Чорнобиль болем обпікає». 
Година пам’яті «В минуле пам'ять повертає» пройшла  в Гаврилівській сільській бібліотеці.
      Підсумковим заходом можна вважати зібрання юнацької аудиторії клубу «Старшокласник»  в літературно мистецькій залі центральної бібліотеки на природничий калейдоскоп «Екологія природи, екологія душі», який став закликом любити і берегти  красу навколишнього світу, поважати  людей, учитися  бачити "зорі навіть у буденних калюжах на життєвих шляхах".
      Земля перетвориться на рай, якщо кожен з мешканців нашої планети  знайде призначення  у тому, щоб прикрашати землю і  творити на ній добро, за такої умови спокій оселиться у нашому спільному домі, атомні катастрофи ніколи не будуть  нівечити нашу планету, а Чорнобильська трагедія залишиться гірким спомином і пам'ятником людській мужності і жертовності.
    Вшануймо ж пам’ять ліквідаторів і жертв Чорнобильської катастрофи!
Доземно уклонімося тим, хто вистояв у протиборстві з атомом! Бережімо нашу землю!
Нехай мир та спокій панують на нашій землі!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *